Tuesday, March 12, 2013

Ketahui Rahsia Nombor Tarikh Lahir Anda


Sudah lama kami tidak berkongsikan dengan anda artikel mengenai Personaliti Cinta. Jadi kali ini, kami ingin berkongsikan mengenai satu topik yang menarik di mana anda akan mengetahui rahsia tarikh kelahiran anda.


Ketahui Rahsia Nombor Tarikh Lahir Anda

Peringatan: Artikel ini adalah untuk hiburan semata-mata. Jika ada sifat yang dinyatakan di sini sama dengan sifat anda, itu hanyalah kebetulan.

Secara asasnya, ianya adalah pengiraan nombor berdasarkan tarikh lahir anda. Daripada nombor itu, anda akan dapat mengenali potensi diri dan tahu apa kekuatan anda dan ianya adalah hasil kajian oleh Yang Berbahagia Dato’ Dr Fadzilah Kamsah.

Cara Pengiraan Rahsia Tarikh Lahir

Sebagai contoh, kami ambil tarikh bayi yang lahir pada 21 Mac 2012, dalam pengiraan rahsia tarikh lahir seperti di bawah.

Contoh:
21 Mac 2012
12 + 3 +2012 = 2027
2 + 0 + 2 + 7 = 11
1 + 1 = 2

Nombor yang terhasil adalah, 2. Apakah maksud nombor ini?

Maksud Nombor Tarikh Lahir

Rujuk perenggan di bawah bagi mengetahui maksud nombor kelahiran tersebut:

Nombor Tarikh Lahir: 1

Kekuatan: Dilahirkan untuk menjadi seorang pemimpin, memiliki banyak daya tarikan daripada jantina yang berlainan, memiliki kebijaksanaan, mempunyai kuasa analisa yang kuat, yang akan menjadikannya individu berilmu, seorang yang sangat teliti dalam semua perkara, individu yang sangat kreatif dan sangat peka. Sekiranya sikap kreatif dan sikap peka ini digunakan sepenuhnya atau diaktifkan, kekayaan sedang menunggu individu ini.

Kelemahan: Individu ini selalu mementingkan diri sendiri, tidak mudah menerima kritikan, beliau juga sukar untuk menerima idea atau pandangan dari orang lain. Oleh itu, kebiasaannya individu ini adalah pemimpin ataupun bos-bos. Bekerja sendiri adalah pilihan yang terbaik

Perkara yang perlu dipelajari:
 • Sedia menerima idea dan pendapat dari orang lain yang mungkin baik atau lebih baik.
 • Berfikirlah secara terbuka.
 • Berdiplomasi apabila diperlukan.

Golongan terkenal yang mempunyai nombor 1: Arsene Wenger, Acha Septriasa, Luna Maya, Tom Hanks, Robert Redford, Hulk Hogan

Nombor Tarikh Lahir: 2

Kekuatan: Seorang yang mahir dan mempunyai personaliti yang menarik. Sentiasa tenang dalam apa pun keadaan. Seorang yang peramah dan mementingkan kebersihan. Sangat rajin dan matang dalam pemikiran. Lembut hati dan peka terhadap keperluan orang lain. Biasanya mudah bergaul dengan golongan yang tua daripadanya. Sekiranya diberi tugasan, individu ini mempunyai kebolehan untuk melaksanakannya dengan tepat.

Kelemahan: Individu ini tidak percaya di atas kebolehan diri sendiri, walaupun orang lain percaya pada mereka. Mendengar nasihat yang diberikan, tetapi berkemungkinan tidak mengikutnya. Seorang yang sangat degil. Sentiasa mengutamakan orang lain melebihi kepentingan diri sendiri.

Perkara yang perlu dipelajari:
 • Percayalah kebolehan diri sendiri.
 • Tingkatkan keyakinan diri (self-esteem)
 • Utamakan diri sendiri bila keadaan memerlukan anda buat begitu

Golongan terkenal yang mempunyai nombor 2: Dr Fadzli Yaacob, Thaksin Shinawarta, Bill Clinton, Madonna

Nombor Tarikh Lahir: 3

Kekuatan: Individu ini adalah seorang yang serba-boleh atau dalam english – “all-rounder”. Idealistik, aktif dan berpandangan jauh. Seorang yang tahu dan faham apa yang dia kehendaki. Berkebolehan untuk membezakan sesuatu yang baik atau tidak baik. Seorang yang berbakat dalam apa jua bidang yang dipilihnya. Boleh menjadi kaya dan berharta, sekiranya berusaha dengan bersungguh-sungguh. Suka berterus terang. Mudah meng’ekspresi’ pandangan terhadap sesuatu perkara.

Kelemahan: Individu ini boleh menjadi terlalu agresif, tidak penyabar dan cepat panas baran. Kebiasaannya beliau mengambil mudah sesuatu perkara dan tidak tegas (tidak munasabah). Kadangkala pula seorang yang nakal. Juga, seorang yang ‘laser’. Jika tidak berhati-hati dengan kata-kata, boleh menyebabkan keretakan dalam sesuatu perhubungan.

Perkara yang perlu dipelajari:
 • Perlu belajar untuk melihat sesuatu dengan lebih realistik.
 • Cuba menghabiskan sesuatu yang telah anda mulakan.
 • Fikir dahulu sebelum meluahkan sesuatu

Golongan terkenal yang mempunyai nombor 3: Anwar Ibrahim, Wayne Rooney, Christiano Ronaldo, Robinho, Alan Alda, Bill Cosby

Nombor Tarikh Lahir: 4

Kekuatan: Individu yang suka belajar, tekun bekerja, mampu bersabar dan sentiasa mempunyai perancangan. Berbakat seni dan selalu berjaya dalam peperiksaan. Seorang yang boleh dipercayai dan mudah menyesuaikan diri dengan masyarakat. Mudah bersimpati dan berkarisma. Peramah, suka mengembara dan memiliki suatu kehidupan yang sentiasa ceria. Mudah bangkit dari sesuatu kegagalan.

Kelemahan: Tak suka meluahkan perasaan tidak puas hati dalam sesuatu perkara. Suka simpan sendiri, dan terlalu menitik beratkan perkara-perkara remeh sehingga tidak melihat secara keseluruhan sesuatu perkara. Perlu berhati-hati dalam perhubungan dan perkahwinan.

Apa yang perlu dipelajari:
 • Harus belajar lebih fleksibel dan mengambil kira pandangan orang lain
 • Bersikap dan berfikiran lebih terbuka
 • Berterus teranglah dalam sesuatu perkara

Golongan terkenal yang mempunyai nombor 4: Bill Gates, Alex Ferguson, Margaret Thatcher, Arnold Schwarzenegger, Tina Turner, Paul Hogan

Nombor Tarikh Lahir: 5

Kekuatan: Dilahirkan dengan sikap kepimpinan yang kuat. Suka mengambil risiko. Suka mencuba perkara-perkara yang baru. Berkarisma dan boleh memimpin. Kebiasaannya memegang jawatan yang tinggi. Sangat rajin dan sentiasa fokus untuk mencapai kejayaan di masa hadapan, jika dia mahu. Seorang yang realistik, tegas, sangat munasabah dan tidak suka berangan-angan. Perlukan kepelbagaian dan sentiasa teruja dalam melakukan sesuatu.

Kelemahan: Tidak suka disekat dalam membuat sesuatu. Selalunya cerewet dalam isu-isu kecil. Kadangkala beliau memang degil dalam melakukan sesuatu. Mereka juga jarang relaks. Juga, kurang teliti dalam melakukan sesuatu.

Apa yang perlu dipelajari:
 • Lebih relaks, tidak cerewet dalam isu-isu kecil
 • Melihat sesuatu dengan teliti

Golongan terkenal yang mempunyai nombor 5: Abdullah Ahmad Badawi, Erra Fazira, Aishwarya Rai, Bambang Susilo, Soekarno, Ronaldo, Abraham Lincoln, Britney Spears

Nombor Tarikh Lahir: 6

Kekuatan: Ini adalah nombor untuk terus wujud atau hidup. Nombor 6 mengawal harta benda dan kekayaan. Mewakili kesenangan. Sangat bersopan tetapi mempunyai citarasa yang tinggi dalam kehidupan. Nombor 6 akan berjaya dalam karier seperti pendidikan, kerja seni dan keagamaan. Individu ini akan menjadi popular dalam masyarakat. Beliau juga selalu mengambil berat tentang orang-orang bawahan. Suka membantu dan menjaga mereka. Sentiasa jadi pihak pendamai.

Kelemahan: Seorang yang suka berbangga dan tidak akan mengambil kerja mudah. Tidak mendengar cakap ataupun kata-kata orang lain selain orang atasan. Melakukan sesuatu di sebabkan ada kepentingan diri.

Perkara yang harus dipelajari:
 • Belajar apakah yang boleh diubah dan apa yang tak boleh diubahnya
 • Buat sesuatu tanpa memikirkan kepentingan diri
 • Kurangkan sifat degil dan memerlukan ketepatan.

Golongan terkenal yang mempunyai nombor 6: Luis Felipe Scolari, Rafa Benitez, Warren Buffett, Albert Einstein, Jane Seymour, John Denver

Nombor Tarikh Lahir: 7

Kekuatan: Sangat berkemahiran dan sangat teliti apabila menguruskan sesuatu perkara. Individu ini tidak akan lupa pada sesiapa yang pernah menolongnya. Tersangat menghargai kesyukuran dan berterima kasih. Individu ini penuh dengan ghairah dan cinta. Seorang pemikir dan sukakan kedamaian dan ketenangan. Berkebolehan dalam memutarbelit kata-katanya. Menarik perhatian ramai orang. Suka mengejar kemahsyuran dan tuah.

Kelemahan: Suka berlawan cakap. Mempunyai pemikiran yang suka berubah-ubah. Mudah menukar keputusan. Bukan seorang yang tegas. Sangat suka “berahsia” yang tidak membantu imej anda secara luaran. Orang menganggap anda adalah seorang yang tidak mempunyai perasaan (cold) dan ini menyebabkan anda tidak mudah untuk menjalinkan perhubungan ataupun persahabatan. Anda boleh bertindak kejam jika berada dalam mood yang salah.

Perkara yang harus dipelajari:
 • Belajar untuk menerima kenyataan dunia sebenar.
 • Jangan hidup dalam dunia sendiri, bercampur dengan dunia luar

Golongan terkenal yang mempunyai nombor 7: Dr. Irfan Khairi, Mawi, Saddam Hussein, Cesc Fabregas, Frank Lampard, John F. Kennedy, Micheal Jackson

Nombor Tarikh Lahir: 8

Kekuatan: Seorang yang aktif dikalangan rakan-rakannya, menjadikannya seorang yang terkenal. Sangat pendiam, konservatif dan pasif. Bertanggungjawab dan sangat bermoral. Seorang yang boleh dipercayai. Biasanya adalah penyelesai masaalah. Tidak akan mempermainkan orang lain.

Kelemahan: Kadang-kadang kabur dalam apa dilakukannya. Individu ini perlu pintar. Disegi luaran nampak kuat tetapi sebenarnya seorang yang berhati lembut. Sangat berhati-hati dan percaya kepada perspektif diri yang kuat dan ini akan menyebabkan hilang sesuatu peluang. Juga, anda sentiasa tercari-cari dan sibuk melihat-lihat sesuatu, anda kadang-kadang tidak tahu apa yang anda cari sebenarnya. Jadi, berhati-hatilah untuk tidak membuang masa melayan perkara-perkara yang tidak bermanafaat atau tidak berfaedah.

Perkara yang harus diperbaiki:
 • Belajar membuat keputusan berdasarkan keperluan sendiri daripada mengikut keperluan orang lain
 • Jangan buang masa melayan perkara-perkara yang tak berfaedah.

Golongan terkenal yang mempunyai nombor 8: Steven Gerrard, Osama bin Laden, Cindy Crawford, Barbara Streisand, Jane Fonda

Nombor Tarikh Lahir: 9

Kekuatan: Sangat optimistik dan berfikiran terbuka. Suka nampak cantik. Sangat beradab. Pintar, peka dan sensitif. Individu ini tahu bila dan bagaimana untuk menyerang dan mempertahankan diri. Bagus dalam memenangi hati orang. Berkebolehan untuk menghibur orang lain. Sebagai “penghibur”, mereka mempunyai daya tarikan dan tidak mempunyai masalah untuk berkawan dengan sesiapa pun. Melakukan kerja dengan cepat dan berkebolehan dalam kerjanya tetapi bukan dengan terperinci atau khusus. Boleh berubah dan menyesuaikan diri mengikut persekitaran

Kelemahan: Individu ini tidak mengambil berat orang bawahan. Seorang yang emosional. Jika tidak berhati-hati, di kemudian hari individu ini tidak mempunyai ramai kawan dan akan kesepian. Memiliki personaliti yang pelbagai sehingga sukar orang sekeliling untuk memahami mereka. Boleh berubah menjadi seorang yang sangat bersemangat, teruja atau menjadi seorang yang depresi ataupun muram. Mudah berputus asa apabila bertemu halangan dalam melaksanakan sesuatu.

Perkara yang harus diperbaiki:
 • Belajar untuk tidak bergantung pada nasib semata-mata
 • Jangan mudah berputus asa bila berdepan dengan halangan
 • Kurangkan sifat emosional

Golongan terkenal yang mempunyai nombor 9: Megawati Sukarno, Suharto, Gisele Bundchen, Shirley MacLaine, Harrison Ford, Jimmy Carter, Elvis Presley

Hasil Pengiraan dan Potensi Diri

Daripada penerangan di atas, bayi yang lahir pada hari ini, 21 Mac 2012, mempunyai Nombor Tarikh Lahir, 2. Mereka adalah dari golongan yang mahir dan sentiasa tenang dalam apa jua keadaan. Mereka dilahirkan sebagai seorang yang peramah dan mementingkan kebersihan.

Malangnya kelemahan mereka adalah mereka mendengar nasihat, tetapi tidak dikuti. Mereka juga mempunyai keyakinan diri yang rendah. Walau bagaimanapun yang bagusnya ialah kelemahan seperti ini boleh diperbaiki dengan mempelajari cara untuk meningkatkan keyakinan diri kerana orang-orang hebat seperti Adi Putra, Bill Clinton dan Madonna adalah orang dari golongan nombor 2.

Bagaimana pula dengan anda? Dari pengiraan Rahsia Nombor Tarikh Lahir Anda di atas, anda berada dalam golongan selebriti terkenal yang mana satu? Kongsikan bersama kami dalam ruangan komen di bawah.

BACA INI JUGA:

sumber: tentangcinta

43 comments

 1. banyak rahsia pada tarikh lahir kita

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tapi kalau dah kena bagi tau, bukan rahsia dah tu :D

   Delete
 2. saye nombor 6 ^_^ cam betul je semua tu kahkah

  ReplyDelete
 3. Replies
  1. 10 = 1 + 0 bersamaan dengan 1
   nombor awak ialah 1 ...

   Delete
 4. cemar..syirik betul

  astagfirullah.
  mngucapla..

  ReplyDelete
  Replies
  1. hanya sekadar suka2 saja.. bukan untuk dipercayaai pn. sapa yg percaya barulah jadi syirik... buka minda, plis !

   Delete
 5. Seronok gak baca ni...macam best je ya..tapi ada jugak yang take it too serious ya..hmmm..

  ReplyDelete
 6. Hanya Allah sahaja yang memahami setiap hamba2Nya...

  ReplyDelete
 7. Tak paham plak beta cemana 21 Mac 2012 boleh bertukar jadi 12 + 3 + 2012.
  Kalau ikut logik, bukan ke patutnya -
  21 Mac 2012 »
  21 + 3 + 2012 = 2036 »
  2 + 0 + 3 + 6 = 11 »
  1 +1 = 2.
  Seb baik hasilnya kebetulan sama. Tapi logik kiraannya.. err.. Ke saya salah?

  ReplyDelete
  Replies
  1. ye la.....kira mcm mana yek????

   Delete
 8. no 9.. mcm betul je.. tp ada yg lain sikit sbb dh try ubah

  ReplyDelete
 9. saya ambil perhatian tajuk ini diatas dasar ilmiah sahaja..Bila teringat surah al Falaq..rasa kena istifar utk diri sendiri.....

  ReplyDelete
 10. 6ber 5... Mcm ronaldo... Berkarisma dan degil... Mmbut ssuatu ttp tdk teliti... Mmg ada betul pada saya... Wakaka...

  ReplyDelete
 11. Aku.......... Mcm adi Putra
  Adi Putra yg Mcm aku salah tu bro.....

  ReplyDelete
 12. haha..

  ada gak betul sana-sini sikit.

  ReplyDelete
 13. Nombor 10 x DA ka...nombor kelahiran nabi Muhammad saw..nombor 10..mcm tipu ja

  ReplyDelete
 14. saya pula no9😁😁

  ReplyDelete
 15. nanti try juga lah ..hiburan saja kah SP..apapun ambil yang baik. kan..

  ReplyDelete
 16. no. 10 mna?
  or 10 @ 1+0 = 1

  ReplyDelete
 17. Asalam SP..seronok pula menegenali tarikh lahir ..ada yang beri semangat tapi terselit kelemahan..mudah ja SP. Tiap yang baik pasti ada yang buruk. Ada kelebihan tapi ada jg kelemahan.Timbang tara ja dapat yang baik. Hebat infor namun kita pulangkan pada Dia yang lebih tahu kan..

  ReplyDelete
 18. semua ada kelebihan dan kelemahan kan..tu yang menarik tu.

  ReplyDelete
 19. Alaa.. baru je excited kira2.. tengok2 no 10 takde pun... D;

  ReplyDelete
  Replies
  1. No. 10 memang la takdo
   No. 10 tu kirenye 1+0 = 1
   Sesiape yg dpt 10 tu, korang memiliki tarikh lahir no. 1

   Delete
 20. Sy no 6 elemen logam... No 6 nii bukan calang2 nii hehee

  ReplyDelete
 21. Nak kira cm.mna.. no 21 jdi no 12.. =_=

  ReplyDelete
 22. Kajian.. tak semestinya syirik.. ia cumalah cara bgaimana kita nak faham masyarakat/ org ramai dgn kaedah tertentu.. dibuat berdasarkan kebiasaan.. Sirik tu plk.. Menyamakan selain Allah dengan Allah dalam hal-hal yang merupakan kekhususan Allah, seperti berdoa kepada selain Allah disamping berdo’a kepada Allah.. Istilah lain.. meramal tu dn percaya ramalan tu syirik lah.. Kalau kajian.. sifat tu mmg dah ada pada kebiasaannya org sebegitu.. Jd jgn anggap perkara yg d perkatakan itu dgn pandangan berlebihan plk..

  ReplyDelete
 23. bulan 3 klu dpat no 2.

  memang teruk... hasil nye x same dgn no 2 tu... jauh berbeza....

  ReplyDelete
 24. Suatu ilmu perlu dicari dan diamalkan

  ReplyDelete
 25. Sy x anggap ini syirik..ini adalah kajian personaliti sesorng..bukannya tilik masa depan seseorg..

  ReplyDelete
 26. seronok membaca n mengenal diri...yg btl n baik bleh teruskan...mana yang lemah kita cuba perbaiki

  ReplyDelete
 27. Semua kene......hahaha......mcm x caye lak....no birthday saya adalah 8 ogos 1998

  ReplyDelete
 28. Yg nie goner plak

  http://www.dayametafisika.com/numerologi-tanggal-lahir/

  "Ada special case disini jika seluruh angka dari tanggal lahir telah dijumlahkan dan hasil akhirnya adalah angka 11 atau 22, maka kedua angka tersebut tidak perlu diperkecil lagi menjadi 1 digit (hanya berlaku untuk hasil akhir 11 dan 22)."

  ReplyDelete
 29. Adakah 04 mac 1978 = 40 + 3 + 1978 = 2021 = 2+0+2+1 = 5

  ReplyDelete
 30. setiap manusia unik... Alhamdulillah

  ReplyDelete
 31. Jgn ikut suka ckp jer!!! Apakah pengertian syirik???

  ReplyDelete
 32. Terima kasih atas segala sesuatu yang sangat berharga dan bernilai untuk saya dan saya akan perbaiki segala ke acatan yang ada pada diri saya, segala kecacatan ini saya tidak nampak melainkan dengan keikhlasan hati untuk menerima segala sesuatu yang berupa nasihat,iDEA dan pandangan yang positif

  ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon