Thursday, June 04, 2020

15 Makanan Untuk Pesakit Darah Rendah


Perubahan tekanan darah menjadi rendah secara tiba-tiba adalah sangat berbahaya kerana kesan apabila kepala berpinar dan pening boleh menyebabkan otak gagal menerima aliran darah yang mencukupi.

Makanan Pesakit Darah Rendah

Ramai berpendapat bahawa tekanan darah rendah terjadi disebabkan anda tidak suka makan atau tidak berapa makan banyak.

Itu boleh jadi sebabnya juga tetapi anda boleh makan makanan yang disarankan untuk mengatasi masalah darah rendah.

Apakah makanan untuk darah rendah yang boleh anda amalkan setiap hari? Jom kami kongsikan 15 jenis makanan untuk darah rendah wajib anda tahu.

1. Telur

Telur mempunyai vitamin B12 yang menjadikan anda kuat dan bertenaga. Sebagai pesakit tekanan darah rendah, telur adalah makanan utama penting untuk anda makan. Ia juga dapat mengurangkan anemia dan tekanan darah rendah anda.

2. Sayur Bayam

Bayam kaya vitamin E, asam folat, lutein dan natrium. Khasiat bayam adalah mencegah kerosakan sel, melawan radikal bebas dan bersifat antioksidan.

Sayur bayam juga menjadikan darah anda sihat dan badan lebih bertenaga. Amalkan sayur bayam seminggu 2 kali atau setiap hari, tiada masalah.

Anda boleh makan bayam hijau dan bayam merah. Khasiatnya juga lebih kurang sama dan sesuai sebagai makanan untuk darah rendah.

3. Delima

Perbanyakkan makan buah delima sama ada delima muda atau tua yang sudah merekah, kerana ia sangat antioksida dan mempunyai vitamin yang banyak.

Anda tidak akan letih, pening dan mudah pengsan lagi dengan pengambilan buah delima.

4. Daging Merah

Selain telur, daging merah adalah makanan kedua terbaik untuk darah rendah. Daging merah juga boleh mengatasi anemia dan meningkatkan tenaga.

Makanan untuk darah rendah terbaik ini boleh anda ambil dalam kuantiti yang secukupnya atau banyak asalkan tidak lemak berlebihan.

5. Seledri

Seledri adalah daun yang boleh anda tambah dalam masakan atau minuman, juga boleh dijadikan sebagai penambah rasa.

Kandungan natrium sebanyak 96 mg dan kaya dengan pelbagai vitamin dapat mengatasi masalah darah rendah.

Anda boleh mengamalkan seledri daun dan batangnya kerana keduanya sangat berkhasiat untuk diamalkan.

6. Lemon

Lemon bukanlah semata-mata penghapus lemak, tetapi juga dapat mengatasi darah rendah, juga kaya dengan vitamin C dan bersifat antioksidan.

Anda boleh menjadikan lemon sebagai jus ataupun boleh tambah dalam masakan yang bersesuaian.

Jika dimakan begitu sahaja, masam sangat rasanya. Darah anda akan lebih terkawal justeru dapat mengatasi tekanan darah rendah.

7. Madu

Apa kata anda amalkan makanan untuk darah rendah yang ringkas ini? Dengan 2 sudu madu setiap hari, tekanan darah rendah anda akan berkurangan.

Madu adalah makanan sunnah yang pastinya mempunyai khasiat terkuat untuk darah dan tenaga.

8. Ikan Bakar

Ikan bakar boleh mengatasi darah rendah jika anda sering memakannya. Pastikan ikan yang anda masak adalah ikan yang tidak menyebabkan gatal-gatal.

Gunakan ikan yang sering dimakan oleh mereka yang berpantang seperti ikan selar.

9. Hati Ayam

Makanan untuk darah tinggi yang boleh anda amalkan adalah hati ayam, kerana ia mengandungi vitamin B12 dan kaya dengan asam folat.

Banyak menu makanan yang boleh anda gunakan bagi hati ayam. Mungkin dengan resepi yang sedap, anda akan mudah untuk makan selalu.

10. Timun

Ramai yang tidak sangka bahawa timun boleh mengatasi darah rendah. Timun boleh dijadikan acar, kerabu, makan bersama nasi lemak, sebagai ulam-ulaman dan lain-lain lagi.

Untuk pengetahuan anda, timun mempunyai 96% air yang bakal menjadikan tubuh anda bertenaga, menguatkan imun tubuh dan mengatasi darah rendah.

11. Asparagus

Makanan untuk darah rendah seterusnya adalah asparagus, yang boleh dimakan dalam masakan sayur dan lauk-pauk yang lain.

Ia menjadi amalan masyarakat cina dalam masakan, penuh dengan asam folat yang membantu menguatkan tekanan darah.

12. Kismis

Kismis boleh dimakan begitu sahaja dan juga boleh direndam ke dalam air masak selama 10 hingga 20 minit.

Kismis yang direndam boleh dibiarkan semalaman dan boleh diminum pada keesokan pagi. Anda boleh lakukannya selama seminggu.

13. Tomato

Tomato sangat berkhasiat sehingga ada yang memakannya begitu sahaja sebagai ulam, kerana dengan kandungan air 94%, makanan untuk darah tinggi ini dapat mengawal tekanan darah rendah anda dengan mudah.

Untuk mengelakkan tekak terasa mual, anda boleh amalkan makan tomato digaul bersama dengan mayonis.

14. Zaitun

Anda boleh mencuba makan buah zaitun juga untuk mengatasi darah rendah, kerana ia adalah makanan yang penting untuk darah rendah.

15. Tembikai

Siapa yang tak kenal buah tembikai? Buah yang mengandungi air yang banyak ini adalah makanan untuk darah rendah dan mudah didapati.

Selain dapat mengatasi darah rendah, tembikai juga dapat melawan bakteria dan kuman dalam tubuh serta menghapuskan penyakit-penyakit lain.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: bidadari

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon