Sunday, December 10, 2017

Sejarah Siapakah Sebenarnya Bangsa Yahudi


Menurut kajian sejarah berdasarkan penggalian arkeologi dan lembaran-lembaran kitab suci, bangsa Yahudi terawal mempunyai hubungan rapat dengan kisah nabi Ibrahim a.s. yang berlaku sekitar 3800 tahun yang lalu atau 1800 tahun SM.

Sejarah Siapakah Sebenarnya Bangsa Yahudi

Tafsir Al-Qur'an menunjukkan bahawa Ibrahim a.s. tinggal di daerah Palestin yang sekarang ini dikenali sebagai Al-Khalil (Hebron) dan beliau tinggal di sana bersama Nabi Luth a.s. (QS, 21:69-71).

Anak nabi Ibrahim adalah nabi Ismail dan nabi Ishak kemudian anak nabi Ishak adalah nabi Yaakub, kemudian dari keturunan 12 anak nabi Yaakub inilah yang dikenali sebagai 12 suku Israel.

Anak bongsu nabi Yaakub a.s. adalah nabi Yusuf a.s., yang terkenal dalam sejarah, setelah ditinggalkan di dalam telaga di padang pasir oleh abang-abangnya, akhirnya menjadi ketua bendahara negeri Mesir.

Kemudian ayahnya, nabi Yaakub, serta abang-abangnya mengikut nabi Yusuf a.s. ke Mesir dan hidup damai di sana sehinggalah Firaun yang berkuasa menjadikan mereka hamba, keturunan mereka yang dikenali sebagai bani Israel.

Kerana kekejaman Firaun terhadap bani Israel, Allah SWT telah mengirimkan nabi Musa a.s. dan memerintahkannya untuk membawa bani Israel keluar dari Mesir.

Musa a.s. dan kaumnya meninggalkan Mesir, dengan pertolongan mukjizat Allah, sekitar tahun 1250 SM.

Mereka tinggal di Semenanjung Sinai dan timur Kanaan (Palestin), dalam Al-Qur'an, Nabi Musa memerintahkan Bani Israel untuk memasuki Kanaan, (Qur'an, 5:21).

Setelah nabi Musa a.s. wafat, bangsa Israel tetap tinggal di Kanaan.

Menurut ahli sejarah, nabi Daud a.s. menjadi raja Israel dan membangunkan sebuah kerajaan berpengaruh.

Selama pemerintahan anaknya nabi Sulaiman a.s., sempadan Israel diperluaskembangkan dari Sungai Nil di Selatan sehingga ke sungai Eufrat di negara Syria sekarang di utara.

Ini adalah zaman kegemilangan bagi bangsa Israel dalam banyak bidang, terutamanya dalam seni bina.

Di Baitul Maqdis (Jerusalem), Nabi Sulaiman a.s. telah membina sebuah istana dan biara yang luar biasa.

Setelah wafatnya nabi Sulaiman a.s., Allah SWT mengutus ramai lagi nabi kepada Bani Israel meskipun dalam banyak perkara, bani israel tidak mendengar perintah para nabi, membunuh mereka dan mengkhianati Allah.

Setelah kematian nabi Sulaiman a.s., kerajaan bani Israel (yahudi) berpecah, di utara Israel dengan ibukota Samaria dan di selatan, Juda, dengan ibukota Baitul Maqdis (Jurusalem).

Dengan berlalunya waktu, suku yahudi jatuh di tangan Assyuria dan Babylon manakala sebahagiannya melarikan diri ke Mesir.

Ketika raja Parsi, Kyros, pada tahun 539 SM mengizinkan orang Yahudi kembali sebagai pelarian, ramai orang Yahudi yang tidak kembali dan di sinilah bermulanya penyebaran bangsa Yahudi ke seluruh dunia.

Pada tahun 63 SM Juda dan Israel jatuh ke tangan bangsa Rom dan pada tahun 70 SM, Rom berjaya menghancurkan pemberontakan Jerusalem dan meruntuhkan biara dan Juda.

Setelah itu orang Yahudi hidup dalam pelarian, sehinggalah pada zaman khalifah Uthmaniyah, barulah bangsa Yahudi dapat merasai kehidupan yang aman dengan membayar ufti kepada kerajaan Uthmaniyah.

Pada akhir abad ke 19, diketuai oleh Jewish Colonization Assocation Baron Hirsch, Yahudi dari Eropah Timur berpindah ke Argentina dan membentuk Kolonialisme pertanian, untuk kembali ke Palestin bermula pada tahun 1881.

1896

Theodor Herzl, seorang Yahudi kelahiran Budapest meengasaskan pembentukan Negara Yahudi moden.

Tujuannya untuk menuntut dan membina negara untuk orang Yahudi di Palestin, disokong oleh wang hasil sumbangan dari orang Yahudi di seluruh dunia.

Theodor Herzl juga dikenali sebagai pengasas Zionisme, yang tidak dipersetujui oleh orang Yahudinya sendiri.

1914

Di Palestin tinggal 1200 orang Yahudi dan setelah kekalahan khalifah Uthmaniyah dalam perang dunia pertama, Palestin menjadi buah catur penjajah dan Zionis dengan bantuan British dan Amerika.

1917

Tanggal 2 November, menteri luar British Lord Balfour menandatangani Deklarasi Balfour untuk membangunkan negara yahudi.

Sebulan kemudian masuklah tentera British ke Baitul Maqdis (Jerusalem).

1920

Gabungan Negara-negara Bersekutu menyerahkan mandat Palestin kepada British.

Akibatnya, 75,000 orang lagi warga Yahudi ke Palestin.

Negara-negara Arab tidak bersetuju negara Yahudi ditubuhkan di Palestin.

1922

Jewish Agency ditubuhkan untuk mewakili orang Yahudi.

Pada tahun 1922, lebih kurang 80,000 orang Yahudi bermastautin di Palestin.

1933

Di Jerman, berlaku penghapusan etnik Yahudi secara sistematik oleh Rejim Hitler.

1936

Masyarakat Arab kemasukan orang Yahudi ke Palestin namun orang Yahudi dibantu oleh tentera Inggeris.

1937

Apabila peraturan membataskan pendatang Yahudi daripada membeli tanah, timbul ketegangan yang dilakukan oleh organisasi bawah tanah Yahudi terhadap orang Inggeris.

1939

Sebuah brigade Yahudi ditubuhkan untuk memasukkan orang Yahudi ke Palestin.

1945

Suruhanjaya Inggeris-Amerika mencadangkan kemasukan 100,000 orang Yahudi di Palestin, tetapi ditolak oleh pihak Inggeris sehingga menyebabkan rusuhan di antara Yahudi-Palestin.

1947

UNO menganjurkan pemisahan Palestin dan pembentukan negara Yahudi dan Arab.

1948

Inggeris mengakhiri mandatnya dan meninggalkan negara Palestin pada 14 Mei.

Tentera Yahudi memasuki Palestin dan mengusir orang Palestin yang disokong oleh negara-negara Arab.

Pada hari yang sama, Ben Gurion mengisytiharkan kemerdekaan Israel di Tel Aviv, menyebabkan perang 6 hari di Timur Tengah.

1949

Israel memenangi peperangan dan sebuah negara haram akhirnya ditubuhkan.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: akuislam

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon