Wednesday, June 07, 2017

Flakka, Dadah Paling Bahaya Menukar Penagih Menjadi 'Zombie'


Dadah Flakka yang dihasilkan pada tahun 1960 di Florida Selatan Amerika Syarikat, merupakan sejenis dadah stimulan sintetik yang boleh mengubah kelakuan manusia menjadi agresif dan berlagak seperti seorang zombie yang ganas.

Flakka

Dadah Flakka telah mula merebak di beberapa negara besar dan telah mencetuskan huru-hara sehingga membawa kematian.

Dadah Flakka telah mendapat perhatian dunia apabila beberapa video menjadi viral di media sosial yang menunjukkan penagihnya memberi tindakan agresif di luar jangkaan.

Sifat yang ditunjukkan oleh penagih, seperti meronta-ronta, menjerit dan mencederakan diri sendiri atau orang yang berhampiran dengannya akibat kesan dadah Flakka tersebut.

Dadah Flakka merupakan dadah sintetik yang pada mulanya digunakan dalam rokok elektronik (vape) yang mudah larut dengan sedikit bahan bakar.

Ia juga dipanggil sebagai pharmaceutical yang direka sebagai dadah Pyrroldinopentiophenone dan selain itu juga ia dipanggil sebagai PVP atau alpha-PVP.

Dadah Flakka sangat merbahaya kerana ia kelihatan seperti garam putih yang memberi kesan sama seperti dadah kokain dan methamphetamine tetapi lebih kuat daripada kedua-duanya.

Terdapat kes di mana seorang penagih dadah Flakka merempuh kereta yang sedang bergerak, menyebabkan kecederaan kepada dirinya sendiri dan pemandu di dalam kenderaan tersebut.

Penagih dadah Flakka ini juga mempunyai kecenderungan untuk mencederakan orang di sekelilingnya kerana kebanyakan daripada mereka akan hilang kawalan diri dan menyerang individu yang paling hampir dengannya.

Menurut pandangan Ahli Epidemiologi dan Penyalahgunaan Dadah di Nova Southeastern University, Fort Lauderdale, Florida, Jim Hall, dadah sintetik ini telah diharamkan sejak 2012 kerana dosnya yang terlalu susah untuk dikawal dan ditentukan.

Selain itu, pengguna dadah Flakka juga akan mengalami suhu badan yang boleh meningkat sehingga 105 darjah selsius dan mengalami paranonia yang teruk ketika mengambilnya.

Kesan ke atas penagih dadah Flakka ini tidak akan hilang dan kebiasaannya akan berkekalan, biarpun pengguna tidak lagi mengambil dadah tersebut.

Penggunaan dadah Flakka secara berterusan akan menyebabkan kerosakan teruk pada buah pinggang dan otot.

BACA INI JUGA: 8 Bahaya Dadah Amfetamin Yang Kita Wajib Tahu

sumber: sinarharian

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon