Sunday, June 28, 2020

Bagaimana Analisis Komputer Berjaya Menjulang Liverpool Juara Liga Perdana?


Pada Oktober 2010, John Henry berjaya membeli Liverpool FC dengan harga $480 juta dan sumber kekayaan beliau adalah melalui algoritma yang dibina sendiri untuk meramalkan harga turun naik pasaran kacang soya.

John Henry Liverpool FC
John Henry.

Setelah memperoleh Liverpool, budaya data analytics telah dibawa ke Liverpool dan Ian Graham, seorang saintis dan tidak meminati sukan bola sepak, dilantik menjadi Pengarah Bahagian Penyelidikan.

Pasukan Ian Graham terdiri daripada Tim Waskett, seorang pakar astrofizik, Dafydd Stelle, seorang bekas juara catur dunia yang juga pakar matematik dan Will Spearman, seorang pakar tenaga fizik tinggi dari Harvard University. Mereka berempat dikenali sebagai 'the laptop guys'.

Mereka telah membina beribu algoritma untuk menganalisis statistik pemain dan sehingga kini, pangkalan data mereka mempunyai lebih seratus ribu pemain dari seluruh dunia tanpa perlu mengenali setiap satu pemain tersebut secara peribadi.

Dengan hanya melihat statistik, mereka mampu mengenalpasti pemain terbaik di setiap posisi pada satu-satu masa dan nilai sebenar semasa setiap pemain.

Dari hasil analisis tersebut, mereka juga mampu menjangkakan nilai setiap pemain tiga hingga lima tahun akan datang, seperti nilai penjualan Phillipe Coutinho kepada Barcelona.

Berkenaan Phillipe Coutinho, Ian Graham telah diarahkan secara tiba-tiba untuk menyelidik seorang pemain kiri Inter Milan yang kurang dikenali — Phillipe Coutinho.

Namun, statistik Phillipe Coutinho amat memberangsangkan sehingga Liverpool segera membeli pemain itu dengan harga $16 juta secara senyap.

Menggunakan hasil algoritma yang dibina, pada ketika itu Phillipe Coutinho dilihat sebagai pemain kiri terbaik yang underated dan nilainya akan meningkat sehingga $160 juta dalam masa lima tahun akan datang.

Analisis mereka hampir tepat kerana akhirnya Barcelona membeli Coutinho dengan harga $170 juta pada tahun 2018!

Setakat ini, antara analisis yang membawa hasil kejayaan adalah Jurgen Klopp, Naby Keita, Mohamed Salah, Roberto Firmino, Sadio Mane, Phillipe Coutinho, Allison Becker, Fabinho dan Virgil van Dijk. Semuanya kritikal kepada kejayaan yang dikecapi Liverpool kini.

Pemain yang paling dikagumi oleh Ian Graham adalah pemain tengah Liverpool iaitu Naby Keita.

Scout lain hanya melihat Naby Keita sebagai versatile midfielder tetapi Ian Graham melihat Naby Keita sebagai satu fenomena luar biasa.

Ini kerana statistik Naby Keita menunjukkan bahawa setiap kali dia memegang dan menghantar bola, peratusan untuk Liverpool menjaring lebih tinggi berbanding pemain lain.

Dengan menggunakan kaedah Data Analytics ini, Liverpool akhirnya mampu bangkit semula dengan mendapatkan pemain terbaik dunia dengan harga yang lebih murah serta sesuai dengan ideologi permainan Liverpool yang sebenar.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: thevocket

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon