Thursday, May 25, 2017

Sambutan Hari Kehilangan Kanak-Kanak Antarabangsa, International Missing Children's Day


Sambutan Hari Kehilangan Kanak-Kanak Antarabangsa, International Missing Children's Day disambut pada 25 Mei setiap tahun bagi berkongsi amalan terbaik dan menyebarkan maklumat serta imej kanak-kanak yang hilang untuk meningkatkan keberkesanan siasatan.

International Missing Children's Day

Sambutan ini dilancarkan pada tahun 1998 dengan kerjasama Pusat Antarabangsa bagi Kehilangan & Eksploitasi Kanak-kanak (ICMEC) dan Pusat Kebangsaan Amerika Syarikat untuk Kehilangan & Eksploitasi Kanak-kanak (NCMEC) dan Rangkaian Global Kehilangan Kanak-kanak (GMCN).

Rangkaian kerjasama ini mempunyai 23 negara anggota, Albania, Argentina, Australia, Belarus, Belgium, Brazil, Kanada, Jerman, Greece, Hungary, Ireland, Itali, Mexico, Belanda, New Zealand, Poland, Romania, Rusia, Serbia, Afrika Selatan, Korea Selatan, Sepanyol, United Kingdom dan Amerika Syarikat.

Setiap tahun pada 25 Mei, ahli-ahli GMCN menyambut Hari Kehilangan Kanak-Kanak Antarabangsa, bagi meraikan kanak-kanak hilang dan pernah diculik yang berjaya diselamatkan.

Pada tahun 1979, kehilangan Etan Patz yang baru berusia 6 tahun di New York pada 25 Mei telah dijadikan tarikh penubuhan sambutan Hari Hilang Kanak-kanak di Amerika Syarikat oleh Presiden Ronald Reagan pada tahun 1983.

Pada tahun 2001, ICMEC telah menganjurkan kempen Help Bring Them Home di 22 buah negara, sempena sambutan Hari Kehilangan Kanak-kanak Antarabangsa.

Kempen ini bertujuan menyoroti isu penculikan kanak-kanak di seluruh dunia dan cadangan kepada ibu bapa mengenai langkah yang boleh diambil untuk melindungi anak-anak mereka.

Selamat menyambut Hari Kehilangan Kanak-Kanak Antarabangsa.

BACA INI JUGA:

-SENTIASAPANAS.COM

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon