Tuesday, March 17, 2020

5 Perkara Penting Perintah Kawalan Pergerakan Dan Senarai Jabatan Kerajaan Yang 'Bercuti'


Seperti yang telah kita sedia ketahui, Perdana Menteri Muhyiddin Yassin, telah memaklumkan penutupan premis kerajaan dan swasta kecuali perkhidmatan penting bagi menangani penularan wabak Covid-19.

Perintah Kawalan Pergerakan

Arahan penutupan premis ini adalah berdasarkan perintah kawalan pergerakan yang dikeluarkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) berkuatkuasa mulai 18 Mac hingga 31 Mac 2020 bagi menangani wabak Covid-19.

Perintah Kawalan Pergerakan ini dilakukan kerajaan berdasarkan Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342) dan Akta Polis 1967 (Akta 344) dan "tertakhluk kepada perkembangan semasa bagi semua warganegara dan bukan warganegara yang berada di Malaysia."

Perintah Kawalan Pergerakan tersebut meliputi lima perkara seperti berikut:

1. Larangan menyeluruh pergerakan dan perhimpunan ramai di seluruh negara

Ini termasuk aktiviti keagamaan, sukan, sosial dan budaya.

Bagi menguatkuasakan larangan ini, semua rumah ibadat dan premis perniagaan hendaklah ditutup, kecuali pasaraya, pasar awam, kedai runcit dan kedai serbaneka yang menjual barangan keperluan harian.

Khusus untuk umat Islam, penangguhan semua aktiviti keagamaan di masjid dan surau termasuk Solat Jumaat adalah selaras dengan keputusan Mesyuarat Jawatankuasa Muzakarah Khas yang telah bersidang pada 15 Mac 2020.

2. Sekatan menyeluruh semua perjalanan rakyat Malaysia

Sekatan dilaksanakan ke atas rakyat Malaysia ke luar negara dan bagi yang baharu pulang dari luar negara, mereka dikehendaki menjalani pemeriksaan kesihatan dan melakukan kuarantin secara sukarela (atau self quarantine) selama 14 hari.

3. Sekatan kemasukan semua pelancong dan pelawat asing ke dalam negara

4. Penutupan semua insititusi pendidikan

Penutupan institusi dilakukan ke atas semua taska, sekolah kerajaan dan swasta termasuk sekolah harian, sekolah berasrama penuh, sekolah antarabangsa, pusat tahfiz dan lain-lain institusi pendidikan rendah, menengah dan pra-universiti.

Selain itu, penutupan tersebut juga melibatkan semua institusi pendidikan tinggi (IPT) awam dan swasta serta institut latihan kemahiran di seluruh negara.

5. Penutupan semua premis kerajaan dan swasta

Penutupan ini melibatkan semua premis kerajaan dan swasta kecuali yang terlibat dengan perkhidmatan penting negara (atau essential services) iaitu air, elektrik, tenaga, telekomunikasi, pos, pengangkutan, pengairan, minyak, gas, bahan api, pelincir, penyiaran, kewangan, perbankan, kesihatan, farmasi, bomba, penjara, pelabuhan, lapangan terbang, keselamatan, pertahanan, pembersihan, peruncitan dan bekalan makanan.

Senarai Kementerian Cuti Perintah Kawalan Pergerakan:
 • Kementerian Pelancongan.
 • Kementerian Wilayah.
 • Kementerian Pendidikan.
 • Kementerian Alam Sekitar.
 • Kementerian Sumber Manusia.
 • Kementerian Wanita dan Keluarga.
 • Kementerian Pengajian Tinggi.
 • Kementerian Pembangunan Luar Bandar.
 • Kementerian Belia dan Sukan.
 • Kementerian Tenaga dan Sumber Asli.
 • Kementerian Sains Teknologi dan Inovasi.
 • Kementerian Perpaduan Negara.

LANGKAH KAWAL PERGERAKAN BUKAN PERINTAH BERKURUNG

Langkah kawalan pergerakan yang diumumkan bagi menangani Covid-19 bukan perintah berkurung tetapi satu bentuk menjarakkan hubungan sosial yang bertujuan bertujuan menurunkan jumlah kes dengan 'merendahkan lengkung (jangkitan) wabak'.

Ia bukanlah perintah berkurung kerana apabila perintah berkurung dilaksanakan, sesiapapun tidak boleh keluar rumah dan tidak boleh keluar untuk membeli makanan.

Ungkapan yang paling baik adalah mengelak aktiviti sosial dengan matlamat akhirnya untuk merendahkan lengkung epidemik.

Istilah merendahkan lengkung epidemik merujuk kepada tindakan mengurang dan memperlahankan penularan sesuatu wabak.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

-Sentiasapanas.com

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon