Wednesday, April 01, 2020

Cara Tebus Data Internet Percuma Selama Tempoh PKP


Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin yang telah mengumumkan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat 2020 (PRIHATIN) pada 27 Mac lepas, turut memperuntukkan pakej Internet khas percuma bernilai RM600 juta kepada semua pelanggan sehingga tempoh Perintah Kawalan Keselamatan (PKP) tamat.

Internet Percuma PKP

Data Internet berkelajuan tinggi sebanyak 1GB secara percuma bermula 1 April ini dan boleh digunakan antara jam 8 pagi sehingga 6 petang dan penggunaannya adalah bebas mengikut kehendak pelanggan.

Jadi, anda akan memperoleh internet percuma tidak kira telco apa yang anda guna ketika ini.

Cara Memohon Internet Percuma Mengikut Syarikat Telco Di Malaysia

Kesemua pakej khas Internet Percuma daripada semua Telco ini akan bermula pada 1 April 2020 sehingga tempoh PKP tamat.

CELCOM

Celcom akan menawarkan data 1GB percuma setiap hari bermula 1 April hingga 14 April 2020 iaitu sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan berlangsung. Ianya ditawarkan kepada semua pengguna postpaid, prepaid dan juga enterprise.

Ianya akan diberi secara automatik terus ke telefon anda bermula 8 pagi hingga 6 petang setiap hari. Tiada data yang dibawa ke hari seterusnya jika tidak digunakan sehingga habis.

Untuk maklumat lanjut boleh layari www.celcom.com.my.

DIGI

Pengguna Digi akan memperoleh data 1GB percuma bermula 8 pagi hingga 6 petang bermula 20 Mac hingga tamat tempoh Perintah Kawalan Pergerakan kelak.

Ianya ditawarkan kepada pengguna postpaid, prepaid dan juga postpaid broadband. Anda perlu menebus data ini melalui aplikasi MyDigi.

Untuk maklumat lanjut boleh layari www.digi.com.my/shop/digi-cares.

MAXIS

Maxis juga menawarkan data 1GB percuma setiap hari bermula 1 April 2020 hingga tamat tempoh Perintah Kawalan Pergerakan.

Anda boleh guna bermula 8 pagi hingga 6 petang dengan kesemua pengguna Maxis, Hotlink Postpaid, Prepaid dan Maxis Business akan ditawarkan inisiatif ini.

Anda perlu menebus data percuma ini melalui aplikasi sama ada MyMaxis app, MyMaxis Biz app, Hotlink Flex app atau Hotlink RED app, atau UMB dan pilih 1GB Daily pass option

Untuk maklumat lanjut boleh layari www.maxis.com.my.

U MOBILE

U Mobile akan menawarkan data percuma 1GB setiap hari bermula 1 April hingga tempoh KPK tamat. Ianya akan diaktifkan bermula jam 8 pagi hingga 6 petang.

Pengguna akan menggunakan data ini dahulu sebelum data tersedia dan boleh juga digunakan sebagai hotspot.

Ianya hanya ditawarkan kepada pengguna postpaid, prepaid dan broadband kecuali WeChat go SIM plan.

Untuk aktfikan data percuma ini anda perlu ikuti langkah dibawah:

Prepaid - Dail *118*6# kemudian pilih Special Offer Postpaid - Dail *118*7# kemudian pilih Special Offer

Untuk maklumat lanjut boleh layari www.u.com.my.

YOODOO

Pihak Yoodo juga menyediakan inisiatif sendiri dengan menawarkan 1GB data internet secara percuma setiap hari bermula 30 Mac hingga 14 April 2020. Ianya ditawarkan kepada pengguna aktif yang melanggan mana-mana pakej.

Data 1GB percuma tersebut akan digunakan terlebih dahulu kemudian barulah menggunakan data sedia ada. Ianya akan dimasukkan secara percuma ke dalam pakej data smartphone anda.

Untuk maklumat lanjut boleh layari www.yoodo.com.my/covid19-initiative.

XOX MOBILE

Pengguna XOX Mobile juga tidak ketinggalan menerima internet percuma hasil daripada pakej PRIHATIN yang diperkenalkan oleh Kerajaan.

Kesemua pengguna XOX Mobile akan menerima data internet percuma 1GB jika anda tambah nilai sekurang- kurangnya RM30 bermula 23 Mac hingga 14 April 2020.

Anda perlu tambah nilai melalui salah satu cara ini iaitu sama ada menggunakan Black App, XOX FAST atau XOX Selfcare.

Untuk maklumat lanjut, layari laman pautan www.xox.com.my.

UNIFI MOBILE

Bagi pengguna Unifi Mobile pula, mereka akan menerima tawaran internet percuma sebanyak 999gb dengan pas hotspot sahaja.

Tawaran ini telah ditawarkan sebelum ini sempena PKP dan dilanjutkan sehingga 14 April 2020. Ianya akan dikreditkan secara percuma terus ke pelan akaun anda.

Ianya ditawarkan kepada semua pengguna prepaid dan juga postpaid termasuk Unifi Mobile Postpaid (Unifi Mobile 99, webe RM79 dan Unifi Mobile Pek Jasa) dan Unifi Mobile Biz Postpaid (Unifi Mobile Biz 99 dan Unifi Mobile Biz 9).

Untuk maklumat lanjut, layari laman pautan Unifi Mobile.

TUNETALK

Kepada semua pelanggan Tune Talk dan Mitra, akan menerima data internet percuma 1GB setiap hari bermula 1 April hingga tamat tempoh PKP kelak. Anda boleh dapatkan data internet percuma ini bermula 8 pagi hingga 6 petang.

Terlebih dahulu, anda perlu tebus buat kali pertama dengan menghantar SMS seperti dibawah dan akan dikreditkan secara percuma bagi hari-hari selepas itu.

SMS STAYHOME dan hantar ke 2222

Untuk maklumat lanjut, layari laman pautan www.tunetalk.com.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: hellokerja

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon