Thursday, August 23, 2018

Kenali Lobster (Udang Kara) Air Tawar


Lobster Air Tawar dengan nama saintifiknya Cherax Quadricarinatus merupakan jenis Red Claw, jenis krustasia yang hidup di sungai-sungai kecil di utara Australia, juga dipanggil Blue (Cherax quadricarinatus) atau dikenali sebagai Blue lobster dan Red Claw merupakan makanan eksklusif di hotel dan restoran ternama.

Lobster air tawar

Ada lebih 1,000 jenis Lobster atau udang kara di seluruh dunia dan walaupun saiznya lebih kecil berbanding udang kara laut, tetapi isinya mendapat permintaan tinggi kerana isinya lebih enak.

Sepanjang hidup seekor Lobster, ia akan melalui beberapa kali proses bersalin kulit.

Ia berlaku apabila tubuhnya membesar menyebabkan cengkerang lamanya tidak dapat menampung saiz bentuk badan lamanya.

Rupa Bentuk Lobster
  • Spesis yang tidak memiliki tulang dalam, manakala permukaan badan, organ luarnya diliputi cengkerang.
  • Terbahagi dua kepala dan badan Cengkerang menutup kepala untuk melindungi organ otak, insang, hati dan tepi organ.
  • Enam ruas badan (abdomen) agak menipis, lebar badan rata-rata hampir sama dengan kepala.
  • Sepasang penyepit yang lebar dan panjang.
  • Sepasang antena berfungsi menghidu makanan.
  • Sepasang antena berperanan merasa, meraba makanan dan persekitaran.
  • Enam pasang kaki berperanan untukberenang.
  • Kaki renang digunakan untuk membersihkan telur dan larva dari kekotoran.
  • Empat pasang kaki untuk berjalan.

Mengenali Jantina

Cara membezakannya ialah bagi Lobster jantan di kaki ke 3 dari ekornya, tidak memiliki bulatan seperti betina, melainkan adanya tonjolan di sisi kiri dan kanan kaki pertama dari ekor.

Jantina lobster dapat dilihat melalui perbezaan pada bahagian kaki dan ukuran sepit. Bentuk jantina lobster memiliki sepit lebih besar dari induk betina.

Kecerahan warna kulit dan warna pada hujung sepit dapat membezakan jantan dan betina.

Induk betina yang sedang bertelur, kaki renangnya memiliki rangsangan untuk bergerak bagi meningkatkan oksigen terlarut disekitarnya sehingga keperluan oksigen telur dan larva dapat dipenuhi.

Saiz matang induk

Saiz matang Lobster Air Tawar untuk dijadikan induk adalah yang berumur 7-10 bulan.

Jantan yang bersaiz 4 inci ke atas sesuai di jadikan induk penjantan, manakala yang betina pula saiz 3.5 - 4 inci ke atas boleh dijadikan induk betina yg akan menghasilkan 80-300 biji telur setiap kali bertelur.

Jangka Hayat Lobster

Lobster Air Tawar jenis Clarkii boleh mencapai umur sehingga 5 tahun dan rekod jangka hayat Lobster terpanjang dan terlama menurut GaleryCrayfish oleh pemegang rekod Lobster terbesar di dunia, Astacopsis Gouldi (nama lainThe Tasmanian Giant Freshwater Crayfish) lebih 40 tahun.

Lobster Air Tawar juga sesuai menjadi hiasan akuarium, kerana ada sesetengah warnanya mempunyai corak yang menarik.

Spesis Lobster

Nama lain bagi Lobster ialah crayfish, crawfish, crawdad. Ada 3 famili lobster air tawar iaitu Astacidae, Cambaridae dan Parastacidae.

Habitat alamnya di tasik dan sungai di daerah pegunungan, aktif mencari makan pada malam atau keadaan gelap (lebih kurang seperti burung hantu).

Cara makan Lobster adalah dengan menggunakan antena panjang mendekati makanan terlebih dahulu.

Jika ia sesuai dengan keinginannya, ia akan menangkapnya menggunakan sepit, dan menyerahkan pada kaki pertama sebagai tangan pemegang makanan untuk di makan.

Ia memiliki gigi halus dipermukaan mulut, cara makan sedikit demi sedikit.

Dihabitatnya, ia memakan biji-bijian, ubi, tumbuhan, haiwan mati (scavenger), memangsa hidupan lain dari keluarga udang. Oleh itu, Lobster termasuk haiwan omnifora.

Pemangsa

Lobster suka memakan udang kecil yang hidup di habitatnya atau memangsa spesisnya sendiri, kerana ia memiliki sifat kanibal dan sebab itulah jika ada anak udang yang baru menetas harus diasingkan bagi mengelakkan ia dimakan udang lebih besar.

Setakat ini lobster di Malaysia hanya dihidangkan di hotel bintang dan sesetengah restoran, tetapi masyarakat Amerika, Kanada, Perancis, Belanda, Australia menjadikan lobster sebagai makanan kegemaran kerana yakin Lobster lebih menyihatkan berbanding makanan laut.

Lobster Meningkatkan Nafsu

Ramai percaya bahawa Lobster adalah makanan penguat tenaga batin dan awet muda untuk wanita dan harganya ada yang mencapai ratusan ringgit satu hidangan.

Lobster mengandungi protein melebihi kandungan protein ayam. Juga tidak banyak kalori terutamanya ayam yang disuntik.

Penternakan

Jantina Lobster air tawar

Pembesaran Lobster Air Tawar memerlukan waktu agak lama lebih kurang 6-7 bulan, tidak seperti menternak ikan keli.

Jadi untuk membuat perniagaan terpaksa menunggu masa lama, perlu bertahan menanggung kos operasi.

Kebersihan air kolam dan pemberian makan juga perlu diperhatikan, kerana lobster adalah haiwan air yang memerlukan kualiti air yang baik dan kandungan oksigen tinggi, Lobster akan mati jika perawatannya kurang terjaga.

Salah satu penyakit Lobster ialah ekor melepuh, (blister) disebab dasar kolam kotor.

Cara mengubatinya ialah dengan memicit cairan yang ada pada ekor sehingga keluar, kemudian bersihkan cairan tersebut.

Lobster Australia

Didapati udang kara air tawar yang berasal dari Australia paling sesuai hidup di air tawar dalam keadaan kualiti air pada kadar hingga pH7.

Saiz matang udang ini ialah dalam lingkungan 8 inci hingga 14 inci bagaimanapun, oleh kerana warnanya menarik iaitu kebiru-biruan dan berbintik putih, pengguna seluruh dunia cenderung menjadikan spesies air tawar ini sebagai hiasan akuarium.

Saiz akuarium yang sesuai bagi udang kara dewasa sekurang-kurangnya berukuran 38 liter yang boleh menempatkan sepasang udang kara.

Pemilik akuarium udang kara yang cantik berwarna kebiruan ini sanggup berbelanja lebih bagi menyediakan akuarium, hiasan dalaman dan makanan serta ubatan untik dijadikan keseronokkan melihatnya.

Penternakan udang kara sangat mudah dan kosnya sangat rendah yang mana kadar kematiannya adalah rendah berbanding spesies lain.

Ia boleh diternak didalam bekas tong plastik besar yang dipasang dengan sistem ternakan udang yang diletakkan dikawasan rumah terlindung.

Bahan yang digunakan (medium) yang sesuai digunakan bagi dasar akuarium ialah batu sungai halus (freshwater gravel) atau pasir sungai.

Kayu bakau yang telah direndam dengan air tawar boleh digunakan untuk menyediakan kawasan perlindungan udang kara tersebut yang suka bersembunyi.

Kebanyakan udang kara ini mempunyai tabiat makan udang lain atau makanan ikan kecil dan lambat membesar apabila sumber makanan terhad.

Karnivorisme selalu berlaku ketika udang melengkapkan proses penukaran kulit cangkerangnya (kulit udang yang baru adalah lembut selepas kulit asal ditanggalkan).

Pengasingan udang mungkin perlu dibuat pada saat seperti ini dalam tangki pemeliharaan.

Ruang yang terhad dan kekurangan tempat persembunyian untuk udang kara juga menyebabkan udang kara memakan sesama sendiri.

Suhu air yang sesuai ialah antara 27 hingga 30 darjah Celsius.

Udang kara juga bersifat omnivor dalam jenis pemakanannya iaitu ia akan memakan apa sahaja benda yang boleh dimakan di dalam akuarium.

Pelet amat sesuai sebagai makanan udang kara yang boleh dibeli di kedai akuarium daripada jenis yang tenggelam (ada pellet yang jenis timbul dipermukaan air).

Makanan pelet ikan tilapia boleh juga digunakan sebagai makanan udang ini asalkan pelet itu boleh tenggelam di dalam dasar air.

Semasa proses penukaran kulit cangkerang, udang ini akan memakan semula kulit cangkerang yang ditanggalkan dari badannya untuk mendapatkan nutrien gentian bagi proses tumbesaran semula cangkerang.

Proses pembiakan berlaku apabila udang kara mencapai saiz antara tiga hingga empat inci.

Udang jantan akan memindahkan sperma kepada udang betina dan telur akan dibawa di bahagian bawah perut udang betina.

Telur udang akan menetas dalam tempoh 40 hari selepas disenyawakan. Setiap induk betina mampu bertelur antara 50 hingga 1,500 ekor anak setiap kali bertelur.

Induk mampu bertelur tiga kali setahun. Ia amat mudah dipelihara dan dikendalikan oleh setiap golongan.

Udang Kara dihidangkan dalam bentuk masakan istimewa seperti di goreng berempah, masak sambal, dibakar atau cara-lain yang diminati oleh peminatnya.

Lazimnya ia berharga agak mahal jika ianya bersaiz besar yang dihidangkan direstoran-restoran makanan laut, hotel lima bintang atau premis masakan yang ekslusif.

Hidangan udang kara boleh dimakan begitu sahaja tetapi dikalangan masyarakat kita lazimnya dimakan dengan nasi putih.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: cheraxlobster | animhosnan

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon