Monday, June 17, 2019

Sejarah Lagu Liverpool 'You’ll Never Walk Alone'


Anda pastinya mengenali lagu ini jika anda adalah peminat setia pasukan bolasepak Liverpool FC kerana lagu ini mempunyai sejarah yang panjang, terutamanya dalam seni teater Broadway. Lagu ini merupakan salah satu lagu dalam teater Broadway yang berjudul Carousel, yang ditulis oleh Oscar Hammerstein II dan Richard Rodgers, pada tahun 1945.

Lagu Liverpool

Drama Carousel ini diadaptasi daripada skrip teater Liliom, karya Ferenc Molnar, iaitu penggiat seni teater di Austria-Hungary pada tahun 1909.

Drama ini mengisahkan Andreas Zavocky yang dikenali sebagai Liliom (dalam Bahasa Hungary bermaksud budak jahat) yang bercinta dengan penjaga karosel (kuda pusing dalam sarkis) bernama Julie Zeller.

Dalam drama yang berlatarbelakangkan Great Depression dan kesukaran hidup, menceritakan bagaimana Liliom yang terlibat dengan kegiatan jenayah untuk meneruskan hidup dan mahu meninggalkan Julie, namun terpaksa bertahan apabila mengetahui Julie mengandung.

Liliom kemudiannya mendapat idea untuk meninggalkan kekasihnya, iaitu merompak dan menikam diri sendiri.

Dan kemudian, Liliom melihat penderitaan Julie dan rohnya terseksa melihat pengorbanan kekasihnya membesarkan anaknya.

Persembahan teater ini mendapat tempat dihati ramai orang, terutamanya mereka yang bercinta atau berkahwin dengan tentera yang ketika itu sedang dalam perbatasan dalam Perang Dunia Kedua, dan lagu You’ll Never Walk Alone menjadi popular di Amerika.

Kemudian pada tahun 1963, lagu ini dinyanyikan semula oleh kumpulan popular dari Merseyside sebelum The Beatles menempa nama, iaitu Gerry and The Pacemakers.

Gerry and The Pacemakers, merupakan kumpulan irama Merseybeat (yang sealiran dengan The Beatles sebelum popular), menyanyikan lagu ini dan mendapat tempat di hati pengurus pasukan Liverpool ketika itu, Bill Shankly.

Bill Shankly merasakan lagu itu mempunyai semangat bersatu-padu dan menyatukan seluruh peminat bolasepak Liverpool, memilih lagu tersebut sebagai lagu tema Liverpool dan lagu itu dimainkan di Anfield kali pertama pada tahun 1963.

Penyanyi kumpulan tersebut Gerry Marsden juga merupakan peminat pasukan Liverpool teruja dengan permintaan Bill Shankly dan ia dimainkan di Wembley pada tahun 1965 ketika Liverpool menewaskan Leeds United 2-1 dalam perlawanan akhir Piala FA.

Semenjak itu, lagu You’ll Never Walk Alone versi Gerry and The Pacemakers dimainkan di Anfield setiap kali bermulanya perlawanan di situ.

Oleh kerana populariti pasukan Liverpool, pasukan lain seperti Celtic juga menggunakan lagu tersebut dalam kejohanan Cup Winners Cup pada tahun 1966, sebelum menjadi juara Eropah pada tahun 1967.

Lagu ini juga digunakan oleh Borussia Dortmund di Jerman selepas tahun 1966, FC Twente, Feyenoord, dan SC Cambuur di Belanda, sebelum St Pauli di Jerman juga menggunakan lagu ini pada 1970an.

Lagu ini juga digunakan oleh FSV Mainz 05, kelab di mana Juergen Klopp, jurulatih Liverpool bermain dan pernah menjadi pengurus di situ (sekarang faham kenapa Klopp memilih Liverpool).

Selain itu, pasukan lain seperti FC Tokyo, Bali United, PAOK di Greece dan banyak lagi pasukan bolasepak menggunakan lagu ini sebagai anthem pasukan mereka.

Lagu ini juga pernah dicover oleh kumpulan punk rock Britain, The Adicts, Johnny Cash, Elvis Presley, Perry Como, penyanyi jazz dan soul terkemuka Ray Charles, Olivia Newton John, Pink Floyd (menerusi lagu Fearless dalam album Meddle pada tahun 1971), The Lettermen dan Nina Simone.

Lagu yang ditulis untuk pementasan teater Broadway, yang melalui zaman perang dunia, hari ini menjadi popular dalam pop culture terutamanya dalam bolasepak.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: thepatriots

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon