Wednesday, April 08, 2020

Gara-gara Covid-19, AS Tarik Balik Pengharaman Sarung Tangan Getah Malaysia, Malah Iktiraf Sumbangan Produk Getah Ini Kepada Dunia!


Akibat kekurangan sarung tangan perubatan, Jabatan Kastam dan Perlindungan Sempadan (CBP) Amerika Syarikat telah menarik balik perintah larangan import sarung tangan getah dari syarikat Malaysia yang sebelum ini dituduh menggunakan buruh paksa untuk menghasilkan produk mereka.

Sarung Tangan Getah
Gambar hiasan.

Dalam satu kenyataan, agensi itu berkata sarung tangan getah yang dikeluarkan oleh WRP Asia Pasicif Sdn Bhd, telah dibenarkan untuk mengeksport semula barangan mereka ke Amerika Syarikat.

Syarikat itu sebelum ini dikenakan perintah larangan pada 2019, namun diubah semula dengan AS memberi alasan bahawa maklumat terbaharu yang diperoleh oleh CBP menunjukkan syarikat itu tidak lagi menggunakan buruh paksa untuk menghasilkan produk mereka.

Did you know 65% of medical gloves used by heroes like these great Americans and their counterparts worldwide are made in Malaysia?

Through the production of medical gloves and other medical products, the world relies on Malaysia in the fight against COVID-19.

Kilang Terbesar Di Dunia

WRP mempunyai keupayaan untuk menghasilkan lebih daripada 11 bilion sarung tangan setahun.

Sebelum ini, Persatuan Pengeluar Sarung Tangan Getah Malaysia telah memberi amaran bahawa terdapat kekurangan sarung tangan di beberapa negara kerana permintaan yang melampau sejak wabak Covid-19 melanda dunia.

Malaysia adalah pengeluar sarung tangan perubatan terbesar di dunia.

Sarung tangan getah sangat diperlukan ketika ini apabila wabak Covid-19 telah menyerang hampir diseluruh dunia.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: thevocket

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon