Wednesday, June 26, 2019

3 Bisnes Paling Mudah Dan Menguntungkan


Ramai yang cuba untuk berniaga ataupun menjalankan bisnes tetapi buntu dari segi idea. Bagi wanita misalnya, mereka selalunya memilih menjadi agen atau stokis produk kosmetik dan untuk lelaki, ramai buat perkhidmatan freelance, cuba-cuba masuk MLM dan sebagainya.

Panduan Bisnes

Apa-apapun ikhtiar yang digunakan, kita perlu sedar bahawa sebaik-baik cara untuk meningkatkan pendapatan adalah melalui berniaga.

Kali ini kami ingin kongsikan 3 idea bisnes kecil-kecilan yang boleh anda lakukan. Kesemua bisnes ini hanya memerlukan modal yang sedikit namun memberikan pulangan yang berlipat kali ganda. Tak percaya? Jom baca lebih lanjut.

1. Jual Air Minuman (Bisnes air balang)Tahukah anda, berniaga air minuman adalah salah satu cara paling senang untuk mendapatkan keuntungan berlipat kali ganda.

Mana tidaknya, rata-rata peniaga air lazimnya akan dapat margin untung bersih sekitar 80%. Memang lumayan.

Selalunya orang jual satu air dengan harga RM1.00-1.50 secawan. Kalau bungkus pula, harganya RM 2.00-RM 2.50.

Selain di pasar malam, digalakkan dijual di sekitar kawasan sekolah. Senang kata, jual pada waktu 1-2 petang (waktu pelajar balik sekolah) dan pada waktu 5-6 petang (balik sekolah agama atau kelas tambahan). Pada waktu itu, nescaya ramai yang akan beli.

Menjual 300 cawan untuk satu sesi itu bukan perkara yang mustahil, sehari paling tidak kita akan dapat RM600 kasar.

Purata sehari anda akan dapat RM480, darab dengan 21 hari persekolahan sebulan = RM10,080

2. Berniaga Buah Potong

Buah-buahan potong ini memang digilai orang ramai terutamanya ketika cuaca panas, ditambah pula dengan serbuk asam masam-masam manis, pastinya orang berebut nak membelinya.

Yang bagusnya, kos memulakan perniagaan ini murah dan penyediannya sangatlah mudah. Cuma cari satu kotak polisterin besar dan isikan ais serta buah-buahan potong anda itu.

Kalau rasa susah nak dapatkan payung dan meja, beli sahajalah box makanan dan buat ala-ala jualan carboot.

Dicadangkan anda cari lokasi-lokasi atapun port yang sesuai untuk tarik lebih ramai pembeli, contohnya di depan kawasan sekolah, foodcourt, kawasan office dan sebagainya.

Disebabkan harga modal bergantung kepada harga buah di pasaran, untung biasanya adalah 50%-60% daripada modal.

Katakan RM1/plastik, kena target jual 600 plastik sehari. Puratanya anda akan dapat RM350 sehari x 30 hari = RM 10,500.

3. Jual Nasi Lemak Dengan Servis Delivery

Zaman sekarang, boleh dikatakan kedai-kedai yang menjual nasi lemak pada waktu pagi umpama cendawan tumbuh selepas hujan. Memang sangat banyak. Beraneka nasi lemak dijual seperti nasi lemak ayam, paru, sotong dan sebagainya.

Kedai-kedai ini memang sangat laku pada waktu pagi kerana orang ramai tidak sempat menyediakan sarapan untuk pergi kerja.

Jadi, solusinya adalah mereka beli sahaja nasi bungkus daripada kedai dan makan di pejabat. Tidak kurang juga ada yang turut membeli untuk hidangan sekeluarga.

Kedai-kedai nasi lemak sebegini sangat untung kerana orang ramai bukan sahaja membeli pada waktu pagi tetapi pada waktu petang pun turut menjadi tumpuan.

Sehari anda dapat buat jualan 150 bungkus dengan keuntungan biasa jualan nasi ialah 60%, jadi sehari bersih dalam tangan ialah RM360 × 30 hari = RM10,800.

Untuk mendapatkan pelanggan tetap, anda juga boleh menjalankan perkhidmatan menghantar nasi lemak rumah ke rumah.

Buat group WhatsApp dengan penduduk kawasan sekitar dan tetapkan waktu penghantaran sebelum pagi dan petang.

Kesimpulannya, berniaga memang mendatangkan keuntungan yang tidak disangka-sangka.

Tinggal lagi usaha dan komitmen daripada anda yang akan menentukan hala tuju bisnes. Nak seribu daya, tak nak seribu dalih.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: deenamik

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon