Tuesday, July 05, 2022

Apa Guna Mengundi?


Menolak politik akan menyebabkan masa depan anak-anak ditentukan oleh ahli politik yang korup. Malangnya, ramai tidak lagi peduli politik kerana pilihan pengundi tidak dihormati oleh ahli politik.

ahli+politik+bodoh
Gambar hiasan.

Ramai menolak politik kerana tidak kira siapa yang diundi, ada pintu belakang, pintu sisi, pintu berputar, pintu kecemasan dan pintu Narnia yang dipenuhi dengan mereka yang tidak diundi, mengambil alih kerajaan dan membenarkan samseng masuk.

Jadi, apa gunanya?

Malaysia telah menyaksikan tiga pertukaran kerajaan dalam tempoh empat tahun lalu berikutan rampasan kuasa politik dan lompat parti.

Putrajaya dan parlimen menyasarkan untuk menyelesaikan perkara itu dengan memperkenalkan undang-undang antilompat parti yang akan dibahaskan kemudian.

Bagaimanapun, undang-undang dalam bentuk cadangan semasa, tidak akan menghalang seluruh parti daripada menukar keberpihakan, seperti pengkhianatan yang dilakukan oleh Bersatu semasa Langkah Sheraton yang menyebabkan kejatuhan kerajaan Pakatan Harapan (PH).

Bentuk sistem politik ketika ini cacat. Sistem ini sengaja dibuat untuk kekal cacat. Untuk memanfaatkan satu peratus yang memegang 99 peratus kuasa.

Kemajuan tidak boleh dicapai jika mereka yang berkuasa dibiarkan terlepas daripada salah laku.

Apakah kemajuan yang boleh dicapai jika mereka yang berkuasa melakukan sabotaj dan merosakkan keseluruhan sistem kemudian memanipulasinya?

Pengkritik sistem pilihan raya negara telah menegaskan bahawa satu kelemahan utama ialah sistem first-past-the-post (FPTP) yang diamalkan ketika ini.

Berdasarkan sistem itu, pemenang tidak memerlukan majoriti dan hanya perlu meraih undi terbanyak.

Ia dilihat telah menguntungkan BN, seperti berlaku dalam pilihan raya nergeri (PRN) Melaka dan Johor.

Walaupun hanya mendapat undian 45 peratus undi popular, BN mampu memenangi lebih 66 peratus kerusi dan membentuk majoriti besar dalam kerajaan negeri.

Ini disebabkan pertembungan berbilang penjuru yang memecah undi dan hasilnya lebih 60 peratus pengundi tidak diwakili secukupnya.

Perlu diingat bahawa PH juga mendapat manfaat daripada pertembungan berbilang penjuru di bawah FPTP dan membentuk kerajaan pada 2018 walaupun hanya memenangi 45.68 peratus undi popular.

Sebuah suruhanjaya pembaharuan pilihan raya di bawah kerajaan PH telah mencadangkan untuk menggantikan FPTP dengan perwakilan berkadar (PR) atau sistem senarai parti (party-listing), yang akan memastikan mereka yang dipilih menjadi wakil rakyat adalah berkadaran dengan jumlah undi yang mereka terima.

Bagaimanapun, ini tidak pernah dilaksanakan dan nampaknya tiada tanda-tanda bahawa wakil rakyat ketika ini berminat untuk mendesak pelaksanaannya dalam masa terdekat meskipun Pilihan Raya Umum (PRU) ke-15 semakin hampir.

Politik Jujur Tinggal Impian

Rakyat sudah muak dengan politik tempatan, sekurang-kurangnya buat masa ini.

Kita tidak perlu mencari pendapat kedua untuk menyatakan mengapa rakyat tidak lagi mahu peduli dengan politik sebagai bukan siapa-siapa.

Rakyat yang mempunyai hak tetapi disalahgunakan oleh mereka yang tidak diberikan kuasa oleh kita pengundi.

Namun, pasti akan ada yang berkata bahawa kita perlu terus memilih dan tidak berputus asa demi kelangsungan masa depan negara. Mengalah kepada ahli politik korup bukanlah pilihan. Kita mahukan perubahan!

Akan tetapi, secara peribadi rakyat tidak lagi peduli.

Jika anda masih peduli, itu terpulang kepada anda!

BACA INI JUGA:
sumber: (1)

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon