Tuesday, March 08, 2016

Kes Awie, Rozana Selesai Secara Bayar Kompaun, Minta Maaf

Penyanyi Rock Awie dilepas dan dibebaskan daripada pertuduhan mencederakan bekas isterinya Rozana Misbun oleh Mahkamah Majistret Ampang selepas kedua-dua pihak bersetuju kes diselesaikan dengan cara membayar kompaun RM10,000 dan Awie memohon maaf.

Kes Awie, Rozana

Vokalis kumpulan Wings, yang nama sebenarnya ialah Ahmad Azhar Othman, 48, kemudiannya memohon maaf secara terbuka kepada Rozana, 38.

“Saya Ahmad Azhar Othman dengan tulus ikhlas dan suci hati, dengan mengambil kira kebajikan anak-anak dan demi menjimatkan masa mahkamah yang mulia ini, dengan ini mengemukakan permohonan maaf kepada Rozana.

“Saya dan Rozana bersetuju bahawa ini merupakan jalan terbaik untuk menyelesaikan episod hitam di dalam hidup kami bagi meneruskan perjalanan hidup kami masing-masing,” kata penyanyi itu yang memakai kot dan kemeja serba hitam pada prosiding yang sepatutnya ditetapkan untuk perbicaraan.

Terdahulu, Majistret Ayuni Izzati Sulaiman bertanyakan Rozana sama ada dia bersetuju kesalahan bekas suaminya dikompaun sebanyak RM10,000 dan wanita itu yang memakai kemeja putih dan berselendang hitam menganggukkan kepalanya.

“Memandangkan kedua-dua pihak bersetuju kesalahan ini diselesaikan mengikut Seksyen 260 Kanun Acara Jenayah, mahkamah dengan ini bersetuju dan membenarkan kompaun RM10,000 dibayar kepada pengadu (Rozana) dan mahkamah melepas dan membebaskan tertuduh daripada tuduhan tersebut.

“Selepas ini teruskan dengan kehidupan baharu, ambil yang manis, buang yang pahit,” katanya.

Mahkamah turut memerintahkan wang ikat jamin RM9,000 dipulangkan semula kepada Awie.

Bapa kepada lima orang anak yang popular dengan lagu Tragedi Oktober membayar kompaun itu.

Mahkamah sebelum ini mendengar keterangan lapan saksi pihak pendakwaan termasuk Rozana.

Pada 4 Julai 2014, Awie mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan mencederakan Rozana di sebuah rumah di Taman Ukay Bistari, Ukay Perdana, Hulu Kelang pada 1.30 tengah hari, 2 Jun 2014 di Mahkamah Majistret Ampang.

Penyanyi itu bagaimanapun sekali lagi didakwa dan minta dibicarakan di Mahkamah Majistret Kuala Lumpur atas pertuduhan mencederakan Rozana di kaunter PNB Jalan Tun Razak di sini pada pukul 3 petang, 2 Jun 2014.

Awie yang diiringi sembilan rakan ketika ditemui pemberita meluahkan rasa lega dan gembira kerana kes itu dapat diselesaikan dengan baik.

“Sekiranya kes ini berlanjutan, ia tidak memberi apa-apa faedah kepada saya, masa depan, kerjaya dan anak-anak. Ini adalah satu perkara yang paling baik dan InsyaAllah saya boleh meneruskan kehidupan dan kerja saya dengan lebih baik selepas ini.

“Terima kasih pada mahkamah, peguam, keluarga dan kawan-kawan saya yang banyak membantu dan memberi sokongan kepada saya selama ini,” katanya.

Pendakwaan kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Zuhaini Mahamad Amin dan Goh Ai Rene manakala Awie diwakili peguam Hazman Harun. –BERNAMA

BACA INI JUGA: 10 Selebriti Hollywood Yang Ketagih Berkahwin!

UPDATE! 09/03/2016

Rozana Tetap Mahu Saman Awie

Rozana Misbun

Bekas isteri kepada penyanyi Awie Rozana Misbun menyatakan di tetap akan mengemukakan saman kepada bekas suaminya itu bagi menjernihkan kembali imejnya akibat dipukul sehingga hidungnya patah.

“Saya berasa sangat lega, permohonan maaf dari Awie itu membuktikan yang saya berada di pihak yang betul. Selama ini dia lemparkan tohmahan dan fitnah jahat kepada saya sebagai usaha mengalihkan perhatian orang terhadap pertuduhan itu”

“Saya dah lama maafkan dia, tapi bukan senang untuk kita lupakan peristiwa itu jika ia mendatangkan kesan yang pahit”

“Saya ingin jalani kehidupan selepas ini dengan tenang bersama anak-anak saya tanpa perasaan negatif yang boleh mempengaruhi emosi dan kelakuan mereka di kemudian hari”.

Menurut Rozana, dia sedang dalam proses berbincang dengan peguam umtuk meneruskan kes sivil dalam usaha menuntut ganti rugi bagi kecederaan patah hidung yang dialami olehnya.

BACA INI JUGA: Awie Mahu Rozana Pulangkan Duit Yang Dicuri Syarat Bercerai

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon