Monday, July 27, 2020

Rawatan Kesihatan Di Malaysia Jauh Lebih Baik Berbanding AS Dan Eropah!


Walaupun mungkin ada yang berpendapat sistem kesihatan di Malaysia belum cukup baik, namun lelaki warga asing, Paul Penders, melalui hantarannya di Facebook tampil memuji sistem kesihatan di negara ini. Tulisan itu dibuat beliau selepas difahamkan mendapat rawatan di salah sebuah hospital di Langkawi.

Paul Penders in Langkawi
Paul Penders.

Walaupun tidak mempunyai fasiliti mewah seperti yang bakal dijangkakan warga asing, namun dia menjelaskan masih dirawat dengan baik dan sangat profesional.

"Saya dapat semua ubat yang diperlukan termasuk morfin dan penjagaan diabetik. Makanannya juga bagus dan staf hospital berkerja dengan sangat, sangat kuat.

"Sistem mereka juga kelihatan sangat berteknologi (computerised) dan saya mendapat bekalan ubat yang banyak untuk dibawa pulang.

"Kesemua itu hanya lebih sedikit daripada RM2,000. Jika di Amerika Syarikat dan Eropah, seseorang itu hanya membayar sebanyak ini untuk terlantar di atas katil tanpa semua penjagaan yang saya maklumkan dan juga ubat-ubatan," kongsinya di Facebook.

Bukan saja mendapat layanan yang baik, malah pihak hospital juga menurutnya turut menawarkan untuk menghantar beliau ke Perlis untuk melakukan pemeriksaan RMI menggunakan bot hospital mereka.

Bagaimanapun, dia menjelaskan tidak perlu melakukan rawatan tersebut dan tidak meneruskan dengan perkara itu.

"Tolong berhenti merungut dan bersifat negatif terhadap komuniti hospital tanpa memeriksa fakta. Langkawi mempunyai hospital yang sangat hebat.

"Langkawi boleh berbangga dengan komuniti hospital mereka yang sangat baik.

"Saya menghargai dan menghormati kesemua doktor dan jururawat yang bekerja keras ini. Terima kasih," kongsi Paul Penders di Facebook.

MALAYSIA NEGARA TERBAIK PERKHIDMATAN KESIHATAN DI DUNIA

Menurut laman web International Living, negara Malaysia menduduki tempat pertama daripada 6 negara yang mendapat penilaian terbaik dalam kategori Kesihatan Terbaik di Dunia pada tahun 2019.

Malah, pemilihan ini berdasarkan beberapa faktor iaitu hospital yang bersih, cemerlang, doktor yang terlatih dan harga yang berpatutan.

Penilaian dilakukan oleh The Joint Commission International (JCI) yang merupakan satu organisasi diiktiraf di seluruh dunia meneliti taraf perkhidmatan kesihatan seluruh dunia.

The Joint Commission International (JCI) telah menilai 13 hospital di negara ini dimana hampir semua doktor yang majoritinya dilatih di United Kingdom, Amerika Syarikat atau Australia fasih berbahasa Inggeris dengan baik.

YouTuber UK Puji Cara Malaysia Tangani Covid-19

Darren Cronian Covid-19 in Malaysia
Darren Cronian.

Di sebalik tuduhan negatif terhadap pihak berkuasa Malaysia kononnya menganiaya rakyat asing semasa pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi memutuskan rantaian COVID-19, beberapa warga asing melihat sisi positif dan memuji tindakan pihak berkuasa membendung virus maut itu.

Seorang daripadanya, usahawan dalam talian dan YouTuber dari United Kingdom (UK), Darren Cronian melalui salurannya (Remote Darren) memberi komen positif mengenai inisiatif Malaysia dan kerajaan, dalam menangani krisis itu.

Menerusi video lapan minit yang dimuat naik, Cronian berkongsi pengalamannya ketika terkandas di Malaysia hampir 11 minggu, bersendirian dalam apartmennya berdepan pandemik itu di negara asing.

Videonya turut dikongsi Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah di Facebook.

Menurut lelaki Inggeris berusia 46 tahun itu, beliau kagum bagaimana pihak berkuasa tempatan mengendalikan situasi itu dengan melaksanakan PKP di negeri berbeza dan mengurangkan pergerakan rakyat.

"Apabila saya melihat Malaysia melaksanakan tindakan, sedangkan UK perniagaannya masih dibuka, saya buat keputusan, saya kuatkan semangat (komited) tinggal di sini untuk menempuhnya, tanpa mengira berapa lama masa yang diambil.

"Saya katakan, saya amat kagum bagaimana Malaysia mengendalikan COVID-19 apabila terus melaksanakan tindakan, menguatkuasakan PKP, memastikan orang ramai tidak membuat pergerakan dan hanya boleh keluar untuk membeli makanan dan barangan keperluan," katanya.

Cronian juga mengakui tidak bagus untuk melihat imej sesetengah kawasan kejiranan dikelilingi dawai berduri tetapi ia perlu dilakukan, kerana Malaysia mempunyai kepemimpinan yang baik dan Kementerian Kesihatan (KKM) mengendalikan masalah itu dengan sangat baik.

Beliau berkata, dia tidak memberi tumpuan dari sudut politik atau agama tetapi berfikiran positif dan merasakan apa yang dilakukan oleh Malaysia, adalah model yang harus diikuti seluruh dunia.

"Bagaimana Malaysia uruskan pandemik ini sangat mengagumkan, ketika dikuarantin selama 11 minggu, saya lakukan tinju bayang berlatarkan lagu tema Rocky, angkat berat gunakan botol air dan banyak habiskan masa melihat luar tingkap," katanya.

Beliau berkata, bersendirian dan suasana yang sepi hampir menyebabkannya hilang akal, tetapi dia bersyukur apabila individu di Malaysia menghubunginya dan bertanya bagaimana keadaannya atau adakah dia memerlukan apa-apa, dan ini menyebabkan dia berasa bertambah baik bahawa ada orang yang mengambil berat mengenai dirinya.

Selain itu, Cronian berkata ketika dia pergi ke pejabat Imigresen untuk melanjutkan visanya dan mendapati ia ditutup, beliau kemudian menyedari rakyat di negara ini memandang serius pandemik ini.

"Rakyat di negara ini adalah sebahagian daripada sebab kenapa pandemik ini tidak seburuk yang terjadi di negara lain di seluruh dunia.

"Apabila anda lihat angka setakat ini berbanding UK atau negara Eropah yang lain, banyak yang berkaitan dengan kerjasama rakyat.

"Hanya dengan duduk di rumah, orang ramai dalam sekatan pergerakan, terima kasih kepada semua orang di sini, mungkin keadaannya jauh lebih teruk," katanya.

Cronian mengakhiri videonya dengan mengucapkan terima kasih kepada Malaysia kerana mengambil berat mengenai dirinya dan menyediakan beliau rumah yang selamat dan beliau sangat menghargai rakyat Malaysia yang sentiasa berhubung dengannya sepanjang 11 minggu pelaksanaan PKP.

Tonton video dibawah.

BACA INI JUGA:sumber: 1 | 2 | 3

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon