Tuesday, May 01, 2018

Kenapa Albert Einstein Menolak Tawaran Sebagai Presiden Israel?


Presiden Israel yang pertama dari tahun 1949 hingga 1952, Chaim Weizmann berkata bahawa Albert Einstein adalah "orang Yahudi paling hebat" yang hidup pada ketika itu dan apabila Chaim menghembuskan nafas terakhir pada 9 November 1952, hanya satu pengganti sahaja yang dilihat sebagai orang yang paling sesuai.

Kenapa Albert Einstein Menolak Tawaran Sebagai Presiden Israel?

Sebagai ahli fizik yang memenangi Hadiah Nobel dan pencipta formula yang paling terkenal di dunia, Albert Einstein mempunyai resume yang sangat mengagumkan.

Oleh itu, pada 17 November 1952, kedutaan Israel telah menghantar surat kepada Albert Einstein, secara rasminya menawarkan jawatan presiden Israel kepada beliau.

Dalam surat tersebut memberitahu bahawa jika jawatan itu diterima dan Albert Einstein berpindah ke Israel, beliau tidak perlu risau jawatan tersebut akan mengganggu kerja-kerja sains yang dilakukannya, kerana ia hanyalah jawatan presiden.

"Perdana Menteri memberi jaminan kepada saya bahawa dalam keadaan sedemikian kemudahan dan kebebasan untuk meneruskan kerja saintifik anda akan diberikan oleh kerajaan dan orang-orang yang sedar kepentingan yang besar dari hasil usahamu," tulis Abba Ebban, seorang diplomat Israel.

Dan walaupun Albert Einstein agak berusia pada ketika itu, iaitu 73 tahun, namun beliau masih menjadi pilihan popular.

Salah satu sebabnya adalah, sebagai seorang profesor kelahiran Jerman yang mendapat tempat perlindungan di Amerika ketika Hitler bangkit untuk berkuasa, Albert Einstein telah lama menjadi penasihat untuk penubuhan tempat perlindungan tanpa penganiayaan bagi orang-orang Yahudi.

Selain itu, sifat kepimpinan Einstein dalam menubuhkan Universiti Ibrani Jerusalem menunjukkan bahawa beliau mungkin menjadi calon yang layak dan penyokongnya menganggap kepakaran matematiknya sangat berguna dalam mengembangkan Israel.

"Albert Einstein mungkin mampu menggunakan ilmu matematiknya membantu ekonomi Israel dan memperbaiki segalanya," jelas seorang ahli statistik kepada majalah TIME.

Kenapa Albert Einstein Menolak Tawaran Sebagai Presiden Israel?

Walau bagaimanapun, Albert Einstein telah menolak tawaran ini yang mendesak bahawa lelaki yang namanya sinonim dengan perkataan "genius" adalah tidak layak.

Beliau juga menyebut bahawa usianya yang tua dan kurang berpengalaman sebagai sebab mengapa beliau bukanlah pilihan yang tepat.

"Sepanjang hidup, saya menangani dan menyelesaikan hal-hal yang objektif, oleh itu saya tidak mempunyai kebolehan semulajadi dan pengalaman untuk berurusan dengan orang dengan baik dan melaksanakan fungsi rasmi," tulis Albert Einstein.

Walaupun Albert Einstein sangat tegas dengan keputusannya, beliau berharap ia tidak menjejaskan hubungannya dengan masyarakat Yahudi, hubungan yang mana beliau katakan adalah "ikatan manusia paling kuat" bagi dirinya.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: iluminasi

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon