Wednesday, December 06, 2017

Area 51 Pangkalan Tentera Paling Sulit Amerika Syarikat


Area 51 menjadi rahsia selama beberapa dekad sebelum akhirnya dibongkar oleh central Intelligence Agency (CIA) pada tahun 2013. Kamera CIA berjaya merakam beberapa keping gambar tapak Area 51 yang beroperasi di tanah lapang Nevada, Amerika Syarikat.

Area 51 Pangkalan Tentera Paling Sulit Amerika Syarikat

Area 51 merupakan sebuah kawasan ketenteraan yang diasaskan sejak tahun 1950an yang bertujuan untuk menguji operasi pesawat pengintip U2 dan SR71.

Apa yang pasti, Area 51 tidak mengalu-alukan kehadiran orang awam.

Pemasangan ratusan sensor membuatkan sebarang langkah anda melintasi garisan sempadan, amaran akan berbunyi dan anda akan tertangkap dalam masa yang sangat singkat.

Fakta menarik berkenaan Area 51

Nama kawasan diambil dari kawasan yang dikelaskan oleh Tapak Ujian Nevada (kini dikenali Tapak Keselamatan Kebangsaan Nevada), 105 kilometer di utara Las Vegas. Kawasan ini pernah menjadi tapak ujian senjata nuklear pada tahun 1950-an di mana 100 ujian berkenaan dijalankan di atas tanah.

Terkenal kerana didakwa menjadi kawasan kajian dan pembangunan (R&D) untuk teknologi makhluk asing oleh beberapa orang termasuk Bob Lazar.

Salah satu kapal makhluk asing yang dikatakan dibawa ke Area 51 ialah kapal angkasa makhluk asing yang terhempas di Roswell.

Bagaimanapun pada tahun 1994, USAF mengeluarkan satu laporan yang menjelaskan objek yang terhempas di Roswell sememangnya belon tetapi bukan belon kaji cuaca.

Sebaliknya, ia sebenarnya belon pemantau atom yang dilancarkan untuk mengesan ujian nuklear yang diadakan di tempat yang jauh.

Sebut pasal Lazar, dia pernah mencetuskan kontroversi dengan mendedahkan satu kawasan yang bernama S4 sebagai kawasan kajian kapal makhluk asing, tetapi selepas disiasat, Lazar didapati memalsukan semua info termasuk maklumat latar belakangnya.

Antara dakwaannya ialah dia pernah menuntut di MIT dan Caltech tetapi kedua-dua institusi berkenaan tidak menyimpan rekod berkenaan Lazar di situ.

Walaupun ada dalam peta, ia tak semestinya boleh dilawati begitu saja. Area 51 merupakan kawasan larangan dan dikawal rapi pengawal bersenjata yang meronda perimeter kawasan tersebut.

Walau bagaimanapun, mereka juga yang terjejas dengan kerahsiaan pihak tentera berkenaan Area 51.

Ada sesetengah memfailkan tuntutan pampasan atas masalah pernafasan yang dihadapi semasa bekerja di Area 51.

Ini disebabkan mereka terdedah dengan bahan kimia akibat lapisan pelindung yang terbakar yang melindungi pesawat daripada radar.

Kawasan ujian Tentera Udara USA

Didakwa sebagai tempat memalsukan peristiwa manusia mendarat di bulan tetapi dibuktikan sebagai palsu, malah sesetengah peralatan seperti kenderaan perayau dan sistem sokongan kehidupan turut diuji di Nevada berhampiran sebuah tapak ujian nuklear.

Secara rasmi, Area 51 merupakan sebahagian daripada Lapangan Latihan dan Ujian Nevada (NTTR) dan ada kaitan dengan Pangkalan Tentera Udara Nellis.

NTTR merupakan kawasan terbesar bagi operasi tentera masa aman yang meliputi 2.9 juta ekar persegi dan kawasan udara terhad seluas 5,000 batu.

Untuk menarik minat pekerja bekerja di Area 51, kawasan tersebut diberi nama baru iaitu Paradise Ranch oleh salah seorang orang kuat Lockheed, Johnson.

Area 51 terus beroperasi sebagai tapak ujian pesawat rahsia lain termasuk A-12, D-21 Tagboard dan F-117 Nighthawk. Buktinya pada September tahun 2018 lepas, seorang Kolonel USAF terbunuh apabila pesawatnya terhempas di Nevada dan Pentagon tidak mengenalpasti dengan cepat pesawat yang dipandu juruterbang tersebut. Ramai mengesyaki juruterbang itu sebenarnya memandu pesawat asing yang dirampas oleh Amerika Syarikat.

Orang awam boleh memandu hingga ke pintu masuk atau pintu belakang Area 51 tetapi jangan mengada-ada nak masuk. Jika anda berani berbuat demikian, anda akan ditahan dan dikenakan denda $1,000 atau penjara enam bulan atau kedua-duanya sekali atas kesalahan menceroboh.

Pada tahun 2016, imej Google Earth mendedahkan wujud pembangunan kawasan landasan dan hangar di Area 6 berhampiran tapak ujian Yucca Flat.

Tidak diketahui apa yang diuji di situ tetapi Jabatan Pertahanan (DOD) dan Jabatan Keselamatan Tanah Air (Homeland Security) menggunakan tapak tersebut. Analisis pakar keselamatan menyifatkan ia merupakan kawasan ujian dron pengintip dan pengesan dua jabatan tersebut.

Tiada kapal angkasa lepas makhluk asing di Area 51 tetapi pihak Amerika ada menyimpan pesawat MiG yang dirampas semasa Perang Dingin pada tahun 1970-an dan 1980-an.

Pesawat-pesawat ini diberi label HAVE DOUGHNUT, HAVE FERRY dan HAVE DRILL.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

-Sentiasapanas.com

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon