Thursday, July 07, 2022

Doktor Kongsi Panduan Penting Cara PILIH Pelindung Cahaya Matahari Untuk Kulit!

Doktor Kongsi Panduan Penting Cara PILIH Pelindung Cahaya Matahari Untuk Kulit!

Pemakaian Pelindung Cahaya Matahari amat penting dan berfungsi untuk melindungi kulit daripada kerosakan akibat cahaya matahari yang berlebihan, namun selain melihat pada kesesuaian kulit, pemilihan dalam pelindung cahaya matahari juga dinilai dengan melihat Sun Protection Factor (SPF) dan Protection against UVA (PA).

Moisturizer Tips Dr Fatimah

Kami kongsikan panduan daripada ahli kimia, Dr Fatimah Salim, berkaitan kepentingan penggunaan pelindung cahaya matahari ini sebagai rujukan.

Semua orang tahu terutamanya bagi golongan wanita bahawa pemakaian pelindung cahaya matahari SANGAT penting. Terutamanya bagi mereka yang memiliki kulit cerah disebabkan kurangnya pigmen melanin.

Selain memberikan warna kepada kulit, melanin merupakan bahan kimia semula jadi yang dihasilkan oleh kulit yang mana berfungsi untuk melindungi kulit daripada kerosakan akibat cahaya matahari yang berlebihan.

PELINDUNG CAHAYA MATAHARI

Kita selalu mendengar mengenai produk penjagaan kulit yang dikenali sebagai pelindung cahaya matahari (sun protection).

Daripada beberapa maklumat yang saya perolehi, ramai yang keliru dengan istilah sunblock (penghalang matahari) dan sunscreen (pengadang matahari).

Walaupun kulit secara semulajadi mempunyai pelindung cahaya matahari, namun disebabkan oleh pelbagai faktor (genetik, diet pemakanan, stress, aktiviti harian, perubahan hormon, usia, jantina dan pemakaian produk harian) akan menyumbang kepada kepelbagian komposisi bahan kimia kulit.

Tambahan pula berada di negara yang beriklim panas (dan lembab), kita memerlukan perlindungan tambahan iaitu dengan memakai pelindung cahaya matahari yang bersesuian.

Apakah Pelindung Cahaya Matahari?

Pelindung cahaya matahari ialah formulasi produk berupa losen, gel, lilin (waxes) atau semburan yang mengandungi campuran bahan kimia aktif yang dipakai pada permukaan luar kulit (topikal), bertujuan untuk melindungi kulit dari sinaran UV matahari.

Apa pula perbezaan Sunblock dan Sunscreen?

Sebenarnya sunblock dan sunscreen mempunyai fungsi yang sama iaitu memberikan perlindungan kepada lapisan luar kulit daripada terkena cahaya UV matahari.

Asalnya, istilah sunblock digunakan sebagai pelindung dari cahaya matahari yang bersifat fizikal kerana mekanisma lindungan dengan pemantulan atau penyelerakkan.

Namun, setelah dibuktikan melalui kajian mutakhir yang mana mekanisma lindungannya juga adalah melalui serapan (absorption), maka istilah sunblock ditarik semula dan diseragamkan kepada istilah sunscreen sahaja.

Walau bagaimanapun, konsep awal ini masih lagi digunakan secara meluas ketika memberikan penerangan kepada orang awam atau pengguna.

Bagaimana Memilih Pelindung Cahaya Matahari?

Selain daripada mengambil kira kesesuaian kulit, pemilihan dalam pelindung cahaya matahari juga dinilai dengan melihat Sun Protection Factor (SPF) dan Protection against UVA (PA) [atau biasa dinyatakan broad spectrum protection sahaja] yang mampu ditawarkan oleh produk tersebut.

SPF merupakan skala yang digunakan untuk menilai daya tahan bahan kimia di dalam formulasi pelindung cahaya matahari melawan cahaya UV selama 10 minit sebelum sampai ke lapisan kulit.

Ianya diukur dengan kadar serendah 2 sehingga 100.

Moisturizer Terbaik

SPF dikira dengan mengunakan formula matematik yang komplek namun boleh diringkaskan seperti:

CONTOH: PRODUK YANG MEMPUNYAI SPF 15 MAMPU BERTAHAN DI BAWAH TERIK MATAHARI SELAMA 150 MINIT (15x10) SEBELUM PERMUKAAN KULIT TERBAKAR (SUNBURN).

Namun, kesilapan yang biasa berlaku adalah dengan menganggap tempoh keberkesanan pelindungan boleh diambil secara terus dari hasil pendaraban ini.

Faktor lain juga harus diambil perhatian kerana jumlah pendedahan matahari terhadap kulit adalah lebih bergantung kepada tempoh masa yang dihabiskan di bawah matahari, keterikan cahaya matahari (jumlah cahaya UV pada ketika itu) dan ketahanan bahan kimia pelindung sebelum termusnah.

Juga kandungan lain di dalam formulasi pelindung cahaya matahari seperti bahan kimia barium sulfate dan talcum (talc).

Dan yang paling penting ialah cara pemakaian yang betul (jumlah yang perlu disapu pada kulit) mengikut kesesuian aktiviti.

Namun, jika anda mempunyai kulit yang sangat sensitif, mohon rujuk pakar kulit untuk cadangan pilihan pelindung cahaya matahari yang bersesuaian.

Semoga bermanfaat.

ChM Dr Fatimah Salim
Ahli Kimia
#skincarelover

BACA INI JUGA:
sumber: (1)

Friday, May 08, 2020

5 Kebaikan Chia Seed Untuk Kecantikan Kulit

5 Kebaikan Chia Seed Untuk Kecantikan Kulit

Walaupun ramai orang menganggap chia seed hanya untuk kurus, hakikatnya khasiat chia seed bukan sekadar untuk diet semata-mata, kerana kajian oleh pakar perubatan dan para saintis mendapati superfood ini turut bermanfaat untuk kesihatan dan kecantikan.

Chia Seed Untuk Kecantikan Kulit
Chia Seed.

Chia Seed berbentuk bujur, berwarna kelabu bintik hitam dan putih, dengan diameter sekitar 1 milimeter, bersifat hidrofilik, berupaya menyerap sehingga 12 kali beratnya dalam cecair apabila direndam, akan membentuk lapisan mucilaginous sebagai krim berasaskan chia seed, memberikannya tekstur gel yang tersendiri.

Ini adalah antara manfaat dan kebaikan chia seed untuk kulit dan juga untuk kecantikan.

1. Meningkatkan kesihatan kulit

Bukan hanya baik untuk kesihatan tubuh, si mungil ini juga berguna untuk memelihara kecantikan kulit.

Asam lemak omega-3 dalam chia seed telah terbukti dapat merawat peradangan kulit.

Bersifat anti radang, chia seeddapat mengembalikan kelembapan kulit, mengurangkan kemerahan kulit dan mencegah jerawat.

Wajah kusam juga dapat diatasi menggunakan chia seed kerana ia sarat dengan protein, zink dan mineral yang efektif untuk mencerahkan kulit.

Selain memakannya, kulit kusam dapat diatasi dengan menjadikan chia seed sebagai masker wajah bagi mendapatkan hasil yang memberangsangkan.

Lebih istimewa, chia seed juga dapat digunakan dalam merawat penyakit kulit seperti rosacea dan psoriasis.

2. Melembabkan kulit

Minyak yang diekstrak daripada chia seed mempunyai manfaat menakjubkan buat kulit. Secara klinikal, minyak chia seed terbukti meningkatkan penghidratan kulit.

Ia mengurangkan kehilangan air secara trans epidermis dan menghalang kehilangan kelembapan walaupun pada kulit kering.

3. Serum semulajadi

Selain melembabkan kulit, minyak chia seed juga boleh menjadi pengganti serum yang sangat baik. Justeru, ia dapat menghalang mekap daripada cair atau merekah.

Pengambilan chia seed yang konsisten turut membantu menggalakkan fungsi sel dan meningkatkan kecerahan kulit.

4. Mencegah tanda penuaan

Minyak chia seed turut mengandungi tahap antioksida dan phytonutrien yang tinggi. Mengandungi 30% lebih antioksidan daripada beri biru, ia terdiri daripada asid Alpha-Lipoic, antioksidan kuat yang boleh mengurangkan garis halus, kedutan dan liang besar.

Selain itu, ia juga dapat melindungi kulit daripada radiasi UV dan bertindak sebagai agen anti inflamasi yang membantu mencegah kulit daripada berkedut atau kendur lebih awal.

5. Memudarkan parut jerawat

Selain mampu mengatasi inflamasi pada kulit, omega-3 dalam chia seed baik untuk mengatasi parut jerawat.

Untuk hasil yang optimum, jadikan chia seed sebagai masker wajah. Bagaimana? Hanya campurkan tiga sudu besar chia seed bersama satu sudu kecil madu. Kacau sebati dan oles pada wajah.

Biarkan selama 15 minit dan basuh wajah hingga bersih. Amalkan rutin ini sebanyak dua kali seminggu, parut jerawat akan beransur pudar.

Mudahkan?

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

-Sentiasapanas.com

Thursday, June 06, 2019

Ketahui Maksud SPF Dan PA Dalam Produk Kecantikan Pelindung Matahari Sebelum Anda Menggunakannya

Ketahui Maksud SPF Dan PA Dalam Produk Kecantikan Pelindung Matahari Sebelum Anda Menggunakannya

Pernahkah anda perasan tahap SPF bersama dengan rating PA tertera pada produk pelindung matahari yang anda gunakan? Mungkin ada yang langsung tidak menghiraukannya dan ada pula yang keliru tentang maksudnya.

Maksud SPF Dan PA

Secara ringkasnya, SPF (Sun Protecting Factor) adalah tahap perlindungan kulit dari sinar UVB yang mengakibatkan sunburn, manakala PA bermaksud Protection Grade of UVA rays atau Gred Perlindungan dari sinar UVA.

Bahaya Sinar UVA

Sinar UVA sememangnya berbahaya kerana radiasinya yang panjang dan menembus ke bahagian dermis dan kerosakan yang terjadi akibat UVA bersifat kekal serta menunggu masa untuk kelihatan di mata kasar.

Anda boleh melihat kerosakan yang mula terjadi di bawah kulit apabila terdedah kepada sinar UV.

Krim Pelindung Matahari untuk pasaran Asia biasanya menggunakan sistem PA rating, yang dimulakan oleh Jepun dan kini penggunaannya kian meluas.

Bagaimana PA Dikira?

Tahap PA diukur berasaskan kepada reaksi PPD (Persistent Pigment Darkening) atau Kegelapan Kulit akibat dari pendedahan berterusan kepada sinar matahari selama 2-4 jam.

Nilai PA ini biasanya digredkan dengan simbol PA+, PA++, PA+++ di mana lebih banyak simbol + digunakan maka lebih tinggi nilai perlindungan dari sinar UVA.

Menurut Persatuan Industri Kosmetik Jepun, gred PA di kategorikan seperti di bawah:

1. PA+

Bermaksud krim pelindung matahari tersebut mampu melindungi kulit dari radiasi tahap sederhana dengan faktor PPD antara 2 hingga 4.

2. PA++

Bermakna krim pelindung matahari yang dapat melindungi kulit juga dari radiasi tahap sederhana tetapi dengan faktor PPD antara 2 hingga 8.

3. PA+++

Direka untuk kulit yang normal dan terdedah kepada radiasi UV yang kuat. Ia melindungi kulit dengan faktor PPD melebihi 8.

Ia merupakan pelindung matahari atau lebih tepat lagi, pelindung UVA yang paling tinggi gred setakat ini.

Pelindung Matahari Gred PA+++

Walaupun banyak produk di pasaran yang menggunakan label “broad-spectrum”, ia tidak semestinya pelindung UVA yang berkesan, kerana perlindungan dari sinar UVA yang berkesan adalah yang mengandungi zink oksida.

Bagaimana Memilih Krim Pelindung Matahari?

Adalah sangat penting untuk memilih produk yang melindungi dari kedua-dua radiasi UVA dan UVB.

Untuk perlindungan maksimum, gunakan produk broad spectrum yang mengandungi zink oksida dan titanium oksida.

Selain itu, kandungan lain yang patut di pilih adalah yang mengandungi oxybenzone, avobenzone dan mexoryl.

Cara Terbaik Menggunakan Krim Pelindung Matahari

Jangan lupa untuk menyapukan krim pelindung matahari anda sekurang-kurangnya 20 minit sebelum keluar rumah.

Sentiasalah gunakan pelindung matahari di siang hari tanpa mengira cuaca samada panas atau hujan.

Kerap menyapu krim pelindung matahari sekurang-kurangnya setiap 2 jam bergantung kepada jenis pelindung matahari yang digunakan dan aktiviti yang dilakukan.

Tidak keluar rumah atau pejabat tidak bermakna anda tidak terdedah kepada radiasi UVA dan UVB, jadi sekiranya anda biasa duduk di tepi tingkap atau balkoni, pastikan kulit anda dilindungi.

Kesimpulan

Begitulah penerangan tentang produk pelindung matahari. Pilih pelindung matahari yang sesuai dengan aktiviti anda. Mulakan amalan yang baik ini sedari awal.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: noorfaizahashim.com

Tuesday, June 04, 2019

Khasiat Air Beras Untuk Rambut Dan Kulit Yang Cantik

Khasiat Air Beras Untuk Rambut Dan Kulit Yang Cantik

Nasi adalah makanan ruji kita dan banyak pula khasiat yang boleh dimanfaatkan dari bijirin ini selain untuk mengisi perut yang kelaparan dan salah satunya yang akan kita kupas dalam artikel ini ialah khasiat Air Beras.

Khasiat Air Beras

Tahukah anda, air yang digunakan semasa memasak nasi atau air basuhan beras adalah sangat baik untuk kesihatan rambut dan kulit kita. Pasti ramai yang sudah tahu petua ini tetapi berapa kerat saja yang mengamalkannya.

Memandangkan telah ramai yang beralih kepada produk di pasaran yang bersifat organik dan bebas kimia, saya rasa terpanggil pula untuk kembali kepada natural.

Hasilnya memang terbaik di mana rambut yang tak bermaya dan menipis akan kembali kukuh dan elastik serta keguguran rambut juga berkurangan, hanya dalam beberapa minggu saja dah nampak hasilnya.

Sejarah Penggunaan Air Beras

Amalan mandi dengan air beras adalah petua tradisional masyarakat di Asia. Pun begitu ia telah juga dibuktikan secara saintifik sebagai bahan yang berkesan dalam memelihara rambut dan merawat masalah kulit.

Ada sebuah perkampungan orang asli etnik Yao yang telah berusia 2000 tahun, dikenali oleh masyarakat moden hari ini sebagai 'The village of Rapunzels'.

Dalam masyarakat petani di perkampungan Huangluo China ini, kaum wanita mereka rata-ratanya memilki rambut yang panjang melebihi 3 kaki.

Rambut mereka juga lambat beruban dan kekal hitam sehingga berusia lewat 80an dan rahsia mereka tak lain tak bukan adalah air beras.

Selain itu, masyarakat Jepun yang dicatatkan dalam sejarah sejak 800AD, wanita nobel di zaman Hsein memiliki rambut panjang dan kulit yang halus, adalah hasil dari amalan menggunakan air beras.

KHASIAT AIR BERAS

Air beras mempunyai beberapa komponen yang sangat baik antaranya:

1. Inositol

Kajian membuktikan air beras mempunyai kandungan Inositol, sejenis karbohidrat yang membantu memperbaiki rambut yang rosak.

Inositol kekal dalam rambut walau setelah dibilas, membentuk satu lapisan yang melindungi rambut dari kesan geseran dan hasilnya, rambut akan menjadi lebih kuat dan elastik.

2. Asid Amino

Asid amino pula memperkuatkan akar rambut, melebat, melembut serta mengilatkan rambut.

3. Pitera

Pitera adalah komponen yang terhasil dari penapaian air beras pada suhu bilik, kaya dengan vitamin, mineral, asid amino dan asid organik.

Oleh kerana ia dihasilkan dari penapaian, maka bacaan PHnya sedikit berasid dan hampir sama dengan PH asal kulit dan rambut.

Pitera mempromosi pertumbuhan sel dan mengoptimumkan kesihatan kulit dan rambut.

4. Vitamin B1, C dan E dan mineral

Kandungan vitamin dan mineral dalam air beras dapat mengecilkan pori, mencerah dan menegangkan kulit.

5. Antioksidan

Beras merupakan sumber yang tinggi kandungan asid linoleic dan squalene, dua sumber antiosidan yang menggalakkan penghasilan kolagen dalam kulit.

Squalene melindungi dan mencegah kulit dari kedutan dan mencegah premature aging, jadi anda boleh menjadi awet muda juga.

Air beras juga mengandungi pelembap semulajadi, sangat baik bagi mengimbangi kulit yang berminyak.

6. Asid Para-Aminobenzoic (PABA) dan Asid Ferulic

Ini merupakan bahan pelindung UV apabila dikombinasikan dengan vitamin, cuma ia hanya berfungsi dengan air basuhan beras yang pertama.

Jadi, mungkin tidak begitu berkesan pelindungan UVnya. Dengan kata lain, anda masih perlu pakai sun block.

BAGAIMANA CARA MEMBUAT AIR BERAS?

Ada beberapa cara menyediakan air beras antaranya:

1 Air Didihan Beras

Bila anda masak nasi, lebihkan sukatan airnya. Tunggu sehingga mendidih, kemudian kaup air didihan lapisan atas sebanyak mana yang anda lebihkan tadi. Biarkan sejuk.

2. Air Tapaian Rendaman Beras

Rendam beras yang telah dibasuh dalam air 15-30 minit. Tapis air beras tersebut dan biarkan ia menapai pada suhu bilik selama 1-2 hari, kemudian pindahkan ke dalam peti sejuk untuk menghentikan penapaian.

Air beras ini harus dicairkan lagi dengan air biasa semasa hendak digunakan kerana ianya sangat pekat dan kuat.

3. Air Basuhan Beras

Rendam beras yang telah dibasuh dalam air selama 15-30 minit. Asingkan air beras tadi dan sedia untuk digunakan.

KEGUNAAN AIR BERAS

1. Sebagai Mask – facial rejunevation

Gunakan 3 sudu air didihan beras. Tambah 1 sudu susu dan 1 sudu madu. Kacau dan jadikan kepekatan sesuai untuk mask.

Gunakan mask ini sehingga agak kering di wajah. Cuci muka dengan lebihan air beras yang didihkan tadi.

2. Sebagai Conditioner

Gunakan air tapaian rendaman beras untuk mencantik dan menguatkan rambut. Basahkan seluruh rambut dengan air beras ini dan urut kulit kepala selama 5minit. Biarkan selama beberapa minit. Jika banyak masa, boleh dibiarkan selama 20 minit dan bilas.

3. Sebagai Toner

Basahkan kapas muka dengan air beras dan sapukan pada kulit wajah selepas mencuci muka untuk mengecilkan liang pori dan kulit yang lebih tegang.

Toner yang natural ini akan meningkatkan pertumbuhan sel, menstimulasikan perjalanan darah dan membantu kulit menjadi lebih lembut dan cerah.

4. Sebagai Pembersih Dari Pangkal Rambut Hingga Hujung Kaki

Mandi dengan menggunakan air basuhan beras untuk mendapat faedah segala kebaikannya pada seluruh tubuh.

Air beras dapat menghilangkan parut dan membantu mencerahkan kulit dan meningkatkan perjalanan darah.

5. Meredakan Eczema

Gunakan air didihan beras dan sapukan pada kulit yang bermasalah 2-3 kali sehari.

Pelembap semulajadi dan juga kandungan kanji pada air beras membantu meredakan kegatalan, kemerahan dan keradangan pada dry eczema.

Nah, sekarang anda sudah tahu betapa mudah dan murahnya untuk mendapatkan kulit dan rambut idaman. Air beras adalah jawapan bagi kebanyakan masalah anda. Lepas ni jangan lagi dibuang air basuhan beras anda.

Cuma, sudah namanya pun amalan, makanya untuk mendapat hasil terbaik, haruslah bersabar dan consistent.

Ini adalah cara paling natural dan chemical free yang boleh kita adaptasikan dalam ritual harian. Insyaa-Allah hasilnya amat memberangsangkan.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: noorfaizahashim.com

Wednesday, May 08, 2019

10 Manfaat Minyak Badam Untuk Kecantikan Anda Patut Amalkan

10 Manfaat Minyak Badam Untuk Kecantikan Anda Patut Amalkan

Selain jitu dengan kepelbagaian variasi nutrisi seperti Vitamin A, B dan E, khasiat dan manfaat minyak badam (almond) juga mengandungi asid lemak yang memiliki kemampuan untuk mengembalikan kelembapan serta keanjalan alami kulit.

Manfaat Minyak Badam

Berikut 10 fakta menakjubkan tentang minyak badam (almond) yang wajib kaum wanita ketahui, malah dipraktikkan selalu.

1. Katakan “TIDAK!” kepada Mata Panda

Atasi lingkaran hitam di sekitar kawasan mata dengan mengoleskan secara nipis minyak badam secara pusingan arah jam atau lawan arah jam di lokasi mata sebelum tidur pada malam hari secara teratur.

Berikan urutan ringan menggunakan jari manis dan biarkan ia semalaman, meresap dan menjalankan magisnya. Keesokannya, kulit di sekitar lingkaran mata, pasti akan terasa kenyal dan lebih terhidrat.

Tiada lagi mata panda atau mata ikan buntal, usah biarkan “daya penarik dari mata turun ke hati”, terjejas.

Sapukan minyak badam pada kadar yang kerap ya.

2. Wajah terlihat sentiasa awet muda

Salah satu fungsi minyak badam (almond) adalah untuk melancarkan peredaran darah kerana apabila minyak badam dioleskan pada wajah yang telah dibersihkan, ia dapat mengurangkan kerutan dan garis-garis sipi atau tegar penuaan yang biasanya muncul di sekitar mulut dan kawasan mata.

Usah benarkan, wajah anda tampak lebih “berusia” berbanding umur anda yang sebenar.

Pegang pada prinsip, ‘age is just a number’, anda pasti akan lebih mengukirkan senyuman tanpa segan-silu kerana tiada lagi garis-garis kedutan pada raut wajah. Bukankah begitu?

3. Tanggalkan cela solekan semudah ABC

Minyak badam (almond) juga dipercayai berfungsi sebagai pembersih solekan, sekali gus dapat menegangkan kulit yang kendur.

Oles minyak badam (almond) pada wajah terutama pada mata dan bibir, kemudian bersihkan sisa minyak dan kotoran dengan menggunakan kapas.

Ia pasti lebih bersih; usah biarkan saki-baki kotoran masih melekat pada roma wajah; oh tidak!

4. Ungkapkan “Selamat tinggal wahai kulit mati”

Atasi kulit yang terlihat kusam dengan perawatan skrub alami menggunakan minyak badam (almond).

Caranya, campur minyak badam dengan sesudu susu, sedikit perahan lemon dan sesudu gula kasar.

Oles ke seluruh permukaan kulit dan berikan urutan lembut dengan gerakan membulat agar kotoran dan sel kulit mati disingkir secara sempurna.

Biarkan tepekan itu selama beberapa saat sebelum dibilas dengan air suam.

5. Tidakkah anda mengidamkan rambut indah mengurai secara alami?

Bagi yang bermasalah rambut sarat dengan kepingan kelemumur dan habuk-habuk kulit kering, oleskan minyak badam (almond) pada helaian rambut dan kulit kepala dalam keadaan basah dan urut secara manja.

Usah terlalu banyak dan biarkan selama 15 minit, lalu bilas dengan syampu dan berbaldi air.

Umumnya kelemumur akan berkurangan selepas tiga kali rawatan. Bukan mitos, tapi fakta. Wajib cuba ya.

6. Pupur muka secara alami; bukan yang tipikal di farmasi

Minyak badam juga berfungsi sebagai pupur alami yang cukup praktikal. Caranya, tutup rambut yang telah dioleskan sedikit minyak badam (almond) dengan topi plastik (‘shower cap’) dan biarkan ia “berkahwin” selama beberapa saat.

Kemudian, bilas dengan air sejuk. Lakukan perawatan ini seminggu sekali untuk memperbaiki tekstur rambut.

7. Penyelamat bibir pecah atau ‘chapped lips’

Oleskan minyak badam (almond) pada bibir mungilmu setiap pagi, terutama sebelum anda memulakan sebarang solekan bibir agar bibir tidak pecah merekah dan kekal hidrat sentiasa.

Minyak badam juga dapat mencerahkan warna permukaan kulit bibir hinggakan bibir anda bakal terlihat lebih segar. Tidakkah anda ingin bibir yang merah menyala bak biji saga?

8. Kulit kepala tidak kemerahan dan menghalang iritasi

Cubalah, dengan menyapukan minyak badam (almond) pada kulit kepala dan sungguh pun anda menyarungkan hijab, perapian rambut, usahlah diabaikan.

9. Merawat tumit

Jika anda punya masalah kulit tumit merekah, kulit tangan dan kulit kaki kering, gunakan minyak badam. Usah biarkan ia melarat, belailah ia dengan sapuan secara nipis.

10. Meningkatkan daya ingatan

Mudah saja, hanya tambahkan minyak badam (almond) ke dalam susu Omega dan campur-baurkannya secara padu. Inshaa-Allah, memori anda bakal dipertingkatkan.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: hijabista

Friday, April 05, 2019

5 Cara Dan Tips Lebatkan Bulu Kening Secara Semulajadi

5 Cara Dan Tips Lebatkan Bulu Kening Secara Semulajadi

Bagi mereka yang mempunyai bulu kening nipis, pastinya penampilan diri akan dirasa kurang meyakinkan dan kelihatan sedikit tidak menarik. Walaupun kening boleh dilukis menggunakan pensil kening, tetapi ada beberapa cara semulajadi yang boleh dilakukan untuk mendapatkan kening tebal.

Lebatkan Bulu Kening
Gambar hiasan.

Ini adalah cara paling mudah untuk melebatkan kening anda secara semulajadi.

1. Minyak Kelapa

Untuk mendapatkan kening penuh berani dan tebal, anda boleh menggunakan minyak kelapa. Ini membantu mempercepatkan proses pertumbuhan dan menggalakan pertumbuhan bulu kening yang tebal.

Caranya, dengan menyapu terus ke kening dan biarkan semalaman.

2. Vaseline

Vaseline atau jeli petroleum berkesan untuk membuat kening anda tebal. Sapukan bahagian kecil di kening anda 3 hingga 4 kali sehari dan anda boleh lihat hasil yang positif dalam tempoh 3 bulan.

3. Urut

Mengurut kening adalah cara yang baik untuk meningkatkan pertumbuhan bulu kening. Urut di kawasan sekitar kening anda dengan minyak zaitun selama 5 minit setiap hari.

4. Vitamin B & D

Ini penting kerana ia memberi kesan kepada organ dalaman dan penampilan fizikal anda. Makan makanan yang kaya dengan vitamin B & D untuk meningkatkan pertumbuhan rambut.

Ia akan membantu menguatkan bulu mata dan kening, malah dapat menentang kesan bahaya produk berasaskan kimia seperti maskara dan celak.

5. Minum Air

Air adalah baik untuk kesihatan anda secara keseluruhan kerana dapat membantu membuang semua bahan toksik daripada tubuh anda melalui air kencing.

Mula minum sekurang-kurangnya 8-10 gelas air setiap hari. Ini akan meningkatkan sistem imun badan dan meningkatkan pertumbuhan bulu kening.

6. Elakkan Losyen dan over-plucking

Apabila anda menyapu krim atau losyen di wajah, kalau boleh elakkan dari terkena di kening.

Hal ini kerana bahan kimia pada losyen atau krim boleh merosakkan folikel bulu kening dan menghentikan pertumbuhannya.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: hijabista

Sunday, December 09, 2018

Makanlah Bayam Jika Ingin Bebas Jerawat, Cantik Dan Sihat

Makanlah Bayam Jika Ingin Bebas Jerawat, Cantik Dan Sihat

Khasiat sayur-sayuran memang diakui dapat membantu mengekalkan kesihatan tubuh badan namun, alasan pahit dan tidak enak menjadikan ramai yang membenci sumber penting ini untuk diamalkan dalam diet seharian.

Bayam Hijau Merah

Bayam adalah antara sayur-sayuran yang kaya dengan zat mineral seperti kalsium, zat besi, kalium serta beta karotena.

Terdapat dua jenis bayam iaitu bayam hijau dan bayam merah. Pembiakannya adalah melalui biji benih dan tumbuhan ini tergolong dalam golongan herba semusim.

Anda ingin tahu khasiat sayur bayam ini? Jom semak di bawah ini.

1. Anti-Kanser

Sayur bayam sekurang-kurangnya mempunyai 13 jenis sebatian flavonoid yang berfungsi sebagai antioksidan dan agen anti kanser.

Kajian mendapati bahawa ekstrak sayur bayam ini mampu memperlahankan pemisahan sel dalam sel kanser perut, mengurangkan kanser kulit dan juga mengurangkan kanser payudara, ovari dan prostat.

2. Menguatkan Tulang

Secawan bayam segar dikatakan mengandungi kira-kira 200 peratus nilai vitamin K yang amat penting dalam mengekalkan kesihatan tulang.

Selain Vitamin K, sayur bayam juga mengandungi kandungan pembina tulang seperti kalsium dan magnesium yang berkhasiat kepada mereka yang memakannya.

3. Menjaga Kesihatan Jantung

Vitamin A dan C bertindak sebagai antioksidan untuk mengurangkan jumlah radikal bebas dalam badan. Khasiat ini juga membantu kolesterol daripada melekat dan terbentuk dalam sayuran darah.

Folat dan magnesium dalam bayam adalah mineral yang bertindak merendahkan tekanan darah dan melindungi daripada penyakit jantung.

4. Mengelakkan Tekanan Mental

Satu kajian yang telah dilakukan oleh penyelidik barat mendapati dengan hanya memakan tiga hidangan sayuran hijau setiap hari ia mampu memperlahankan kemerosotan mental yang disebabkan peningkatan usia.

5. Menguatkan Penglihatan

Zat yang terkandung dalam sayur bayam seperti lutein dan zeaxanthin juga dikatakan mampu menguatkan penglihatan dan bertindak sebagai antioksidan melindungi mata daripada kesan kasar sinaran ultra ungu yang membawa kepada masalah mata tersebut.

6. Penambah Darah

Bayam yang telah dimasak juga merupakan sumber zat besi, mineral yang amat penting bagi wanita yang kehilangan darah akibat haid kerana pada ketika itu, wanita berisiko untuk mengalami kekurangan zat besi dalam badan.

7. Menjaga Bayi Dalam Kandungan

Khasiat bayam juga dikatakan dapat membantu perkembangan saraf dan menghindarkan daripada berlakunya bibir sumbing pada bayi di dalam kandungan.

Malah, Vitamin A yang ada pada sayur bayam amat diperlukan bagi pembentukan sel paru-paru bayi dalam kandungan.

MANFAAT SAYUR BAYAM UNTUK KECANTIKAN

1. Menyembuhkan Jerawat

Sayur bayam terbukti efektif membersihkan jerawat dan menjaga kesehatan kulit kerana ia mengandungi Vitamin A dan Vitamin C di dalamnya yang berfungsi sebagai antioksidan yang melawan pertumbuhan bakteria penyebab jerawat.

2. Sebagai Pelindungan Dari Sinar UV

Kandungan Vitamin B dalam sayur bayam akan melindungi kulit dari sinar ultra violet, sekali gus mengelak daripada kulit rosak akibat sinar matahari dan juga kanser kulit.

4. Memperbaiki Struktur Kulit

Bayam merupakan sumber vitamin A dan vitamin C yang cukup tinggi. Vitamin A berfungsi untuk mencerahkan warna kulit dan manakala Vitamin C berperanan penting dalam memperbaiki sel-sel kulit.

Amalkan makan sayur bayam setiap hari untuk mendapatkan kulit yang cantik berseri-seri.

Info Ekstra!

Tahukah anda, bayam yang dimasak terlalu lama atau dihangatkan kembali akan mengeluarkan racun.
Kandungan nitrat yang terdapat di dalam bayam mampu menjadi racun yang boleh membawa kepada kanser.

Seeloknya, bayam yang digunakan untuk memasak adalah daripada bayam yang segar dan bukannya bayam yang sudah lama disimpan di dalam peti sejuk.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: wom