Sunday, May 30, 2021

Maksud 'Total Lockdown' Dan Perbezaannya Dengan PKP!


Perintah berkurung atau lockdown adalah perintah yang tidak membenarkan sesiapa pun melakukan sebarang aktiviti di luar kediaman. Tiada langsung pergerakan di luar termasuklah untuk membeli makanan dan keperluan. Berbeza dengan PKP yang masih membenarkan rakyat keluar untuk mendapatkan bekalan makanan dan keperluan lain.

Total lockdown

Mengisytiharkan lockdown tampak mudah, tetapi impaknya cukup besar kepada rakyat dan negara. Kerajaan menyedari penularan COVID-19 sangat membimbangkan dan ketika ini sedang berusaha sedaya mungkin mencegah penularan COVID-19 bagi mengelak daripada berlakunya lockdown.

Namun begitu, sebelum panik tidak tentu fasal, mari kita fahami apa itu Perintah Berkurung atau LOCKDOWN dan bezanya dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP):

Perintah Berkurung:
  • Atau LOCKDOWN bermaksud larangan keluar masuk ke sesuatu bangunan atau kawasan secara bebas atas sebab kecemasan.
  • Apabila perintah berkurung dijalankan semua orang tidak dibenarkan untuk keluar rumah mahupun keluar untuk membeli makanan.
  • Dalam erti kata lain, apabila darurat diumumkan, apabila kita keluar rumah pun perlu mengikut masa ditetapkan atau kalau kritikal terpaksa diiringi pasukan keselamatan!

Perintah Kawalan Pergerakan:
  • Tak sama macam perintah berkurung kerana ketika perintah kawalan pergerakan dijalankan cuma pergerakan dibataskan seperti aktiviti keluar masuk negara, perhimpunan besar dan sebagainya.
  • Atau dalam bahasa mudahnya ialah, hanya sebagai langkah untuk menjarakkan hubungan sosial yang bertujuan menurunkan jumlah kes untuk merendahkan lengkung (jangkitan) wabak COVID-19.
  • Kita masih boleh keluar rumah tetapi dihadkan pergerakan untuk urusan yang betul-betul penting sahaja seperti keluar bekerja atau pergi ke bank.

Bagaimanapun, kalau ada mana-mana pihak yang melanggar perintah kawalan pergerakan ini, mereka akan dikenakan tindakan.

Antaranya:
  • Mana-mana orang yang melakukan sesuatu kesalahan pertama di bawah akta ini, boleh dipenjara selama tempoh tidak melebihi dua (2) tahun atau didenda atau kedua-duanya.
  • Kesalahan kedua, boleh dipenjara tidak melebihi lima (5) tahun atau denda atau kedua-duanya.
  • Bagi kesalahan berterusan, didenda bagi tiap-tiap hari kesalahan berterusan.

Kompaun kesalahan:
  • Ketua Pengarah atau mana-mana pegawai awam diberi kuasa secara bertulis boleh mengkompaun apa-apa kesalahan di bawah akta ini dengan mendapatkan daripada pesalah itu sejumlah wang.

Oleh itu, orang ramai diminta untuk tidak mudah melatah dengan berita tular, terutama yang tidak diketahui sumbernya.

Jadi, tak perlu panic buying. Belilah barang keperluan harian seperti biasa dan mencukupi untuk ahli keluarga. Jangan berlebih-lebihan pula takut nanti jadi pembaziran!

Buat masa sekarang, adalah lebih baik mematuhi apa yang telah diumumkan Perdana Menteri dan amalkan pencegahan sendiri di rumah.

Stay safe at home!

BACA INI JUGA:
sumber: gempak

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon