Sabtu, April 13, 2019

Gadis Turun 7 KG Sebulan Kongsi Tips Diet Paling Mudah


Loading...

Masalah yang sering dihadapi oleh setiap wanita yang sentiasa mahu nampak kurus tidak kira di mana pun mereka berada adalah berat badan yang semakin naik dan ramai bingung macamana nak turunkannya.

Tips Diet

Nak kurus itu tidak salah, cuma anda perlu tahu cara yang betul dan jangan amalkan diet yang menyeksa tubuh sendiri.

Di Twitter, seorang gadis bernama Sazwani telah berkongsi 10 tips untuk menurunkan berat badan.

Lebih memeranjatkan apabila beratnya turun 7kg dalam masa sebulan lebih sahaja. Wow, memang menakjubkan!

Tidak mudah untuk turunkan berat badan jika tiada keazaman yang kuat. Apa rahsianya? Jom kita baca perkongsian gadis ini.

Tips Pertama

Jangan minum air manis. Tukar kepada air kosong. Kalau yang ini tak mampu buat, jangan baca tips kedua.

Tips Kedua

Kira kalori. Boleh download apps calorie counter di play store. Leceh sikit nak key in selalu. Kalau malas nak key in at least cek berapa banyak kalori makanan yg diambil. Boleh elak makan makanan berlebihan.

Tips Ketiga

Tukar minum petang dari goreng pisang, cempedak goreng, keria, etc kepada buah. Pilihlah buah apa kau suka, jangan durian sudahlah.

Tips Keempat

Kalau kau berjaya tukar menu petang, cuba tukar menu breakfast kepada yang rendah kalori. Kalau hari-hari menu pagi roti canai dan nasi lemak macam lambat jugalah nak turun, Tapi apapun tengok balik tips kedua.

Tips Kelima

Tukar menu makan malam kepada healthy food. Tapi apapun balik kepada tips kedua tadi. Kira kalori.

Tips Keenam

Jangan tukar tips pertama, ketiga sampai kelima tu serentak, tukar satu-satu sampai kau rasa dah biasa. Bila dah biasa baru tukar, so tak drastik. Biar sikit tapi berterusan, dari banyak tapi sekejap.

Tips Ketujuh

Baru kau start exercise. Kalau kau exercise first, tapi makan masih banyak macam bela jin, nanti tiada peningkatan dalam kurangnya berat badan lepas tu kau give up. Start jaga makan dulu, kau dah biasa, go for exercise.

Tips Kelapan

Pilih exercise yang kau suka. Kalau kau suka indoor and jenis tak cukup waktu or busy, boleh ke gym.

Tapi kalau kau suka outdoor, boleh pilih hiking. Cuma hiking consume banyak sikit waktu. Aku suka hiking, benci jogging, so aku pilih hiking.

Tips Kesembilan

Jangan timbang selalu. Timbanglah sekali ke dua kali seminggu waktu bangun tidur. Kalau kau selalu timbang nanti kau give up tengok timbang tu rosak tak turun-turun berat.

Tips Kesepuluh

Cari partner atau kawan untuk exercise yang ada sama azam nak kurus dan akan paksa kau temankan dia exercise. Jadi, bila kau malas, dia ajak kau dan terpaksa follow. Bila dia pula malas, kau pula ajak dia.

Tips ni aku tulis selepas aku turun 7 kg dalam sebulan lebih. Kalau rasa sesuai boleh ikut. Kalau tak sesuai, jangan follow.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: hijabista

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon