Wednesday, February 26, 2020

Penawar Anxiety Allah Kirimkan Dalam Surah Ad-Dhuha


Realiti dihidapi pesakit anxiety disorder (AD) atau gangguan kebimbangan, sangat teruk sebenarnya. Rasa tak disayangi sesiapa. Benci suami. Sikit-sikit benci. Benci dengan diri sendiri. Benci dengan hidup. Rasa nak tinggalkan semua. Nak bawa diri sendiri. Rasa seperti hendak mati.

Penawar Anxiety
Gambar hiasan.

Rasa bimbang, takut atau fobia apabila menghadapi situasi cemas sememangnya dirasai sesiapa saja namun, jika perasaan ini diluahkan secara berlebihan dan berlanjutan dalam tempoh melebihi enam bulan ia bukanlah sesuatu yang normal. Anda mungkin mengalami gangguan kebimbangan atau keresahan (AD).

Aanxiety disorder adalah gangguan kebimbangan melampau yang berlaku secara kerap dan berpanjangan sehingga boleh mengganggu kehidupan dan bboleh dibahagikan kepada dua iaitu gangguan panik dan kecelaruan keresahan umum.

Walau bagaimanapun, Allah SWT sebenarnya telah memberikan penawar kepada penghidap Anxiety ini dalam surah Ad-Dhuha. Mari cuba renungkan teguran Allah ini dan semoga anda disembuhkan dari kesakitan ini.

SURAH AD-DHUHA

Ayat 1: Wad duhaa – Demi waktu dhuha (ketika matahari naik setinggi galah).

Sebab itu, perkara pertama yang perlu anda beritahu pada seseorang yang sedang mengalami tekanan emosi atau depresi adalah, 'Bangun! Lihatlah matahari. Hidup ini tak selamanya hancur dan kelam."

Di luar sana ada matahari yang memancarkan cahayanya yang sangat indah.

Ayat 2: Wal laili iza sajaa – Dan demi malam apabila telah sunyi.

Seorang yang alami depresi atau tekanan emosi adalah mereka ini akan berjaga malam. Mereka tidur di siang hari dan berjaga di malam hari.

Ayat 3: Ma wad da’aka rabbuka wa ma qalaa’ – Tuhanmu tidak meninggalkanmu (Muhammad) dan tidak (pula) membencimu.

Allah tidak membenci Muhammad, apatah lagi melupakannya. Samalah halnya dengan kamu, wahai jiwa-jiwa yang tertekan Allah tidak sesekali membencimu. Dan Allah tidak sesekali melupakanmu.

Ayat 4: Wa lal aakhiratukhairul laka minal-oola’ – Sesungguhnya kesudahan itu lebih baik bagimu daripada yang permulaan.

Apa yang bakal mendatangimu adalah jauh lebih baik dengan apa yang sedang kamu alami sekarang.

Ayat 5: Wa la sawfa y’uteeka rabbuka fatarda’ – Dan sesungguhnya, Tuhanmu pasti memberikan kurnia-Nya kepadamu, sehingga engkau redha – berpuas hati.

Katakan ini pada mereka yang depresi, "Sedikit masa lagi wahai kaum Muslimin, Allah akan memberikan syurgaNya insya-Allah dan memberi bahagia buat kita."

"Sabarlah untuk sedikit masa lagi, Allah akan memberi kemenangan untuk semua kesukaran ini dan membuatkan kita merasa bahagia gembira.

"Inilah janji Allah dan sabarlah untuk sedikit masa lagi. Sabarlah sahabatku, kita semua akan masuk ke syurga, Insya-Allah."

Bukankah ini kata-kata yang cukup indah yang perlu kita tuturkan pada seseorang yang tertekan jiwanya. Yang merasa sakit dalam hatinya. Dan Allah memberi sebab untuk kita percayakan semua janjinya itu.

Ayat 6: Alam ya jidka yateema Fa aawaa’ – Bukankah Dia mendapatimu sebagai seorang yatim, lalu Dia melindungimu.

Tanyakah dirimu, tidakkah pernah kamu berasa sakit-sakit? Tidakkah kamu pernah menjadi anak kecil, yang mana Allah melindungi dan menjagamu ketika usia itu?

Ayat 7: Wa wa jadaka daal lan fahada – Dan Dia mendapatimu sebagai seorang yang kebingungan, lalu dia memberikan petunjuk.

Bukankah kita juga sentiasa dalam kebingungan sebelum kita menemui jalan keluar?

Saya tahu saya tidak solat. Saya tidak pernah kenal agama dan Allah melihat saya dalam kebingungan lalu membantu saya.

Samalah halnya dengan kamu. Tidakkah kamu dalam kebingungan dan Allah membantumu?

Ayat 8: Wa wa jadaka ‘aa-ilan fa aghnaa’ – Dan Dia mendapatimu sebagai seorang yang kekurangan, lalu Dia memberikan kecukupan.

Berapa ramai dari kalangan kita dalam peliharaan Tuhannya? Allah memelihara keluarga kita ketika saat sukar mereka.

Dan dalam ayat seterusnya, Allah berikan kamu dengan lebih banyak lagi sebab. Kepada Rasulullah SAW dan juga kita. Mengingatkan kita berulang-ulang kali. Kenapa kita harus meyakini setiap peringatan-Nya ini? Janjinya itu benar.

Jadi kepada anda yang alami tekanan. inilah cara terbaik untuk menasihati mereka. Beritahulah kisah-kisah terdahulu yang telah berlaku.

Dan berikan sebab untuk mereka meyakini yang janji Allah itu benar, sama seperti yang pernah Allah membenarinya pada masa terdahulu.

Kemudian Allah memberikan kamu penawar untuk merawat tekanan emosi itu. Apakah ubat yang Allah turunkan ini?

Ianya adalah mendidik hati agar mengingati kesukaran orang lain yang jauh lebih susah daripada kita.

Ayat 9: Fa am map yateema fall taqhar’ – Maka terhadap anak yatim, janganlah engkau berlaku sewenang-wenangnya.

Ayat 10: Wa am mas saa-ila fala tanhar’ – Dan orang yang meminta-minta, janganlah engkau mengherdiknya.

Yang pertama adalah anak yatim, yang kedua adalah pengemis. Ingatlah bahawa anak-anak yatim ini mereka tiada siapa yang menjaga.

Sedangkan kamu mempunyai mak ayah untuk menjagamu. Kamu ada keluarga untuk menjagamu. Malah kamu punya satu tempat yang kamu panggil rumah.

Anak yatim tak punya siapa-siapa. Pengemis pula tak punya makanan, sebaliknya dia minta makanan daripada kamu. Mereka tidur dalam kelaparan setiap hari. Lihat kamu, Allah masih memberikan kamu makanan.

Berapa ramai dari kalangan kita yang pernah tidur dalam kelaparan? Subhanallah.

Jadi Allah beritahu kita bahawa penawar untuk merawat hati yang sakit itu adalah untuk melihat kembali kesusahan orang lain

Seandainya semua itu telah dilakukan tetapi perasaan kamu masih terasa jauh daripada Allah, bacalah firman Allah ini.

Ayat 11: Wa amma bi ne’mati rabbika fahad dith – Dan terhadap nikmat Tuhanmu, hendaklah engkau nyatakan (dengan bersyukur).

Allah kurnikan kita dengan kenikmatan yang tidak terhingga. Ucapkanlah, Alhamdulillah untuk mata ini, Alhamdulillah untuk tangan ini, Alhamdulillah untuk mulut ini, Alhamdulillah untuk hati ini.

Perhatikan ini, jika Allah tak sayang kenapa Allah masih menghidupkan kita? Jika allah tak sayang kita kenapa allah berikan kita rezeki setiap minit dalam kehidupan kita? Jika Allah tak cintakan kita kenapa kita masih ada di sini hari ini? Fikirlah sedalam-dalamnya.

Wallahu a'lam.

BACA INI JUGA:

sumber: pp

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon