Saturday, June 13, 2020

Kenapa Lesen Dan Kilang Arak Sukar Di Tutup?


Setiap kali berlaku kemalangan akibat pemandu mabuk, memang akan ada seruan supaya kilang arak ditutup, yang dibuat dengan nada marah. Kerana yang mencari nafkah mati. Manakala yang tidak bertanggungjawab pula masih dikurniakan kesempatan untuk bernafas.

Tutup kilang arak

Tetapi, permintaan sedemikian boleh menghamburkan kesan tedung (sebuah solusi yang mengeruhkan lagi keadaan).

Dalam sistem ekonomi, suatu barangan hanya wujud di pasaran kerana adanya permintaan. Jika rakyat lapar, makanan akan masuk dalam pasaran. Jika rakyat dahaga, air akan masuk dalam pasaran. Jika rakyat demam, ubat akan masuk dalam pasaran.

Cuba kalau haramkan penjualan makanan, air dan ubat, tentu sekali rakyat boleh mendapatkannya melalui pasaran gelap.

Itulah masalah yang menyebabkan kerajaan mengiktiraf rokok serta arak, dan sebarang saranan untuk mengharamkan kedua-duanya akan melebarkan senyuman gerombolan kongsi gelap.

Jika kilang-kilang arak ditutup, permintaan masih lagi berkekalan. Malaysia mempunyai 32.7 juta rakyat – 38.7% atau 12.65 juta daripadanya bukan Islam. Malah, segelintir golongan Islam pun meminum arak juga.

Menggunakan data 2014, sebanyak 11.6% rakyat Malaysia meminum arak, iaitu 3.79 juta orang. 23.6% daripada 3.79 juta orang ini pula meminum secara berisiko tinggi.

Bermakna inilah permintaan dalam negara, yang akan menguntungkan kongsi gelap jika kilang ditutup.

Apabila arak tidak dipantau, kandungannya sudah pasti berbahaya, kerana pihak polis pernah merampas 600 botol arak tiruan di Komtar.

Menurut rekod, 21 kematian berlaku pada September 2018 angkara keracunan arak, dari jenama Grand Royal Whisky, Mandalay Whisky dan King Fisher yang tidak mematuhi Akta Makanan 1983 (senang kata arak tidak diluluskan).

Berdasarkan kejadian-kejadian ini, pengharaman arak hanya akan mengeruhkan lagi keadaan. Lebih ramai akan mabuk kerana kandungan yang tidak diketahui.

Kerajaan juga dinafikan kutipan cukai untuk membendung masalah kesihatan kerana arak, juga perlu mengeluarkan perbelanjaan bagi merawat golongan yang sakit kerana keracunan arak.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: thepatriots

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon