Dec 22, 2014

7 Sebab Mengapa Lelaki Curang

“Pantang tengok perempuan dahi licin!”, “Lelaki semua sama!”, “Lelaki memang macam tu. Jantan tak guna!”

Punca Lelaki Curang

Dan pelbagai lagi kata-kata yang biasa terpacul daripada mulut perempuan apabila mendapat tahu pasangannya curang. Persoalan agung yang biasa berlegar di pemikiran wanita (mahupun lelaki) adalah mengapa mereka sanggup berlaku sebegitu? Bolehkah lelaki memberi alasan bahawa kecurangannya itu adalah tidak disengajakan? Naah! Tipu semata. Everything happens for a reason, right?

Jom kita lihat sebab mengapa si lelaki ini suka dan mudah curang dengan pasangan mereka.

Peluang ada di mana-mana

Si lelaki tahu bahawa girlfriend/ isteri mereka tiada di sisi dan mereka tidak punya sixth sense untuk mengetahui apa yang sedang anda lakukan di belakang mereka. Ini membuka peluang untuk mereka berfoya-foya dengan perempuan lain. Media dan telekomunikasi membawa kenaikan drastik kepada peningkatan kadar penceraian. Namun perlu diingat, ketika si lelaki leka mencuri peluang, di pihak perempuan pula sibuk memasang ‘mata-mata’. Jangan sampai kantoi!

Test Market

Setia dengan perhubungan jangkamasa panjang boleh membuatkan lelaki menjadi sangsi dengan marketability dirinya. Adakah dia masih tampan dan macho pada mata orang di luar sana? Jadi mereka cenderung untuk flirt dengan perempuan sepejabat atau bermain SMS romantis. Gejala ini mungkin hanya sementara, hanya untuk cuba-cuba, tetapi kalau silap perhitungan, pasangannya mungkin berputih mata.

Pernah Ditipu

It’s the rule of thumb: Si lelaki pernah ditipu dalam perhubungan, dan cuba mencari keseronokan dengan menipu gadis lain pula. Ini adalah konsep mudah yang semua orang tahu. Si perempuan kantoi berkayu tiga dengan jantan lain, dan di pihak lelaki, secara semulajadi kelakiannya, akan membalas apa yang teman wanita/isteri dia lakukan. Bunyinya agak janggal dan ekstrim, tapi itulah hukum karma.

Perempuan Kuat Membebel Dan Merungut

Lelaki sejujurnya tidak menyukai teman wanita atau isteri yang kerap membebel setiap masa. Cukuplah dengan leteran ibu semasa kanak-kanak dan tengkingan bos di pejabat. Pasangan seharusnya melafazkan kata-kata yang menyejukkan hati dan bukannya menaruk minyak . Atau lebih bijak lagi, beriam diri. Lelaki tidak suka apabila diajukan bermacam-macam soalan lebih-lebih lagi apabila si lelaki dilanda masalah kerjaya atau mengharungi hari yang memenatkan. Bila telinga sudah tak tahan, keluar rumah bukanlah sesuatu perbuatan yang sukar bagi lelaki.

Kurang Romantisme Dalam Perhubungan

Seperti kaum perempuan, si lelaki juga suka akan surprise dan momen-momen romantis, tetapi tidaklah sekerap perempuan. Cukuplah sekadar perkara yang membuatkan mereka dihargai. Hubungan seks yang berkualiti juga dapat menjamin kesejahteraan rumah tangga. Keinginan dan kualiti hubungan seks isteri yang semakin berkurangan selepas beberapa tahun berkahwin menjadi punca lelaki jemu dan ‘merajuk’.

Sudah Tiada Cinta Lagi

Kalau hati sudah tidak suka, apa yang perlu dihiraukan lagi. Si lelaki mungkin dalam perancangan ke arah memutuskan hubungan dengan anda. Mungkin mereka belum tidak punya sebab kukuh untuk putus, atau masih perlukan ‘love-with-benefit’ daripada anda (wang, pengaruh, atau pelajaran). Ya, lelaki kadangkala seteruk itu…

Salah Lelaki Itu Sendiri

Tiada alasan lain yang lebih tepat daripada mengakui kesilapan sendiri. Kegagalan mengawal emosi dan belenggu hawa nafsu yang rapuh menjurus kepada berlakunya zina. Apa pun masalah atau badai yang menimpa sesuatu hubungan itu, hendaklah ditangani dengan waras akal dan berhemah. Si lelaki, sebagai pemimpin, haruslah berusaha mengekalkan mahligai yang dibina dan bukannya mencari jalan mudah.

Kesimpulan

Setiap manusia biasa punya keinginan dan nafsu yang boleh mendorong mereka melakukan perkara yang mereka sendiri sedar akan kesalahannya.

Namun apa saja yang berlaku, baik atau buruk datangnya dengan niat dan bukannya berlaku secara tiba-tiba. Kawal diri, usah terpengaruh dengan rakan sepejabat dan kisah-kisah gelap mereka di belakang isteri.

Elakkan daripada terdedah dengan ‘peluang’, lari darinya dan fokuskan kepada orang yang tersayang. Benar, agak tempting mendengar cerita nakal rakan sekerja yang pernah berlaku curang. Tapi pernahkah anda bertanya cerita di sebalik kebanggaan itu. Rasa bersalah dan berdosa pasti akan mengejar si pelaku curang, sooner or later.

Jika pun ada perselisihan dengan pasangan, menyelesaikannya dengan berlaku curang adalah solusi paling bodoh pernah anda lakukan sepanjang hidup. Percayalah.

“Having an affair is nothing like taking a pottery class. No. It would start out like that, and then, um, something would happer. Someone, uh, finds out, or someone falls in love, and it ends disastrously. It always ends disastrously.” – Unfaithful (2002)

BACA INI JUGA: Lelaki Atau Wanita, Siapa Paling Curang?

Sumber: Zoncinta.com

Blogger biasa yang menulis untuk berkongsi berita dan infomasi untuk memberi manfaat dan ilmu pengetahuan.

8 comments

Oooo....macam tu yea!!! ggggrrrrrrr

mintalah agar tidak dijodohkan dengan wanita bukan kerelaan kita..cari lah wanita yang mendamaikan jiwa kita yakni lelaki kaum adam

Betul tu cikgu etuza, zaman main paksa-paksa kawin ni dah lama berlalu. Sekarang zaman facebook dah tak boleh pakai sepenuhnya..:)

Kalau boleh elakkanlah berlaku curang ni.. semoga Allah jua yg memberi jln kebaikan buat semua... aamiin.

hurm...ok, fine! Baru2 ni terbaca kat FB, kalau suami curang maka siap sedialah doakan anak ppuan dia supaya bernikah nanti bukan yang seperangai dgn ayah die... :D

Apabila ada niat dalam hati walaupun sekadar suka2... Itu sebenarnya sudah membawa kearah kecurangan

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon