Thursday, April 30, 2015

Bukankah Pak Cik Buta?


Seorang lelaki jatuh cinta dengan seorang wanita cantik. Bukan saja mempunyai raut wajah menawan, bahkan sifat wanita itu yang rajin beribadah amat memikat hatinya. Maka, berkahwinlah mereka berdua.

Cinta-sejati

Lelaki itu merupakan seorang pedagang. Apabila keluar berniaga, isterinya akan setia menanti kepulangannya dirumah.

Suatu hari, lelaki itu keluar berdagang ke kota yang agak jauh selama beberapa purnama. Sepeninggalannya, berlaku serangan wabak penyakit menular dikawasan mereka. Isterinya turut terkena penyakit itu.

Akibatnya, wajah si isteri yang dahulunya cantik bertukar menjadi buruk. Keadaan itu masih belum diketahui oleh suaminya. Dia amat risau apabila suaminya pulang nanti dan mendapati wajahnya yang dahulu bak bidadari kini sudah bertukar rupa menjadi hodoh.

Setelah beberapa purnama, si suami pulang ke rumah. Dalam perjalanan, dia mendapat khabar berita tentang wabak penyakit yang melanda kampung halamannya.

Namun, sebelum sampai ke rumah, berlaku kemalangan. Lelaki itu terjatuh dan kepalanya terhentak ke batu. Akibat terjatuh, matanya tidak dapat melihat lagi.

Hari berganti hari dan masa terus berlalu. Mereka suami isteri hidup bahagia dan kasih sayang mereka bertambah erat dari hari ke hari.

Si isteri tidak lagi gusar tentang rupanya yang hodoh kerana mata si suami tidak lagi dapat melihat. Cinta mereka terus utuh.

Setelah tua, si isteri pergi dulu menyambut seruan Ilahi. Lelaki itu amat sedih. Sewaktu di tanah perkuburan, melihat satu-satunya wanita yang dicintainya dikebumikan. Lama dia menyendiri di situ, mengenang memori manis saat mereka hidup berdua.

Old man from behind

Setelah itu, dia bangun dan berjalan hendak pulang ke rumah. Dipertengahan jalan, seorang pemuda menghampiri lelaki itu, "Pak cik hendak ke mana?"

"Aku hendak pulang ke rumah", jawabnya.

"Kalau begitu, biarlah saya tolong hantarkan", pelawa si pemuda.

"Tak mengapa. Aku boleh pulang sendiri", kata lelaki itu tersenyum.

Pemuda itu kehairanan dan bertanya, "Kan pak cik buta, tak nampak jalan. Bagaimana pak cik hendak pulang? Sebelum ini, saya lihat setiap hari arwah mak cik akan memimpin pak cik ke mana saja. Bukankah begitu?"

Dalam senyum pahit bersisa, lelaki tua itu menjawab, "Sebenarnya, aku bukan buta. Tapi, aku sengaja pura-pura buta.

"Semuanya aku lakukan kerana tidak mahu hati isteriku tersentuh dan berasa sedih apabila tahu aku boleh melihat wajahnya. Aku tidak mahu dia menangis.

"Walaupun aku tahu rupanya buruk, namun aku amat mencintainya. Kerana itu sepanjang lebih 40 tahun ini, aku biarkan dia terus memimpin tanganku, agar dia gembira dan kami sama-sama menikmati kehidupan ini bersama."

BACA INI JUGA: Video Sedih Kisah Cinta Sejati

-SENTIASAPANAS.COM

2 comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon