Thursday, August 14, 2014

Awas! Fikir Dahulu Sebelum SELFIE!

Perbuatan selfie pada hari ini sudah menjadi fenomena biasa. Namun, ramai yang tidak sedar bahaya selfie ke atas diri mereka dan orang lain.

Bahaya Selfie
Gambar hiasan.

Jadi, dengan mengetahui risiko dan ancaman akibat perbuatan selfie ini, kita dapat berfikir dengan bijak dan membuat keputusan yang tidak akan mengancam diri kita di masa hadapan.

Dedah lokasi semasa individu

Selfie sering diambil apabila seseorang itu ingin dilihat berada di lokasi tertentu. Apabila dimuat naik, gambar tersebut akan dikongsikan bersama orang lain, di mana ia juga menunjukkan lokasi dan perkara yang dilakukan di tempat berkenaan.

Tindakan ini dianggap berbahaya apabila maklumat seperti lokasi dan masa diketahui oleh penghendap siber menerusi gambar selfie tersebut.

Lebih buruk lagi jika lokasi itu kerap dilawati menjadikannya mudah untuk dicari.

Dedah identiti fizikal individu

Adakalanya kita selalu berwaspada apabila berada dalam talian. Biasanya, apabila kita berada di alam siber, kita akan sentiasa untuk menjaga atau menyembunyikan identiti kita agar tidak diketahui oleh orang lain.

Namun, kita juga sering terlupa bahawa perbuatan selfie juga boleh mengundang bahaya apabila identiti fizikal kita terdedah kepada umum.

Jadi, trend pemakaian dan imej yang ditampilkan mungkin memberikan suatu petunjuk yang konsisten kepada penghendap siber.

Dedah maklumat kenalan anda

Biasanya selfie juga melibatkan gambar kita bersama individu lain seperti artis dan rakan. Biarpun tindakan bergambar bersama artis dan rakan dianggap normal, namun gambar yang dimuat naik mengandungi maklumat berkaitan individu tersebut.

Maka, kita perlu berwaspada kerana maklumat individu berkenaan boleh dikaitkan dengan individu yang ingin dijejaki.

Sehubungan itu, kita perlu lebih prihatin semasa berselfie atau mengambil gambar-gambar bersama individu yang lain.

Dedah butiran sensitif keluarga

Selfie bersama ahli keluarga adalah satu perbuatan yang biasa dilakukan. Malah, gambar selfie itu mampu memberikan gambaran mengenai paras rupa serta umur individu tersebut. Manakala tindakan berkongsi gambar selfie pula mungkin akan mendatangkan isu-isu yang mungkin sensitif kepada ahli keluarga.

Contohnya, mungkin ada dalam kalangan ahli keluarga tersebut yang berasa tidak selesa apabila sesuatu yang buruk tentang diri mereka dikongsi bersama orang lain.

Dedah kediaman tidak berpenghuni

Risikonya tetap ada meskipun selfie dilakukan di luar kediaman anda. Gambar-gambar ini membantu penjenayah atau penghendap siber mengetahui lokasi anda dan secara tidak langsung mengenai rumah yang anda diami.

Apabila corak maklumat sebegini diperolehi oleh penjenayah secara konsisten, maka mereka dapat meramal waktu rumah kita tidak didiami.

Perilaku ini memudahkan penjenayah untuk menceroboh masuk tanpa kerisauan kehadiran penghuni rumah.

Dedah aktiviti selain pergerakan

Tidak dinafikan, mungkin ramai di kalangan kita yang suka atau sering berkongsi pelbagai aktiviti harian di internet.

Sekiranya selfie dilakukan di setiap tempat yang kita kunjungi, maka pergerakan kita mungkin boleh direkodkan oleh penghendap siber.

Situasi begini akan lebih memudahkan penjenayah atau penghendap siber untuk membuat tafsiran mengenai pergerakan kita dan seterusnya mereka boleh merancang perbuatan yang tidak diingini terhdapa kita.

Dedah nama atau tempat bekerja

Kadangkala selfie dilakukan bersama rakan sekerja di pejabat. Ini bukan satu perbuatan yang merbahaya, tetapi apabila dilakukan di pejabat, barangkali kita dan rakan sekerja memakai tag nama atau ada logo organisasi tempat kita bekerja. Jadi, ini boleh mengundang ancaman seperti ugutan dan kecurian identiti.

Maka sebelum berselfie, pastikan tag nama dan nombor plat kenderaan tidak terdedah, kerana ada di kalangan kita yang sifat kerjayanya harus kekal rahsia.

Kesimpulan

Tanpa sedar, kita seperti mengundang masalah kelak setiap kali gambar selfie dirakam dan dikongsi dengan rakan-rakan dalam internet.

Hakikatnya, keadaan merbahaya ini akan kekal untuk satu tempoh masa yang panjang, bergantung kepada siapa yang memiliki gambar berkenaan dan kekerapan mereka berkongsi gambar-gambar di internet.

Jika anda menghadapi ancaman serta salahlaku siber, anda boleh laporkan insiden berkenaan ke Pusat Bantuan Cyber999 menerusi saluran berikut:

Tapak web: www.cybersecurity.my atau www.mycert.org.my
Emel: cyber999@cybersecurity.my
Telefon: 1-300-88-2999 (waktu pejabat) atau 019-266 5850 (24 jam)

Jadi, fikir dulu sebelum Selfie!

BACA INI JUGA: Selfie, Gangguan Penyakit Mental

-Sentiasapanas.com

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

2 comments

kena lebih berhati-hati ketika berselfi kan..

Betul tu, jangan kerana terlalu seronok selfie keselamatan tergadai..

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon