Monday, May 18, 2020

Set Pinggan Mangkuk 'Bone China' Halal Atau Haram?


Set pinggan mangkuk mengandungi dan diperbuat daripada 'bone china' sentiasa menjadi topik hangat di kalangan netizen selepas timbulnya dakwaan kemungkinan produk tersebut mengandungi bahan terlarang atau tidak halal.

Set Pinggan Mangkuk Bone China

Dakwaan mengenai status halal produk tersebut sering dipersoalkan selepas produk set pinggan mangkuk ini dibicarakan oleh netizen-netizen mengenai kecantikan reka bentuknya dan ada yang berkira-kira untuk mendapatkannya.

APA ITU BONE CHINA?

Bone china dirujuk sebagai tembikar china yang mengandungi 50% debu tulang, 25% kaolin dan 25% batu Cornish, manakala tulang yang digunakan ialah tulang haiwan yang dipanaskan pada suhu yang tinggi.

Campuran ketiga-tiga bahan diatas ini yang menghasilkan Bone china yang amat berkualiti, ditambah pula dengan lukisan seninya yang halus menjadikan harganya sangat mahal dipasaran.

Bone china adalah sejenis tembikar baharu yang menggunakan tulang binatang sebagai salah satu dari kandungannya. Tulang tersebut dibakar sehingga 1,000 darjah selsius sehingga berubah sifat dan bentuknya.

Bone china kemudian dicampur dengan bahan-bahan lain seperti tanah liat untuk menjadikannya keras, dan dipanggil sebagai bone china.

Berikut adalah tips untuk mengenali pinggan mangkuk Bone China:
  • Ada perkataan FINE BONE di pinggan.
  • Ada perkatan BONE CHINA.
  • Mangkuk atau pinggan lebih murah, lebih tipis dan lebih berkilat.

Definisi Bone China

The ingredients of bone china are china clay, china stone, silica, alumina, alkalies, lime and bone ash. It is fired at high temperatures of 2300 to 2500 degrees Fahrenheit. In the best grades of English bone china 50% or more of the bodyconsists of refined bone ash prepared from specially selected animal bones which are reduced to a fine powder by heat. The bone is mixed with the finest china clays and highest quality Cornish stone. Specially skilled workers are needed in the manufacture of bone china and the best and most highly skilled in the world are found in the pottery district of England.

Was-was

Walaupun tidak dinyatakan set pinggan mangkuk yang mengandungi bahan yang diperbuat daripada komposisi abu tulang itu tidak halal, ramai meluahkan rasa was-was terhadap status tulang haiwan yang digunakan dalam menghasilkan produk ini.

Bagi mengelakkan kekeliruan dan perasaan was-was dalam menggunakan produk yang mengandungi abu tulang itu, Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan sebenarnya telah pun menjawab mengenai perkara ini pada 2016:

"Jika diyakini syarikat berkenaan menggunakan sumber tulang yang suci, maka ia bukan najis.

"Jika sebaliknya, maka ia adalah najis dan tidak sesuai digunakan sebagai bekas makanan."

Fatwa Kebangsaan

Hukum Penggunaan Peralatan Dan Perhiasan Berasaskan Abu Tulang Haiwan (Bone China) juga telah dibicangkan pada Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-99 yang bersidang pada 4-6 Mei 2012.

Antara keputusan yang dicapai ketika itu adalah berdasarkan mazhab Shafie, sifat kenajisan babi masih kekal dalam produk bone china dan sifat najis tersebut tidak akan hilang kerana proses istihalah dianggap tidak berlaku.

Selain itu, mereka juga memutuskan penggunaan bahan peralatan atau perhiasan yang dihasilkan daripada abu tulang haiwan (bone china) yang tidak halal, termasuk haiwan yang halal dimakan tetapi tidak disembelih mengikut hukum syarak adalah tidak diharuskan.

"Walau bagaimanapun, penggunaan peralatan dan perhiasan berasaskan abu tulang haiwan (bone china) yang halal dimakan dan disembelih mengikut hukum syarak adalah diharuskan," jelas jawapan yang dimuat naik di laman Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan sebelum ini.

Jadi, kepada anda yang berhajat untuk mendapatkan set pinggan mangkuk yang diperbuat daripada bone china, seeloknya anda memahami saranan yang telah diberikan pejabat mufti ini.

Tidak lupa juga, pastikan bahan-bahan yang digunakan untuk membuat produk-produk ini adalah halal dan sekiranya tidak menemui maklumat lanjut mengenainya adalah lebih baik untuk memilih produk yang tidak menimbulkan rasa was-was dan ragu untuk kita menggunakannya.

KAJIAN BAGAIMANA BONE CHINA DIHASILKAN

Berikut ini adalah beberapa sumber yang kukuh termasuk suatu Analisis Fatwa-Fatwa Bone China daripada Perspektif Hukum Islam yang disediakan oleh Norhidayah binti Pauzi dan Saadan bin Man darpada Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya.

Keraguan
Bone china adalah produk porselin yang mengandungi abu tulang, kaolin, dan Cornish Stone. Campuran ketiga-tiga bahan ini menghasilkan Bone china yang amat berkualiti.

Adanya abu tulang haiwan dalam produk Bone china menimbulkan keraguan masyarakat Islam terhadap kehalalan penggunaannya. Produk-produk yang berasaskan haiwan sememangnya banyak menimbulkan keraguan.

Hal ini kerana ia bersangkutan kepada dua perkara yang utama iaitu jenis haiwan yang disembelih dan cara penyembelihan haiwan tersebut.

Penyelidikan ini menghuraikan konsep Bone china, proses-proses pembuatannya secara terperinci, dan lebih pentingnya membincangkan kaedah-kaedah syarak yang sesuai diguna pakai dalam penentuan hukum ke atas penggunaan Bone china.

Kajian ini juga seterusnya merumuskan hukum yang bersesuaian terhadap isu-isu penggunaan Bone china berasaskan kepada prinsip-prinsip hukum syarak.

Untuk mencapai objektif kajian ini, metodologi kajian yang telah digunakan hasil daripada kajian perpustakaan adalah metode dokumentasi dan metode historis. Tambahan juga, kajian ini menggunakan kajian lapangan iaitu metode temubual dan observasi, serta analisis data menggunakan metode induktif dan deduktif.

Hasilnya, hukum penggunaan Bone china dapat dirumuskan berpandukan dua pandangan utama;

Pandangan pertama, mazhab Hanafi dan mazhab Maliki mengharuskan penggunaan Bone china bagi pengguna-pengguna Islam kerana mereka menerima kaedah istihalah sebagai instrument penyucian dalam Islam.

Namun demikian, menurut pandangan kedua, yakni pandangan yang didominasi oleh mazhab Syafii dan Hanbali, keduanya tidak mengharuskan penggunaan Bone China. Ini kerana mereka menganggap tidak berlaku istihalah dalam penghasilan Bone China.

Bone China

Kehalusan dan kesenian dekorasi barangan meja bone china seperti set cawan dan set pinggan mangkuk adalah faktor utama bone china diminati bagi kaum wanita sebagai koleksi peribadi mereka.

Bone china adalah produk tembikar berkualiti tinggi yang sering digunakan sebagai perhiasan dan juga peralatan makan dan minum oleh kalangan masyarakat elit kerana harganya yang amat tinggi.

Bone china merupakan produk porselin yang mengandungi abu tulang (bone ash), kaolin, dan Cornish stone. Bahkan, penghasilan bone china adalah daripada abu tulang babi yang diharamkan oleh syarak.

Selain itu, fatwa-fatwa bone china yang dikeluarkan dalam beberapa negara adalah bertentangan antara satu sama yang lain, menimbulkan kekeliruan dalam kalangan masyarakat Islam terhadap penggunaannya.

Justeru, artikel ini akan menganalisis perbezaan fatwa-fatwa bone china dan membuat penilaian semula tentang hukum penggunaan bone china menurut perspektif hukum Islam semasa.

Analisis Fatwa Yang Mengharuskan

Analisis fatwa-fatwa bone china yang diwartakan melibatkan beberapa buah negara seperti Malaysia, Singapura dan Brunei.

Majlis Ugama Islam Singapura (MUIS) belum mengeluarkan fatwa berkenaan dengan bone china tetapi, terdapat sebuah panduan agama (irsyad) yang dikeluarkan oleh Pejabat Mufti Singapura yang membahaskan isu ini.

Irsyad merupakan sebuah panduan agama dan bukan fatwa yang diwartakan dan Irsyad tersebut berbunyi (Majlis Ugama Islam Singapura, 2011):

"Bone china adalah sejenis tembikar baru yang menggunakan tulang binatang sebagai salah satu dari kandungannya. Tulang tersebut dibakar sehingga 1000 darjah celsius sehingga berubah sifat dan bentuknya. Bone china kemudian dicampur dengan bahan-bahan lain seperti tanah liat untuk menjadikannya keras, dan dipanggil sebagai bone china. Oleh kerana sifat tulang tersebut telah berubah, dan juga bone china telah bercampur secara halus dengan bahan-bahan lain, maka bejana dari "bone china" boleh digunakan untuk menyediakan makanan. Bone china bukan najis."

Analisis fatwa bone china daripada (MUIS), berdasarkan kenyataan daripada buku panduan irsyad ternyata sandaran yang digunakan berasaskan konsep istihalah (Izal bin Mustafa, 2011). Kaedah istihalah didefinisikan Ibn al-`Arabi sebagai perubahan bahan najis menjadi suci dari aspek zat dan sifat-sifatnya. Zat dan sifat-sifatnya berubah menjadi bahan baru dan hukumnya juga berubah menjadi suci (Muhy al-Din Ibn 'Arabi, 1961). Oleh itu, hukum penggunaan bone chinaadalah diharuskan oleh syarak.

Pada 29 Februari 2008, Halal Monitoring Committee (HMC) di United Kingdom telah mengeluarkan sijil halal kepada syarikat Istipitar Sdn. Bhd. seperti berikut (t.n) (2009):

Hasil daripada analisis terhadap produk Ansley's Bone China yang dilakukan oleh Jawatankuasa Pemantauan Halal (HMC), mereka menyimpulkan bahawa: "Keputusan akhir analisis yang dilakukan terhadap bahan-bahan mentah yang digunakan dalam produk bone china tidak mengandungi unsur-unsur haiwan yang tidak halal, bahkan menggunakan 100% daripada abu tulang lembu. Sijil halal ini dikeluarkan pada 29 Februari 2008."

Berdasarkan fatwa yang dikeluarkan oleh HMC, Zainal Hisyam Yusuf yang merupakan Ketua Eksekutif di Istipitar Sdn. Bhd. menegaskan bahawa produk bone china yang dijual adalah halal dan boleh digunakan oleh orang Islam tanpa sebarang keraguan.

Selain itu, pihak HMC telah menganalisis bahawa pembuatan jenama Ansley's Bone China tidak dimasukkan bahan haram, bahkan hanya menggunakan tulang lembu sepenuhnya.

Oleh itu, penggunaan pinggan mangkuk Ansley's Bone China adalah harus bersandarkan kepada sijil halal yang dikeluarkan di United Kingdom.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: 1 | 2

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon