Sunday, May 31, 2020

Peristiwa Istiwa Adzam, Bayang Matahari Paling Tepat Ke Arah Kiblat


Istiwa Adzam merupakan satu peristiwa di mana kedudukan Matahari berada tepat di atas Kaabah, iaitu bayang objek yang tegak akan menunjukkan ke arah Kaabah dengan tepat dan boleh diambil manfaatnya oleh umat Islam yang mahu mengetahui arah kiblat yang lebih tepat.

Peristiwa Istiwa Adzam

Oleh itu, kepada anda semua yang ingin mengetahui dan menyemak kedudukan arah kiblat, jangan ketinggalan untuk menyemak pada tarikh berlakunya peristiwa Istiwa Adzam ini.

Berikut merupakan panduan menyemak arah kiblat yang boleh digunakan:
  • Pastikan kayu yang digunakan adalah tegak 90 darjah di atas permukaan yang rata.
  • Pastikan bayang-bayang kayu tersebut jelas kelihatan di atas permukaan yang rata tadi.
  • Pastikan matahari mudah dilihat dan tidak terlindung di kawasan tersebut.
  • Dari hujung bayang ke kayu, itulah arah Kiblat.

Kiblat Tersasar Tak Perlu Qada Solat

Individu yang kiblatnya tersasar tidak perlu menggantikan solat mereka walaupun dalam Islam menghadap kiblat adalah salah satu daripada syarat sah solat.

Mufti Wilayah Persekutuan (Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri) berkata, individu yang solat selepas berijtihad (yakin) mengenai arah kiblat, kemudian pada waktu solat seterusnya dia yakin arah kiblatnya berubah, kedua-dua waktu adalah sah dan tidak perlu diulang.

Bagaimanapun, seseorang yang berijtihad kiblatnya salah dan menunjukkan arah kiblat yang betul, solatnya yang pertama adalah sah dan tidak perlu diulang dan wajib solat seterusnya dia mengikuti ijtihad yang baharu.

Selain itu, dalam sesuatu perkara seseorang individu tidak diwajibkan menggantikan solat sekiranya jumlah waktu solat yang tertinggal itu terlalu banyak sehingga mendatangkan kesukaran, katanya.

Beliau mengulas mengenai hampir 40 peratus daripada 1,000 rumah yang diperiksa di sekitar Selangor terpesong arah kiblat antara satu hingga tiga darjah, dan rekod paling banyak sebuah rumah terpesong kiblat hingga 45 darjah.

Menghadap kiblat adalah salah satu daripada syarat sah solat sama ada ada solat fardu, solat qada dan solat solat sunat pada waktu selain solat sunat ketika musafir dan solat khauf (keadaan sangat takut).

Sesiapa yang memulakan solat dalam keadaan tidak menghadap kiblat maka tidak sah solatnya, manakala sesiapa yang beralih daripada kiblat ketika solat secara sengaja maka batallah solatnya.

Wallahu a'lam.

BACA INI JUGA:

sumber: mufti

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon