Wednesday, January 22, 2020

Cara Mendaftar Akaun Boost


Perkhidmatan e-wallet atau dompet digital telah berkembang dengan pesat sejak beberapa tahun yang lepas dengan lebih daripada 40 lesen telah dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia. Ianya antara inisiatif bank negara untuk mengubah Malaysia sebagai negara tanpa tunai atau cashless nation menjelang tahun 2020 dengan pembayaran mudah alih.

Boost-Payment

Salah satu perkhidmatan E-Wallet paling popular di Malaysia adalah aplikasi Boost, kerana cara penggunaannya yang mudah terutamanya ketika membuat sebarang pembayaran tanpa perlu membawa wang tunai.

Bagaimana Cara Mendaftar Akaun Boost?

Sila ikuti langkah berikut untuk mendaftar akaun Boost:

1. Muat turun aplikasi Boost di Play Store. [KLIK SINI]

2. Buka aplikasi tersebut dan ikuti langkah di bawah untuk mendaftar akaun Boost:

3. Klik pada "Register".

4. Masukkan nombor telefon dan Boost akan menghantar SMS dengan kod pengesahan 6 digit.

5. Jika anda tidak menerima SMS tersebut, sila klik pada "Did not receive SMS" dan sistem akan menghantar SMS tersebut sekali lagi.

Boost Google Play

6. Masukkan nama penuh anda.

7. Masukkan alamat e-mel anda (Bukan email orang lain).

8. Masukkan kata laluan supaya hanya anda yang boleh log masuk ke akaun Boost anda. Gunakan kata laluan yang mudah diingati. Gunakan gabungan huruf besar, huruf kecil serta nombor. Cth: PassWord2020.

9. Masukkan kod PIN transaksi 6 digit supaya hanya anda yang boleh membenarkan semua transaksi dilakukan dalam aplikasi Boost. Pastikan anda tidak terlupa kod PIN nanti.

Tips: Gunakan nombor pin kad atm, tarikh lahir atau kad pengenalan anda, cuma tidak digalakkan kerana mudah diketahui orang lain.

10. Pilih penyedia rangkaian anda (telco). Cth: Pilih DIGI jika sim kad anda adalah DIGI.

Pilih jenis "wallet" yang anda ingin gunakan: Basic Wallet (had RM200) atau Premium Wallet (had RM1,500) penggunaan sebulan.

Jika anda memilih untuk menggunakan Premium Wallet, anda perlu memberikan butiran gambar kad pengenalan/pasport, yang boleh dirakam ketika pendaftaran.

Anda juga perlu merakam video selfie untuk pengecaman wajah dan gambar kad pengenalan.

Abaikan Premium Wallet jika anda merasakannya terlalu sukar untuk membuat pengesahan.

Siap!

Cara download Boost

5 Kelebihan E-Wallet (e-Dompet)

Dompet digital merujuk kepada peranti elektronik atau perkhidmatan dalam talian yang membolehkan seseorang membuat urus niaga secara online.

Penjual akan menerima bayaran secara online, begitu juga pembeli boleh membuat pembayaran secara online juga.

Komputer individu juga boleh disambungkan dengan e-wallet tersebut.

E-wallet kini semakin diterima sebagai pilihan pembayaran yang efisien dan telah digunakan secara meluas di serata pasar raya, kedai runcit, kedai makanan & minuman dan juga vendor-vendor kecil di seluruh Malaysia.

Justeru itu, sekiranya anda masih baru dengan e-wallet, saya akan kongsikan 5 kelebihan menggunakan dompet digital.

1. Jejak Perbelanjaan

Apabila anda membuat sesuatu pembayaran, e-wallet tersebut akan menyimpan semua rekod perbelanjaan anda di bahagian history.

Oleh itu, anda tidak perlu lagi risau untuk mengingati atau tertanya-tanya kemana duit anda telah 'menghilang' atau berapa banyak anda telah berbelanja dalam seminggu atau sebulan.

Semua rekod perbelanjaan anda kini dibuat secara automatik. Senang bukan?

Tidak perlu lagi membazir kertas dan bersusah-payah menulis rekod setiap kali berbelanja.

2. Kawal Perbelanjaan

Dengan menggunakan e-wallet, anda boleh mengawal perbelanjaan dengan menetapkan jumlah amaun tambah nilai mengikut keperluan peribadi.

Tidak perlu lagi risau berbelanja melebihi had peribadi yang telah ditetapkan.

Cara ini sesuai untuk individu yang sering lupa diri apabila berbelanja, terutamanya ketika gaji bulanan baru dikreditkan ke dalam akaun bank.

3. Peringatan Pembayaran

Sering terlepas tarikh pembayaran untuk segala macam langganan bulanan anda? Atau sering dikejar oleh tuan rumah untuk bayar sewa? E-wallet boleh menjadi 'pembantu peribadi' anda.

Pengguna hanya perlu menetapkan pembayaran secara auto atau auto pay dan e-wallet anda akan membayar bil berkenaan bagi pihak anda.

Tetapi, bagaimana pula kita nak jejak segala bil yang telah ditolak kalau pilih pembayaran secara auto? Kesemua bil tersebut boleh disemak di bahagian history e-wallet!

4. Nikmati Pelbagai Diskaun

Ya! Jika anda memuat turun dompet digital, pelbagai jenis diskaun menunggu anda. Bukan itu sahaja, tawaran cashback atau balik balik tunai juga menanti.

E-wallet seperti Boost, FavePay, BigPay dan GrabPay sentiasa menawarkan pelbagai cashback dan diskaun menarik yang semestinya akan membuat pengguna mereka tergoda! Inilah yang dikatakan sebagai membeli-belah dengan bijak.

5. Keselamatan Terjamin

Cara bayar guna Boost

Semasa menggunakan e-wallet, kesemua maklumat akaun peribadi 'disulitkan' kerana nombor akaun bank sebenar anda tidak akan dinyatakan di telefon.

Selain itu, kata laluan turut diperlukan sekiranya anda ingin melihat atau mengubah maklumat akaun, membuat pembelian atau transaksi ke mana-mana perkhidmatan.

Tambahan pula, anda tidak perlu risau kehilangan dompet atau terlupa untuk membawa kad bank ketika berada di luar. Top up saja dompet digital secara online dan teruskan pembayaran dengan mudah.

Sebaik sahaja mula menggunakan e-wallet, anda tidak perlu lagi dompet lama anda itu. Hanya perlu bawa smartphone sahaja!


Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: 1 | 2

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon