Sunday, November 11, 2018

Apa Sebenarnya AntiOksidan Dan Kepentingannya Untuk Kesihatan?


Tentu ramai pernah mendengar, antioksidan membantu kita jadi sihat terutamanya sebagai langkah mencegah penyakit berbahaya seperti kanser dan untuk kecantikan, tetapi bagaimanakah caranya? Contoh paling mudah ambil sebiji epal, makan separuh, tinggalkan dalam suhu bilik dan perhatikan perubahannya.

Apa itu AntiOksidan

Epal yang berubah menjadi perang disebabkan oleh proses pengoksidaan yang menghasilkan produk sampingan iaitu radikal bebas.

Ini juga berlaku di dalam badan antaranya radikal bebas yang dihasilkan oleh badan melalui tindak balas biokimia. Bagaimanapun, radikal bebas yang terlalu banyak akan mendatangkan bahaya kepada tubuh badan.

Faktor lain seperti merokok, minum arak, lemak, cahaya matahari, pendedahan kepada radiasi dan pencemaran persekitaran akan menghasilkan lebih banyak radikal bebas dalam badan.

Jadi, badan memerlukan antioksidan seperti vitamin, mineral dan enzim yang dapat melindungi tubuh dan memperlahankan kemusnahan sel disebabkan pengoksidaan bagi memelihara kesihatan tubuh.

Antara contoh antioksidan, Vitamin A, C dan E, lycopene, beta carotene dan beberapa lagi.

Sebaik-baiknya kita perlu mendapatkan diet yang kaya dengan antioksidan dalam makanan bagi menjamin pelbagai zat berbanding nutrien khusus dalam satu-satu jenis suplemen.

Antara antioksidan terbaik untuk badan adalah glutathion, yang amat diperlukan bagi melindungi molekul dalam badan.

Glutathion dihasilkan oleh sel badan secara semulajadi dan berperanan menyingkirkan toksik badan, menggalakkan sistem imun badan dan memelihara protein sel badan.

Bagaimanapun, glutathione berkurangan apabila usia meningkat dan menghidap penyakit seperti Alzheimer, Parkinson dan kanser.

Bercerita mengenai antioksidan, buah-buahan dalam kumpulan beri mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi berbanding buah dan sayur.

MAKANAN TINGGI ANTIOKSIDAN

Organ dalaman tubuh manusia seperti hati, usus, ginjal, paru-paru, kulit, darah dan sistem limfa secara semula jadi bekerjasama untuk memastikan racun kimia diubah menjadi bahan yang kurang berbahaya untuk disingkirkan dari tubuh.

Bahan toksin dalam tubuh secara semula jadi dikeluarkan melalui peluh, air kencing atau najis sebagai satu cara detoksifikasi atau mengeluarkan bahan buangan dan racun dari dalam tubuh.

Bagi memudahkan proses detoksifikasi ini, kita boleh membantu tubuh dengan memakan buah-buahan dan sayur-sayuran sihat yang kaya kandungan antioksida.

Terdapat pelbagai jenis bahan yang kaya dengan khasiat dan antioksida semula jadi yang jarang diketahui ramai.

Malah, ada antara kita hanya mengamalkannya tanpa mengetahui nutrien penting yang terkandung di dalamnya amat baik untuk proses detoksifikasi.

Berikut antara buah-buahan dan sayur-sayuran kaya dengan antioksida yang mampu menyingkirkan bahan berbahaya dari tubuh dan pastinya membantu penghadaman lebih sempurna.

1. Bawang putih

Kandungan sulfur dalam bawang putih menjadikan salah satu kegunaan dapur ini bahan detoks yang mengagumkan.

Bawang juga memiliki sifat antibiotik sehingga boleh membantu menyembuhkan dalaman tubuh.

Selain itu, antioksida dalam bawang juga melindungi ginjal daripada kesan racun akibat pengambilan ubatan.

2. Limau

Buah ini membantu membersihkan sistem pencernaan dan mencegah batu ginjal berkembang.

Limau juga rendah gula semula jadi dan kalori menjadikannya amat baik untuk diet.

Kajian juga menunjukkan kulit limau kaya dengan flavanoid, antioksida kuat yang membantu mengurangkan radang, memperbaiki jaringan yang rosak dan melindungi hati.

3. Avokado

Kandungan antioksida iaitu daripada jenis gluta pada buah ini berfungsi menyingkirkan racun bahaya dari tubuh.

Dengan mengurangkan bahan kimia dan racun dari dalam tubuh, anda rasa lebih sihat dan segar.

4. Lemon

Jus lemon sememangnya diketahui kaya vitamin dan antioksida yang membantu melindungi hati dan melarutkan bahan kimia dari dalam tubuh.

Pengambilan lemon secara teratur dapat meningkatkan kesihatan.

5. Ubi bit

Makanan berkarbohidrat daripada jenis ubi ini kaya betaine dan pektin yang membantu melindungi hati dan sistem pencernaan.

6. Brokoli

Brokoli juga kaya dengan kandungan antioksida dan selain itu, brokoli tinggi kandungan enzim yang membantu melancarkan sistem pencernaan.

Brokoli mentah lebih disarankan untuk diambil kerana nutrisi yang tinggi di dalamnya.

7. Kubis

Kubis mengandungi sulfur yang penting untuk mengurai bahan kimia dari dalam tubuh seperti racun serangga hingga ubat yang diambil ketika sakit.

8. Biji bunga matahari

Bahan ini kaya dengan vitamin E dan ia tergolong antara herba yang efektif membersihkan hati.

Biji bunga matahari atau biasa disebut kuaci juga boleh menyingkirkan racun berbahaya yang berada di dalam tubuh.

Biji bunga matahari juga membantu mengawal paras kolesterol agar sentiasa rendah.

Kuaci kaya dengan asid linoleat yang membantu mengurangkan pembentukan plak dalam otot dan saraf sehingga mempermudahkan aliran darah ke arteri.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: hmetro | utusan

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon