Sunday, January 19, 2020

Biodiesel Kelapa Sawit: Lebih Jimat, Selamat Dan Mesra Alam


Penggunaan Biodiesel bagi menggantikan penggunaan petrol dan diesel telah terbukti sebagai agen pembersih yang berkesan di dalam enjin, malah mampu meningkatkan jangka hayat enjin dan juga lebih mesra alam.


Biodiesel merupakan bahan bakar yang lebih bersih, kurang bertoksik, mampu mengurangkan pelepasan gas rumah hijau seperti karbon monoksida sekali gus mengurangkan kesan pemanasan global, dan mempunyai kandungan sulfur minimum. Biodiesel juga dianggap sebagai pengganti diesel petroleum.

Bermula 1 Februari 2019 lalu, semua stesen minyak di seluruh negara telah membekalkan diesel B10 iaitu adunan 10 peratus biodiesel sawit dan 90 peratus diesel petroleum.

Sebelum ini, semua minyak diesel di dalam negara ialah dari jenis diesel B7, iaitu 93 peratus diesel dan tujuh peratus dari minyak sawit.

Tidak kira samada diesel Euro 2M biasa atau diesel Euro 5, kesemuanya menggunakan diesel B7.

Pencemaran Enjin

Dalam enjin pembakaran, sama ada petrol atau diesel, enap cemar enjin adalah penyumbang utama kepada kemerosotan prestasi dan kerosakan.

Dengan perbatuan yang semakin meningkat, enap cemar yang terbentuk di dalam enjin boleh menyebabkan kehilangan kuasa, tekanan minyak rendah, peningkatan dalam penggunaan pelincir, 'overheat', 'blow-by' serta asap yang kotor.

Enap cemar minyak biasanya berwarna hitam dan hadir dalam bentuk pepejal atau gel dalam minyak enjin.

Pemejalan atau 'gelling' selalunya terjadi ketika enjin beroperasi pada suhu kurang dari 100 darjah Celsius.

Apabila kotoran hitam seperti tar tersebut terkumpul, ia akan menghalang laluan minyak pelincir ke arah komponen-komponen utama enjin.

Ini akan menyebabkan penggunaan berlebihan dan lain-lain kerosakan yang boleh mengancam jangka hayat enjin kenderaan anda.

Penggunaan dalam jangka masa panjang juga akan berakhir dengan kerja membaik pulih yang mahal atau enjin atau komponen perlu diganti.

Tidak Perlu Ubahsuai Enjin

Apa yang menarik adalah, kenderaan-kenderaan diesel di Malaysia menggunakan B7 biodiesel, satu campuran terdiri daripada 7% metil ester (biodiesel sawit) dan 93% bahan api fosil.

Penggunaan biodiesel juga tidak memerlukan pengubahsuaian kenderaan atau kelengkapan bahan api khusus, dan penggunaan minyak kelapa sawit yang lebih meluas juga menyumbang kepada ekonomi negara.

Sehingga kini, Indonesia dianggap sebagai peneraju dalam biodiesel, menguatkuasakan penggunaan biodiesel B20 yang mempunyai 20% metil ester dan 80% diesel.

Negara-negara seperti Colombia dan Argentina misalnya, telah mengembangkan agenda biodiesel mereka dengan menggunakan B10 sementara Perancis dan Brazil bakal menggunakan biodiesel B8.

Menyedari faedah biodiesel yang tinggi, Malaysia kini sedang berusaha untuk memperkenalkan B10 biodiesel yang menggunakan campuran 10% metil ester dan 90% diesel.

Tiada pengubahsuaian khas yang perlu dilakukan terhadap kenderaan sedia ada atau baharu untuk menggunakan biodiesel kerana ia hanya penggunaan metil ester sawit yang hanya mengalami kenaikan kecil iaitu sebanyak 3 peratus.

Biodiesel juga mempunyai kandungan cetane lebih tinggi yang menyebabkan ia lebih mudah terbakar.

Ia mampu meningkatkan tahap pelinciran sekali gus mengurangkan kesan 'wear and tear' pada komponen enjin.

Di dalam kenderaan diesel yang lebih berusia, penggunaan diesel biasa boleh menyebabkan asid sulfurik terkumpul dan seterusnya menyebabkan minyak enjin perlu ditukar dengan lebih kerap.

Di dalam kenderaan baharu pula, sistem suntikan bahan api bertekanan tinggi seperti enjin diesel ‘common rail’ sangat sensitif terhadap tahap sulfur yang tinggi.

Pendek kata, tahap sulfur tinggi menyebabkan kenderaan perlu diselenggara dan dibaik pulih dengan lebih kerap.

Dalam kes biodiesel B10, kandungan sulfurnya yang rendah bermakna risiko hakisan di dalam enjin dapat dikurangkan tanpa menghalang prestasi.

Ujian

Walaupun terdapat bantahan terhadap pengenalan biodiesel B10 sebelum dilaksanakan, kebanyakan isu yang timbul adalah berdasarkan tentang keserasian bahan api tersebut dengan enjin diesel baharu dan lama di Malaysia.

Beberapa pengeluar kenderaan telah mengancam untuk membatalkan jaminan mereka sekiranya biodiesel B10 diperkenalkan.

Mereka memetik kebimbangan berkaitan dengan kecekapan aliran komponen seperti penyuntik dan penapis bahan api.

Jika sebelum ini kemasukan B10 mendapat tentangan daripada beberapa pengeluar dan pengedar kereta di Malaysia, lain pula ceritanya di Indonesia di mana Gabungan Industri Kendaraan Bermotor Indonesia (Gaikindo) menjadi penyokong utama inisiatif biodiesel B20.

Badan itu juga mengambil inisiatif untuk mengetuai ujian lapangan bahan api tersebut sebelum ia dilancarkan.

Di Malaysia, inisiatif ini diterajui oleh Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) dengan kerjasama daripada badan-badan lain seperti Persatuan Pengeluar Automobil Jepun (JAMA) dan beberapa syarikat OEM.

Ujian biodiesel B10 dan B20 di negara ini bermula seawal tahun 2013, dengan sebuah kenderaan dipandu sejauh 800 km setiap hari.

Sebanyak 76 buah kenderaan pelbagai model, perbatuan dan usia digunakan oleh MPOB untuk tujuan tersebut dan hasilnya adalah konsisten di mana B10 bukan sahaja selamat digunakan, malah mampu mengurangkan enapan dalam enjin. Ini tidak terjadi dengan diesel biasa.

Bukan itu sahaja, kenderaan yang digunakan tidak menunjukkan sebarang penurunan dalam aliran kepada penyuntik bahan api. Penapis minyak juga tidak tersumbat.

Dan bertentangan dengan mitos bahawa penggunaan biodiesel B10 menyebabkan enjin susah untuk dihidupkan dalam keadaan suhu rendah, ujian menunjukkan bahawa tiada pemadatan bahan api dikesan pada suhu serendah 11 darjah Celsius.

Ini bukan suatu masalah di Malaysia, di mana suhu tahunan tempat seperti Cameron Highlands adalah sekitar 18 darjah Celsius, dan boleh turun sehingga 11 darjah Celsius pada waktu malam.

Untuk rekod, suhu paling rendah yang pernah dicatatkan di Cameron Highlands adalah 7.8 darjah Celsius pada tahun 1978.

Sejak 2014, sebanyak 50 buah kenderaan milk Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) yang terdiri daripada traktor, jengkaut. trak pikap, trak tunda, van dan lori tangki air dikuasakan oleh biodiesel B10 bagi menjalani tugasan harian.

Ujian tersebut telah mencatat lebih tiga juta kilometer tanpa sebarang kes kerosakan enjin.

Ini belum lagi diambil kira bahawa biodiesel B10 telah pun diiktiraf melalui perjalanan sejauh lebih 45 juta kilometer yang dicatat oleh kenderaan pelbagai jenis dan jenama serta operator pengangkutan yang beroperasi di negara-negara yang mempunyai mandat biodiesel B10 atau lebih tinggi.

Mengurangkan Pencemaran

Penggunaan B10 dijangkakan dapat membantu mengurangkan tahap pelepasan yang bersamaan dengan 100,000 kenderaan di atas jalan setiap tahun.

Biodiesel juga dapat mengurangkan 350,000 kg sulfur di dalam atmosfera setiap tahun sekali gus mengurangkan kesan hujan asid.

UIA HASILKAN BAHAN BAKAR SAWIT LEBIH MURAH DARI BIODIESEL SAWIT B10

Biodiesel Kelapa Sawit

Universiti Antarabangsa Islam Malaysia (UIAM) telah berjaya menghasilkan bahan bakar biodiesel dari minyak sawit enapcemar atau Sludge Palm Oil (SPO).

SPO ialah minyak gred rendah yang dihasilkan dari pengilangan minyak sawit.

Biodiesel dari sumber SPO ini adalah alternatif bahan bakar yang lebih murah berbanding dengan biodiesel berasaskan minyak sawit mentah yang digunakan sekarang untuk pasaran tempatan (diesel B10).

Proses penghasilan bahan bakar dari SPO oleh UIAM itu juga dianggap sebagai proses yang mesra alam.

Sebelum ini, bahan bakar berasaskan SPO tidak boleh dilakukan kerana kos penghasilan yang terlalu tinggi dan tidak ekonomik.

Namun, teknologi enzimatik hydro-esterifikasi telah berjaya dicipta untuk mengatasi kos lanjut proses penghasilannya.

Lapisan yang dihasilkan menggunakan kaedah hidrolisis enzimatik diikuti esterifikasi SPO kepada biodiesel.

Kaedah ini telah memiliki potensi tinggi untuk pengeluaran biodiesel daripada bahan makanan free fatty acid (FFA) dan meletakkan SPO pada skala selanjutnya sehingga mampu menghasilkan biodiesel dalam skala besar.

Malah, kos biodiesel SPO ialah RM1.20 seliter, berbanding dengan RM3.20 seliter untuk biodiesel berasaskan sumber petroleum atau CPO.

Selain itu, sifat biodiesel SPO yang dihasilkan UIAM juga mempunyai penerimaan yang lebih tinggi sebagai bahan bakar berbanding dengan piawaian Eropah (EN14214) sendiri.

Bila diuji penggunaannya di dalam enjin, 30 peratus biodiesel SPO yang dicampurkan dengan 70 peratus diesel mempunyai kadar prestasi yang sama dengan enjin yang menggunakan bahan bakar diesel dari 100 peratus sumber petroluem.

Sebanyak 800,000 tan SPO dihasilkan setiap tahun dan 700,000 tan dari jumlah itu mampu diproses untuk menjadi bahan bakar.

Mungkin ini adalah satu lagi alternatif untuk negara mengembangkan teknologi tempatan disamping membantu menambahkan lagi penggunaan sawit di dalam pasaran global.

FAKTA BIODIESEL SAWIT;
  • Biodiesel sawit adalah bio-bahan api mesra alam yang digunakan sebagai pengganti diesel petroleum.
  • Biodiesel dihasilkan daripada minyak sawit selepas proses kimia.
  • Biodiesel adalah sumber boleh diperbaharu dan diesel petroleum pula sumber yang terhad.
  • Jenis diesel sesetengah stesen i.e Euro 2M (nozel hitam) dan Euro 5 (nozel biru). Diesel Euro 2M dan Euro 5 masing-masing diadun dengan biodiesel sawit pada kadar 10% (B10) dan 7% (B7).
  • Syarikat, Indonesia, Minnesota (USA), Colombia, Argentina dan Brazil telah menggunakan adunan biodiesel dengan diesel B10 dan B20 sejak awal tahun 2000.
  • Program B7 bermula pada Disember 2014 di sektor pengangkutan.
  • Program B10 dilaksanakan di sektor pengangkutan seluruh Malaysia bermula pada bulan Disember 2018.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: 1 | 2 | 3

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon