Tuesday, July 02, 2019

Ahli Parlimen Kini Wajib Isytihar Harta


Dewan Rakyat meluluskan usul rang undang-undang untuk mewajibkan setiap anggota parlimen mengisytiharkan jumlah harta masing-masing selepas tiada bantahan dibuat semasa pengundian, walaupun ada pembangkang bangkit berbahas untuk menolaknya.

Ahli Parlimen Wajib Isytihar Harta

Antara lain mereka mendakwa usul itu tidak selari dengan peraturan dewan, nanun selepas hampir lima jam dibahaskan, Menteri di Jabatan Perdana Menteri membuat penggulungan sebelum Speaker Dewan Rakyat Mohamad Ariff Md Yusof membuta undian suara.

Apabila Mohamad Ariff bertanya sama ada usul tersebut dipersetujui, kedengaran anggota parlimen menjeritkan: "Setuju!" sebagai tanda sokongan.

Bagaimanapun, tiada suara yang tidak bersetuju kedengaran apabila beliau bertanya kalau ada anggota Dewan Rakyat yang menolaknya.

"Tidak ada suara yang tidak bersetuju," kata beliau yang kemudian menangguhkan sidang.

Untuk rekod, undian yang berlangsung tidak dicatatkan secara individu kerana tiada permintaan kepada dewan agar ia dijalankan secara belah bahagi.

Pembangkang sebelumnya berkata, kerajaan tidak mempunyai kuasa undang-undang yang cukup untuk mewajibkan ahli parlimen mengisytiharkan harta.

Sementara Ahli Parlimen PAS Kota Bharu Takiyuddin Hassan dan beberapa ahli parlimen pembangkang lain berikrar untuk tidak mengisytiharkan harta meskipun usul itu diluluskan.

Dalam jawapan bertulisnya, Liew berkata langkah kerajaan selari dengan peruntukan di bawah Klausa 27 Peraturan Mesyuarat yang membenarkan usul itu dibentangkan di Dewan Rakyat.

Tambahnya, langkah berkenaan merupakan sebahagian usaha PH untuk membendung rasuah seperti yang dinyatakan dalam manifesto pilihan raya.

Liew juga berkata sejumlah 10 ahli parlimen PH yang menyertai gabungan itu baru-baru ini, selain Ahli Parlimen Sandakan yang baru Vivian Wong belum mengisytiharkan harta.

Jelas Liew, kerajaan mahu ahli parlimen mengisytiharkan harta setiap dua tahun.

Selepas usul itu diluluskan, ahli parlimen diberikan tempoh tiga bulan sehingga 1 Oktober 2019 untuk mengisytiharkan harta mereka.

Di bawah usul sama yang mula berkuat kuasa serta merta, ahli parlimen yang didapati membuat pengisytiharan palsu akan tertakluk di bawah Seksyen 199 Kanun Keseksaan, dan boleh dihukum di bawah Seksyen 193 yang membawa penjara maksimum tiga tahun penjara dan denda sekiranya didapati bersalah.

Ahli parlimen yang gagal mengisytiharkan harta akan dirujuk kepada jawatankuasa hak dan kebebasan parlimen.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: malaysiakini

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon