Rabu, Mac 11, 2020

Apa Itu Gliserin Dalam Produk Makanan Dan Kecantikan?

Gliserin (glycerine, glycerin) adalah adalah sebatian organik yang merupakan komponan tidak berbau, tidak berwarna, likat dan manis serta rendah toksid, juga dikenali sebagai gliserol (glycerol), dihasilkan dengan memisahkan lemak dan minyak binatang atau sayuran.

Apa Itu Gliserin

Gliserin boleh diperolehi dari beberapa sumber dan haiwan adalah salah satu darinya, diperoleh melalui lemak yang biasa dijumpai dalam darah dan komponen utama tisu badan haiwan tersebut.

Kebiasaannya, gliserin bersumberkan haiwan lazim dirujuk sebagai gliserin daripada gliserol dan semestinyalah haiwan yang paling utama ialah babi dan lembu.

Selain itu, boleh juga didapati daripada tumbuhan-tumbuhan atau minyak sayuran antaranya zaitun, soya dan biji sawi.

Di Malaysia, gliserin kebiasaannya bersumberkan dari kelapa sawit dan dalam sesetengah kes, gliserin mungkin datang dari sumber sintetik hasil tindak balas kimia dengan petroleum, iaitu produk sampingan (byproduct), dalam penghasilan biodiesel.

Penghasilan biodiesel adalah proses menghasilkan biofuel (minyak biologi), bagi menggantikan minyak petroleum.

Disebabkan gliserin mempunyai manfaat yang besar kepada manusia, maka tidak peliklah ia digunakan dengan begitu meluas.

Fungsi Gliserin

Dalam industri farmaseutikal (perubatan), gliserin digunakan untuk meningkatkan kelancaran, sebagai bahan pelincir dan humectant (bahan penyerap kelembapan, mengelak produk menjadi kering).

Gliserin juga boleh didapati dalam produk seperti sirap ubat batuk, ubat titis mata, ubat kumur, ubat topikal untuk yis dan jangkitan bakteria dan lain-lain.

Oleh kerana gliserin bersifat menyerap kelembaran udara, mesra pada kulit, tidak iritasi kepada bayi, maka industri kosmetik memanfaatkannya dalam sekian banyak produk penjagaan diri.

Produk Yang Menggunakan Gliserin

Antara produk yang biasa menggunakan gliserin ialah masker (topeng muka), krim pelembab, krim pemerah pipi, losyen pencerah, bedak asas muka, penyegar kulit, syampu rambut, sabun, gel seks dan ubat gigi.

Bagi industri makanan pula, gliserin boleh digunakan sebagai pengemulsi dan gula rendah kalori; aiskrim, marjerin, makaroni, kek dan mentega kacang adalah antara yang mengandungi gliserin (emulsifier).

Selain itu, gliserin juga digunapakai dalam industri membuat sosej dengan tujuan melembutkan pembalut sosej. Penggunaannya adalah kerana sifatnya yang tidak beracun, melincir dan meruap di dalam udara.

Pastikan Ada Logo Halal

Oleh itu, adalah sangat penting untuk mendapatkan produk-produk yang telah disahkan status halal oleh pihak berautoriti.

Ini sangat penting untuk kita mengelakkan diri dalam terjerumus kepada yang syubhah apatah lagi haram.

VEGETABLE GLYCERIN

Gliserin tumbuhan

Vegetable glycerin (VG) adalah produk yang diekstrak daripada minyak sayuran, cecair tanpa warna dan tidak berbau, digunakan sebagai ramuan dalam produk seperti sabun, syampu, kosmetik, ubat gigi, krim pencukur, ubat-ubatan dan produk farmaseutikal.

VG digunakan secara meluas di seluruh dunia dalam industri kosmetik untuk meningkatkan kesihatan kulit, kerana ianya selamat dan mesra alam.

Penggunaan Vegetable Glycerin (VG):

Kecantikan

Vegetable glycerin bermanfaat untuk melembutkan kulit, menjadikannya amat popular sebagai ramuan tambahan didalam pembuatan produk kosmetik.

Glycerine merupakan sumber semulajadi yang membantu kulit mengekalkan kelembapan dan itu adalah salah satu sebab mengapa pengeluar biasanya menambah Vegetable glycerin kepada formula losyen kulit mereka.

Makanan

Vegetable glycerin bukan sahaja bahan utama dalam kosmetik dan produk kebersihan yang lain, ia juga merupakan unsur yang boleh dimakan dan penting di dalam beberapa makanan.

Vegetable glycerin adalah salah satu bahan utama yang digunakan dalam diet rendah karbohidrat. Ia dikatakan mempunyai tekstur yang sempurna dan berminyak, menjadikannya satu kemestian bagi pengeluar produk makanan menggunakannya untuk memperbaiki tekstur makanan serta menjadikan makanan sentiasa lembap dan lembut.

Vegetable glycerin meningkatkan jangka hayat makanan, boleh mencairkan pewarna dan perasa makanan dan bertindak sebagai pengemulsi untuk menggabungkan komponen lemak dan bukan lemak, juga boleh bertindak sebagai pemanis dan merupakan bahan yang halal.

Kebiasaanya, pengeluar produk makanan akan melabelkan kandungan glycerine dalam produk mereka dengan kod E (huruf E adalah kod untuk bahan kimia yang digunakan sebagai additif makanan), contohnya: E1430 & E1441.

Mesra Alam

Kitar semula, dengan menggunakan peralatan cekap tenaga dan membeli produk organik adalah cara yang bijak untuk membantu alam sekitar dan Vegetable glycerin dianggap sebagai bahan yang mesra alam dalam produk semula jadi.

Manfaat terapeutik

Satu kajian yang dijalankan oleh Kolej Perubatan Georgia telah menunjukkan bahawa glycerin mempunyai manfaat terapeutik kepada kulit.

Selain daripada nilai kosmetik yang telah dikaji dan didapati tidak hanya membuat kulit kelihatan lebih baik, tetapi juga berfungsi lebih baik jika digunakan dengan cara yang betul.

Menurut penemuan oleh Wendy Bollag, Ph.D., glycerine bertindak dengan mempengaruhi tindakan eksotoksin D, enzim yang berperanan menggalakkan sel-sel kulit menjadi matang semasa peringkat penyembuhan.

Penyelidik mendakwa produk yang mengandungi glycerine berpotensi meningkatkan penyembuhan luka dan boleh memberi kesan positif kepada pesakit kulit seperti kanser kulit (non-melanoma) dan psoriasis (penyakit kulit yang kronik).

Dalam bentuk gel, gycerine adalah salah satu pilihan yang digunakan didalam krim, pil kapsul dan jeli kontraseptif.

Vegetable glycerin juga larut dalam air, oleh itu ianya juga digunakan didalam ubat titis mata dan telinga.

Vegetable glycerin juga merupakan unsur yang ditambah ke dalam ubat gigi, antiseptik mulut dan lain-lain produk penjagaan gigi kerana rasa manis dan likat, bertekstur halus dan lembut.

Kilang Gliserin Terbesar Dunia

Dan mungkin ramai diantara kita tidak tahu bahawa Malaysia mempunyai kilang pemprosesan glycerine terbesar didunia.

Kita patut berbangga kerana kilang ini menghasilkan glycerine berkualiti premium daripada sumber kelapa sawit yang mana produk ini dieksport dan digunakan di serata dunia.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: 1 | 2

Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon