Thursday, December 10, 2020

'RH Null' Jenis Darah Istimewa Yang Sangat Jarang Ditemui


Doktor beliau memilih untuk memandu sendiri beliau ke Perancis kerana jika darahnya diambil di Switzerland, banyak kerenah proses dan rekod yang perlu ditempuhi sebelum dapat diterbangkan ke Perancis.

RH Null

Jururawat yang ditugaskan mengambil darah juga menyedari lelaki yang sedang diambil darahnya itu, mempunyai darah yang istimewa.

Hanya selepas meneliti label pada bungkusan darah itu, jururawat tersebut sedar sesuatu yang sangat unik, berdasarkan label yang ada, lelaki itu sepatutnya sudah lama meninggal dunia.

Bagaimanapun, lelaki yang hanya dikenali sebagai Thomas berikutan identitinya terpaksa dirahsiakan tetap tersenyum, sihat walafiat.

Tidak ramai yang tahu darah yang mengalir dalam badannya sangat unik dan dalam tempoh 50 tahun, hanya 40 orang sahaja diketahui mempunyai darah yang sama seperti Thomas.

Penemuan mengejutkan 40 tahun lalu

Kita semua tahu berikutan teknologi perubatan yang begitu tinggi, darah memerlukan bekalan yang lebih banyak setiap hari.

Malangnya, setiap daripada kita mempunyai jenis darah yang berbeza-beza.

Bagaimanapun, bagi setiap jenis darah yang ada wujud satu persamaan pada setiap jenis, dalam setiap sel darah merah kita, ada 342 antigen, sejenis molekul yang berupaya menggalakkan penghasilan protein antibodi.

Jenis antigen yang ada dalam darah kita juga menentukan jenis darah setiap individu.

Ada 160 jenis antigen daripada 342 yang biasanya ditemui pada setiap orang, dengan selebihnya mempunyai perbezaan-perbezaan tertentu dan kandungan antigen dalam darah kita menentukan tahap keunikan darah kita.

35 kumpulan darah yang telah dikenali menggunakan maklumat daripada antigen bagi menentukan kelas darah setiap individu.

Sekiranya seorang itu mempunyai darah normal, majoriti daripada 342 antigen yang ada pasti akan merujuk kepada salah satu kelas darah.

40 tahun sebelum ini, Thomas ketika berusia 10 tahun telah ke Hospital Universiti Geneva untuk pemeriksaan rutin.

Dalam ujian darah yang dijalankan ke atas beliau, doktor mendapati ada sesuatu yang amat ganjil pada kandungan darahnya, dia langsung tidak mempunyai antigen dalam darahnya, menyebabkan tubuhnya tidak mampu menghasilkan antibodi.

Yang menghairankan penyelidik, dia tidak menunjukkan sebarang tanda sakit.

Setelah sampel darah Thomas dihantar ke makmal di Geneva, Amsterdam dan Paris, Thomas menjadi antara individu unik yang mempunyai kumpulan darah Rh Null, darah yang langsung tidak mempunyai antigen serta tidak boleh diklasifikasikan.

Sejarah darah Rh Null

Darah seumpama ini buat pertama kali ditemui pada tahun 1961 pada seorang wanita orang asal Australia.

Sebelum penemuan beliau, penyelidik membuat kesimpulan mustahil untuk mana-mana janin yang mempunyai darah Rh Null membesar dengan sihat, berikutan ketiadaan fungsi penting dalam badan.

Bagaimanapun, selepas penemuan pertama sehinggalah kepada kemunculan Thomas, setakat ini telah berjaya direkodkan hampir 43 orang mempunyai darah serupa dan hanya 10 orang saja bertindak sebagai penderma aktif.

Apa yang membezakan individu seperti Thomas dengan kita?

Darah mereka memberikan risiko yang sangat besar pada pemiliknya, namun mempunyai kemampuan menyelamatkan jutaan nyawa orang lain.

Ini kerana darah daripada kategori unik Rh Null ini dapat diterima oleh sesiapa saja kerana darah ini merupakan darah paling universal di antara semua jenis kategori darah.

Setiap penerima darah perlu menerima darah yang tidak mengandungi antigen yang berlawanan dengan darah asalnya dan proses memadankan darah penderma dengan pesakit perlu dilakukan dengan berhati-hati, takut berlaku proses penolakan darah selepas transfusi dilakukan.

Darah Rh Null membuang semua risiko itu kerana kelebihannya yang bersifat neutral, tidak mempunyai sebarang antigen yang dapat meningkatkan risiko penolakan pada penerimanya.

Darah universal penyelamat nyawa

Thomas sedar keunikan yang ada pada darahnya mampu menyelamatkan nyawa sesiapa saja, namun malang bagi dirinya sendiri, sekiranya sesuatu yang buruk berlaku, dia hanya boleh menerima darah jenis Rh Null sahaja.

Individu Rh Null yang sudi menderma pula berada jauh. Ada di Brazil, Jepun, China, Amerika Syarikat dan Ireland. Ini memberikan impak pada hidup Thomas.

Sejak muda dia dilarang daripada menjadi terlalu berani, bagi mengelakkan kemalangan.

Dia memandu dengan cermat, hanya berani melawat negara yang ada kelengkapan hospital moden dan kad pengesahan status darahnya disimpan dalam beg, andaikata diperlukan.

Thomas mula menderma secara suka rela sejak mencecah 18 tahun, usia beliau dibenarkan menjadi penderma darah.

Semua darah yang didermakan Thomas disimpan di bank darah khas yang terletak di Paris dan Amsterdam.

Berikutan sakit anaemia yang dihadapinya, dia dinasihatkan menghadkan proses menderma darah hanya dua kali setahun, berbanding empat kali, menggunakan wang sakunya sendiri untuk kos perjalanan berulang-alik.

Walaupun perlu menghindari aktiviti berisiko, Thomas bagaimanapun bersyukur dirinya berbeza dengan orang lain.

Selepas diarahkan melaporkan diri bertugas dalam tentera beberapa puluh tahun dahulu, doktor yang menemui kondisinya menulis surat kepada pihak tentera, memaklumkan keadaan sebenar Thomas yang unik.

Dengan surat itu, Thomas dikecualikan daripada melaporkan diri, sesuatu yang perlu bagi melindungi Thomas yang mampu menyelamatkan lebih ramai nyawa seorang diri.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:
sumber: iluminasi

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon