Sunday, April 28, 2019

Pokok Zaitun, Penanaman, Manfaat Dan Khasiatnya


Buah Zaitun atau Olive (Olea europaea) yang dihasilkan dari pokok zaitun merupakan sejenis tumbuhan dari keluarga Oleaceae, merupakan tumbuhan paling tua didunia berasal dari kawasan Mediterranean dengan pokok dilaporkan mampu hidup sehingga lebih 1,000 tahun.

Pokok Zaitun
Buah Zaitun.

Tumbuhan ini boleh tahan dalam keadaan suhu panas, kemarau dan keadaan tanah yang agak masin (high salinity) serta mempunyai pelbagai khasiat dan kegunaan dalam masyarakat sejak zaman kuno lagi.

Zaitun merupakan sejenis buah yang telah ditanam dan digunakan sejak zaman purba Mesir lagi. Kehebatan buah zaitun telah di tulis dalam AlQuran iaitu, "Makanlah minyak zaitun dan lumurlah minyaknya, kerana ia berasal daripada pohon yang penuh berkat." (Riwayat At-Tirmizi dan Ibnu Majah)'

Dan ayat ini, "..yang dinyalakan dengan minyak yang banyak faedahnya (iaitu) zaitun yang tumbuh tidak di sebelah timur dan tidak pula di sebelah barat, yang minyaknya (sahaja) hampir menerangi, walaupun tidak disentuh api.."

Ini juga menunjukkan yang pokok dan buah zaitun merupakan sejenis tumbuhan yang sangat berguna dan telah diperdagangkan semenjak 2,000-3,000 tahun sebelum masihi lagi.

Pokok Zaitun telah tersebar di kawasan Mediterranean, Afrika Utara dan Eropah kerana mudah dibiakkan dengan cara vegetatif dalam keadaan cuaca kering.

Pengeluar Buah Zaitun

Penanaman pokok zaitun diseluruh dunia kini dilaporkan oleh 39 buah negara dimana pengeluaran seluruh dunia sebanyak 19.6 juta metrik tan pada tahun 2011 (Laporan FAO Statistic). Nilai pengeluaran pula adalah dilaporkan sebanyak USD15.7 bilion pada tahun tersebut. Tanaman pokok zaiton atau olive tree menjadi satu industri yang sangat penting di dunia.

Negara utama pengeluar buah zaiton terbesar di dunia adalah Sepanyol yang menghasilkan sebanyak 6.9 juta metrik tan setahun diikuti oleh Itali (3.2 juta mt), Greece (2.0 juta mt), Turki (1.75 juta mt ), Morroco (1.36 juta mt), Syria (1.09 juta mt), Tunisia, Mesir, Portugal dan Algeria (420,000 mt).

Amerika Syarikat juga menanam seluas 32,000 hektar pokok zaiton yang menghasilkan sebanyak 94,500 mt buah zaitun setahun terutama di kawasan California sebagai tanaman yang penting. Kadar penghasilan di catatkan adalah sebanyak 5,700 lbs seekar.

Pokok zaiton berkayu keras dengan banyak cabang dimana mampu mencapai ketinggian 8-15 meter. Batang pokok ini sangat besar dan seakan berpusar (typically gnarled and twisted) apabila mencecah umur ratusan tahun.

Kayu keras pokok zaiton boleh digunakan dalam industri perabot dan paling popular dikalangan orang Islam adalah untuk dibuat Tasbih kerana kayunya berminyak serta mengeluarkan bau harum.

Daunnya berbentuk Bulat lonjong (Oblong) dengan warna dun hijau perak berukuran sekitar 4-10 cm panjang dan 1-3 cm lebar. Penyusunan daun adalah bertentangan (opposite) dengan hujung daun berbentuk tajam serta agak tebal. Lazimnya umur daun adalah selama 2 tahun sebelum gugur ketanah.

Bunga pokok zaiton bersaiz kecil dengan terbit dalam 'racemose panicles' berwarna putih dalam jambak. Satu jambak selalunya mengandungi antara 15-30 kuntum bunga kecil terbit dari dahan berumur lebih dari satu tahun sahaja.

Bagaimanapun, banyak berlaku keguguran bunga dan hanya meninggalkan antara 1-3 bunga sahaja untuk pendebungaan berjaya. Setiap kuntum bunga mempunyai 4 kelopak dengan dua stamen.

Bunga ini menjalankan pendebungaan sendiri oleh faktur angin tetapi jika berlaku pendebungaan bersilang oleh kultivar tertentu mampu menghasilkan fruit-set lebih tinggi.

Buah zaitun adalah dalam bentuk Buah Drupe yang kecil dengan saiz sekitar 1-2.5 cm sahaja (Oblong) dengan warna hijau semasa muda dan akan bertukar warna kepada hijau kuning, merah gelap atau ungu apabila cukup masak bergantung kepada varieti.

Kulitnya licin dan seakan berkilat atau berminyak. Buah ini memerlukan masa selama 6-8 bulan sebelum masak sepenuhnya untuk dituai.

Buah zaitun ini yang digunakan untuk banyak kegunaan terutama untuk menghasilkan 'MINYAK ZAITUN" atau nama Inggerisnya 'Olive Oil" dan boleh digunakan untuk dalaman (kesihatan) juga luaran (kecantikan). Ia merupakan syarat utama untuk gaya hidup yang lebih sihat.

Ia digunakan dalam pembuatan produk kecantikan kerana cirinya yang boleh melembutkan kulit. Ia merupakan minyak semulajadi yang terbaik dan pilihan utama untuk tumbesaran. Paras asid yang rendah memudahkan penghadaman berbanding lemak lain.

Vitamin E dalam minyak zaitun merendahkan kolesterol LDL, tekanan darah dan risiko sakit jantung koronari. Vitamin K pula menghalang darah dari melekit dan membeku.

Kesimpulannya, minyak zaitun tulen mengandungi perlindungan kesihatan, ia mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, arteriosklerosis dan pelbagai masalah akibat proses penuaan. Sila baca artikel seterusnya yang membincangkan mengenai buah zaitun.

Penanaman Pokok Zaitun

Tanah untuk tanaman pokok zaitun boleh dari pelbagai jenis tanah daripada tanah mineral, tanah agak masin atau pH tanah agak tinggi. Pokok ini toleran pada pH tinggi dan juga tanah mengandungi unsur Boron tinggi.

Pokok boleh tahan dalam keadaan tanah panas dan kering tetapi akan mati jika akarnya terendam dalam air selama 1 minggu.

Kawasan yang mempunyai iklim panas dan kering dengan kelembapan rendah seperti di Mediterrnean sangat sesuai untuk tanaman zaitun.

Negara yang mempunyai kelembapan tinggi seperti di Malaysia tidak sesuai untuk tanaman ini kerana mudah diserang penyakit terutamanya kulat dan juga pertumbuhan tidak seimbang.

Beberapa varieti yang di tanam di California USA juga didapati tahan kepada keadaan suhu sejuk (sekitar 5-15 Fahrenheit) tetapi untuk jangkamasa tidak terlalu lama.

Penanaman pokok zaitun di Malaysia mungkin memerlukan kajian lanjut untuk melihat kesesuaian dengan varieti baru yang mungkin sesui dengan kelembapan tinggi, hujan lebat dan juga suhu tropika yang panas sepanjang tahun.

Penanaman pokok zaitun lazimnya akan menggunakan bahan keratan batang yang kemudian akan disemai dalam nurseri. Anak benih pokok zaitun memang cepat mengeluarkan akar sama ada ia dari keratan batang, keratan akar atau dari Ovulli.

Anak benih yang disemai dibiarkan beberapa bulan sehingga sesuai untuk ditanam diladang. Kaedah penanaman pokok zaitun secara tradisional adalah dengan mengisi kawasan tanah kosong atau tanah lapang dimana kadar kepadatan lazimnya sekitar 40 pokok seekar.

Dalam sistem tanaman moden pada tanah baru pula, pokok ditanam dalam barisan dengan kepadatan sekitar 40-60 pokok sehektar.

Bentuk susunan tanaman dan sistem percabangan tanaman zaitun seakan menanam pokok limau manis. Jalankan pangkasan atau cantasan pucuk selepas pokok mencecah ketinggian 0.8-1.2 meter untuk membenarkan pokok tidak terlalu tinggi bagi menggunakan mekanisasi jentera ladang ketika menuai.

Cantasan dengan membuat sistem dahan terbuka (Open branching system) akan mengurangkan risiko serangan kulat dan juga memberikan bentuk pokok seimbang.

Kawalan rumpai dan sistem pengairan dijalankan mengikut kesesuaian kawasan dan keadaan faktur cuaca. Pembajaan diberi mengikut keperluan dan umur pokok.

Pohon Buah Zaitun
Pokok Zaitun.

Buah zaitun muda berwarna hijau dan apabila masak akan menjadi hijau kekuningan, merah gelap atau ungu bergantung kepada varieti. Buah agak keras sedikit (firm) yang lazimnya pada pertengahan musim gugur hingga musim luruh.

Apabila warna buah menjadi kehitaman atau ungu maka lazimnya kandungan minyak zaitun mencecah 20-30% dan sesuai dipetik.

Kaedah memetik buah zaitun secara tradisional dengan 3 cara menggunakan tenaga kerja yang banyak. Buah yang masak akan gugur dan dikutip selain daripada memilih buah masak yang belum gugur dan cara memetik ketiga dengan memukul dahan pokok untuk jatuhkan buah. Hamparan plastik diletakkan dibawah pohon yang hendak dituai agar buah tidak jatuh ketanah.

Kaedah memetik buah zaitun dengan jentera dinegara maju ladang komersil lebih cepat dan cekap. Jentera khas akan melalui barisan tanaman zaitun yang dikawal ketinggiannya dan alat kkas akan menggegarkan pokok lalu buah yang jatuh masuk dalam konveyor yang masuk kedalam kontena.

Buah yang dipetik akan dikumpulkan dan perlu digredkan mengikut saiz, indeks kematangan dan juga warna sebelum dijual.

Bagi tujuan buah zaitun yang hendak diproses akan dihantar ke pusat atau kilang memproses. Buah ini akan di proses dibiarkan beberapa ketika untuk hilangkan rasa pahit akibat kandungan glucocide oleoropein.

Buah akan direndam dalam larutan 1-2% lye (Sodium hydroxide) sehingga neuteral. Pemprosesan buah zaitun menggunakan peralatan khas bagi mengisar iaitu terdiri dari dua buah batu giling yang berpusing bertentangan. Buah akan lumat dan minyaknya diekastrak dengan penapis bagi menghasilkan minyak zaitun.

Minyak segar ini tahan beberapa minggu tetapi lazimnya ia akan disimpan dalam peti sejuk pada suhu 40-50 darjah Fahrenheit dan tahan sehingga 2 tahun. Minyak ini akan dijual kepada pengilang lain bagi pelbagai produk akhir.

Begitulah teknologi penanaman dan pemprosesan buah dan minyak zaitun yang saya paparkan untuk bacaan anda.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: animhosnan

1 comment

  1. Minumlah satu sudu minyak zaitun setiap hari, baik untuk kesihatan. Jangan sesekali minum minyak kelapa sawit setiap hari sebagaimana saranan menteri DAP. Awas, anda menempah maut!!!

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon