Thursday, July 02, 2020

Virus G4 Selesema Babi Baharu Di China Mampu Cetus Pandemik Seperti Covid-19!


Pakar kesihatan kini sedang memantau secara teliti strain baharu influenza yang tiba-tiba muncul yang mana menurut para saintis, dibawa oleh babi dan secara genetik ia serupa dengan Selesema Babi.

G4 EA H1N1

Jenis selesema yang baharu itu mengakibatkan penyakit pernafasan dan para penyelidik memberitahu ia merupakan potensi wabak virus seterusnya jika ia bermutasi dan menyebar dari orang ke orang.

Dilaporkan dari BBC, virus yang disebut G4 secara genetik merupakan keturunan dari strain H1N1 yang menyebabkan pandemik pada tahun 2009.

Strain berkenaan dinamakan G4 EA H1N1, berkembang dan membiak dalam sel yang tumbuh di saluran pernafasan manusia.

Menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam artikel jurnal, ia muncul pada babi tetapi juga dapat menjangkiti manusia.

Amaran itu ketika dunia masih dilanda pandemik coronavirus (Covid-19), dengan kematian ratusan ribu orang dan berjuta kes jangkitan, sejak ia pertama kali dilaporkan pada Disember 2019 lalu.

G4 Sangat Menular

Virus G4 mempunyai "semua syarat penting untuk mutasi dan menjangkiti manusia," kata para pakar yang terdiri daripada saintis di sejumlah universiti China serta Pusat Pengawalan dan Pencegahan Penyakit China.

Dari tahun 2011-2018, para penyelidik dari Universiti Pertanian China (CAU) mengambil 30,000 ujian sapuan hidung dari babi di rumah sembelih dari 10 wilayah China, termasuk hospital haiwan.

Ujian telah mengumpulkan 179 jenis selesema babi dan majoriti adalah keturunan baru yang dominan pada babi sejak 2016.

Para penyelidik kemudian melakukan pelbagai jenis eksperimen termasuk kepada musang kerana ia mempunyai gejala seperti selesema mirip manusia, seperti demam, batuk dan bersin.

BBC melaporkan, virus G4 sangat menular, meniru sel manusia dan boleh menyebabkan gejala yang lebih serius kepada musang dibandingkan daripada virus lain.

Hasil ujian juga menunjukkan bahawa kekebalan yang diperoleh manusia dari pendedahan selesema musiman, tidak memberikan kekebalan terhadap G4.

Menurut hasil ujian antibodi, sebanyak 10.4 peratus pekerja di industri babi telah dijangkiti dan hasil ujian juga menunjukkan 4.4 peratus populasi umum juga telah terdedah.

Oleh itu, virus telah berpindah dari haiwan ke manusia, tetapi setakat ini tidak ada bukti bahawa virus tersebut dapat menular di antara manusia ke manusia.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: 1 | 2

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon