Thursday, May 06, 2021

Bill Gates Hilang Separuh Kekayaan Selepas Bercerai!?


Pengasas Microsoft, Bill Gates dan isteri, Melinda, mengumumkan akan bercerai dan dalam proses mengakhiri perkahwinan selama 27 tahun, yang dibuat dalam satu kenyataan bersama, oleh pasangan tersebut menerusi laman Twitter.

Bill Gates

"Selepas banyak memikirkan dan berusaha menjayakan hubungan ini, kami telah membuat keputusan untuk menamatkan perkahwinan kami," demikian menurut kenyataan itu.

Kenyataan itu juga mengatakan mereka akan meneruskan kerjasama di Yayasan Bill & Melinda Gates, iaitu badan amal gergasi yang membiayai program kesihatan global, kesaksamaan gender, pendidikan dan pelbagai kegiatan amal lain.

"Kami terus berkongsi kepercayaan dalam misi ini dan akan terus bekerja bersama di yayasan itu namun kami tidak lagi boleh bersama sebagai pasangan dalam fasa kehidupan akan datang," tulis kenyataan itu.

Pengumuman itu dibuat dua tahun selepas perceraian pengasas Amazon, Jeff Bezos, salah satu orang terkaya di dunia dengan isterinya, MacKenzie.

Bill Gates senaraikan baik dan buruk kahwin sebelum bercerai

Dua tahun sebelum mengumumkan perceraian dengan isterinya, Melinda, Bill Gates telah menyenaraikan kebaikan dan keburukan perkahwinan di papan putih dalam siri tiga episod Netflix, "Inside Bill's Brain."

Setelah setahun sebagai pasangan kekasih, selepas pertemuan mereka pada 1987, Melinda menggambarkan bagaimana hubungan mereka berada di persimpangan dan Bill harus membuat keputusan.

Suatu hari ketika Melinda masuk ke bilik tidur Bill, dia telah membuat senarai di papan tulis.

"Tersenarai di papan tulisnya kebaikan dan keburukan berkahwin," kata isterinya dalam dokumentari itu, sambil tertawa mengenangkan memori tersebut.

Melinda adalah eksekutif kanan Microsoft sebelum bertemu dan mengahwini Bill.

Pasangan itu akhirnya mengikat hubungan di Lanai, Hawaii, ketika Gates berusia 38 dan Melinda 29 tahun, lapor Associated Press.

Mereka menubuhkan Yayasan Bill dan Melinda Gates pada tahun 2000 dan pasangan itu telah mengeluarkan AS$45 bilion untuk menangani masalah global seperti kesemaan gender dan kemiskinan.

Pada tahun 2019, setelah merayakan ulang tahun perkahwinan mereka yang ke-25, Melinda memberitahu The Sunday Times bahawa perkahwinan mereka kadang-kadang "sangat sukar".

"Kami baru sampai ke titik di mana Bill dan saya berdua dapat mentertawakan lebih banyak perkara.

"Dan, percayalah, saya dapat mengingati hari-hari yang sangat sukar dalam perkahwinan kami di mana anda berfikir, 'bolehkah saya melakukan ini?'" Kata Melinda.

Dalam wawancara itu, dia teringat bagaimana beliau sangat marah kepada Bill kerana memilih untuk membaca buku Winston Churchill daripada membantunya membuat persiapan kepada ketiga-tiga anaknya ketika mereka bersiap-siap untuk keluar.

Dia memberitahu media bahawa Bill berjuang untuk mencari keseimbangan kerja-kehidupan.

Bakal Hilang Separuh Kekayaan

Sementara itu, Bill Gates, yang bernilai $124 billion, membuat kenyataan di Twitter tentang masa depan empayar Gates dan kekayaannya kini tergantung.

Bill Gates mengatakan mereka memutuskan untuk "mengakhiri perkahwinan kami" setelah "banyak berfikir dan banyak kerja" – dua tahun setelah pasangan itu meraikan ulang tahun perkahwinan mereka yang ke-25 dan isterinya mengakui kehidupan perkahwinan itu "sangat sukar."

Melinda berkata bahawa mereka telah membesarkan "tiga anak luar biasa" dan pada masa yang sama berusaha untuk menolong orang lain di seluruh dunia.

"Kami terus berkongsi kepercayaan dalam misi dan akan meneruskan pekerjaan kami di yayasan itu, tetapi kami tidak lagi percaya bahawa kami dapat hidup bersama sebagai pasangan dalam fasa kehidupan seterusnya," tulis Bill Gates.

"Kami meminta ruang dan privasi untuk keluarga kami ketika kami mulai menjalani kehidupan baru ini," dia menyimpulkan.

Melinda turut menulis pernyataan twitter yang serupa.

Gergasi teknologi, Bill Gates adalah orang terkaya di dunia sehingga Jeff Bezos dari Amazon memintasnya pada tahun 2017.

Lelaki berusia 64 tahun itu menjadi orang ke dua terkaya di dunia – dengan kekayaan $124 bilion – ketika dia turun dari takhta Microsoft untuk memberi tumpuan kepada usaha amal mereka.

Namun, walaupun dia telah memberikan AS$50 bilion untuk amal sejak tahun 1994, Gates memperoleh wang pada kadar yang lebih cepat daripada apa yang dia sumbangkan.

Sepanjang perkahwinannya dengan Melinda, mereka dianugerahkan seramai 3 orang anak iaitu Jennifer, 25, Rory, 21 dan Phoebe, 18.

Perceraian antara Bill Gates dan Melinda ini diramal akan merekodkan kos perceraian termahal di dunia yang masih dalam peringkat rundingan.

Untuk rekod, kos perceraian antara Jeff Bezos dan MacKenzie Bezos pada tahun 2019 dahulu dianggarkan berjumlah USD38 bilion, sekali gus menjadikan bekas isteri pembangun Amazon.com itu sebagai wanita ketiga terkaya di dunia.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:
sumber: 1 | 2

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon