Wednesday, October 08, 2014

Fenomena Gerhana Bulan Berdarah


Fenomena gerhana bulan merah yang turut dikenali sebagai ‘Gerhana Bulan Berdarah’ terjadi apabila kedudukan Bumi terletak pada kedudukan sejajar di antara Matahari dan Bulan.

Gerhana Bulan Berdarah

Bagi peminat astronomi, malam ini bukan saja akan berlakunya kejadian gerhana bulan penuh berwarna merah, malah terdapat dua lagi fenomena lain yang diramal berlaku, iaitu penampakan Uranus dan juga selenelion.

Ketika itu, bayang Bumi yang menutupi permukaan Bulan itu akan menghasilkan bias berwarna merah seakan warna darah. Kali terakhir fenomena ini berlaku adalah pada 15 April tahun ini.

Selain fenomena bulan berdarah, satu lagi fenomena di mana planet Uranus boleh dilihat dengan mata kasar bakal berlaku malam ini, lapor TribunJogja.com.

Terdapat dua faktor yang membolehkan penampakan planet tersebut iaitu jaraknya yang dekat dengan Bumi, serta keadaan gerhana itu sendiri.

Seorang sumber astrologi Indonesia menyatakan bahawa Uranus dijangka dapat dilihat sebagai sebuah titik kecil yang menyerupai bintang dengan cahaya samar bermagnitud +5.

Namun, detik tersebut agak singkat dan mereka yang terlatih sahaja berpeluang mengesannya di dada langit. Oleh kerana cahayanya samar, Uranus hanya dapat dikesan dengan mata kasar pada saat gerhana terjadi sepenuhnya.

Sebelum atau selepas detik itu, kelibat planet ketujuh dalam sistem cakerawala itu akan pudar dan menghilang.

Fenomena selenelion pula merujuk kepada kejadian kedua-dua Matahari dan bulan gerhana yang dapat dilihat serentak. Ia hanya boleh terjadi pada detik sebelum matahari terbit atau terbenam.

Secara ringkasnya, ia adalah fenomena apabila dua objek langit terpisah 180 darjah dari sudut pandang manusia di Bumi.

Pada waktu senja nanti, selenelion yang terjadi melibatkan Bulan dan Matahari. Ini bermakna Matahari akan disaksikan tepat di ufuk barat manakala Bulan pula di ufuk timur.

UPDATE!

Fenomena Gerhana Bulan Berdarah

Berikut antara gambar gerhana bulan ‘berdarah’ yang dirakamkan berlaku di langit Malaysia antara jam 5.14 petang hingga 8.34 malam.

Bukit Baru, Melaka
Bukit Baru, Melaka

Kuala Selangor
Kuala Selangor

Bukit Putra Mahkota, Bangi
Bukit Putra Mahkota, Bangi

Jambatan Pulau Pinang
Jambatan Pulau Pinang

Kulim, Kedah
Kulim, Kedah

Seksyen 13, Shah Alam
Seksyen 13, Shah Alam

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA: Hikmah Disebalik Kejadian Gerhana Matahari

6 comments

 1. Replies
  1. Sama la tu. Nasib baik la kalau dapat tengok kan..

   Delete
 2. Malang sekali tak dapat nak lihat, cuaca mendung malam tadi.

  ReplyDelete
 3. :( tak dapat tengok laaa.... tak ada rezeki....

  ReplyDelete
 4. Bukti kebesaran dan kehebatan ciptaan Allah...seperti mana diceritakan di dalam Al-Quran. Bulan dan Matahari berada di garisan masing-masing.
  Malam tidak akan mendahului siang
  dan siang tidak mendahului malam

  ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon