Monday, January 18, 2021

Tanda Anda Mengalami Kemurungan Tanpa Disedari


Kemurungan bukanlah sesuatu yang boleh diambil mudah, lebih-lebih lagi jika kemurungan yang dialami tidak disedari oleh diri sendiri kerana ini secara tidak langsung membuatkan orang di sekeliling anda juga tidak tahu akan keberadaan diri anda, yang telah terbukti sangat berbahaya dan mengundang padah.

Kemurungan

Jika anda atau orang yang dikenali mempunyai tanda-tanda tersembunyi ini, jangan teragak-agak untuk berbuat sesuatu.

1. Mempunyai tabiat makan dan tidur yang tidak normal

Tidak normal di sini bermaksud insomnia atau keletihan yang berterusan, malah hilang selera makan atau sentiasa berasa lapar, merupakan tanda-tanda anda kemurungan.

Anda biasanya akan meyakinkan diri anda bahawa anda boleh mengawal amalan harian yang "biasa" ini, tapi cara yang anda lakukan ini adalah tidak sihat.

2. Rasa fobia ditinggalkan

Bagi individu yang mengalami kemurungan, mereka akan berasakan bahawa mereka sebagai satu beban kepada orang yang tersayang.

Mereka biasanya tidak akan mendedahkan bahawa dalaman mereka sedang terseksa kerana bimbang tekanan seperti ini akan membuatkan orang yang mereka sayang meninggalkan mereka.

3. Sangat berbakat dan kreatif

Orang yang tidak sedar mereka mengalami kemurungan biasanya akan cuba untuk mencari emosi di mana mereka boleh melawan rasa tertekan yang jahat yang menyeksa diri dari dalam.

Kebanyakan daripada mereka ini sangat kreatif dan berbakat, cemerlang dalam seni, muzik, kepimpinan dan lain-lain.

Terdapat banyak kajian yang mengaitkan kepintaran dengan kemurungan.

4. Melakukan perkara yang tidak menjadi kebiasaan

Bagi mereka yang mengalami kemurungan yang tidak disedari, tidak semua berkelakuan dengan cara yang sama.

Anda mungkin mendapati diri anda mengubah gaya hidup dan atau menjadikan sesuatu yang di luar norma sebagai tabiat untuk melawan gangguan dalaman ini termasuklah joging, mengangkat berat, berjalan-jalan di taman, membeli belah dan lain-lain.

5. Pandai menyembunyikan cerita

Apabila berhadapan dengan masalah ini, kebolehan berbohong dan menipu berkenaan emosi anda atau tanda-tanda lebam pada badan anda akan berlaku secara semulajadi seolah-olah ia sangat mudah bagi anda.

Walaupun jiwa anda sedang bergelut untuk terus hidup, anda secara tak langsung akan berbohong mengenainya apabila ditanya.

Ini adalah salah satu cara untuk tidak mahu membebankan rakan atau ahli keluarga anda dengan kesedihan anda.

6. Bersungguh-sungguh untuk kelihatan gembira

Ini adalah salah satu tanda besar bahawa seseorang itu mengalami kemurungan.

Kemurungan bukan sahaja sejenis mood, tetapi ia merupakan kuasa sangat kuat yang mampu mengubah tingkah laku anda. Emosi sebenar disembunyikan dan memaksa tingkahlaku yang sangat ceria ketika berinteraksi dengan orang lain kerana mereka tidak mahu sesiapa pun berasa sedih atau tak selesa.

Juga, ia merupakan respon automatik dan sudah menjadi rutin kerana dilakukan dalam satu tempoh yang lama.

7. Seorang yang suka kesempurnaan

Anda sentiasa mencari cinta dan kasih sayang, yang merupakan satu lagi faktor yang membuatkan anda tak mahu mengambil risiko untuk membuatkan orang yang anda sayang berasa tidak selesa.

Menunjukkan yang diri anda tidak sempurna kepada orang tersayang bermakna anda membiarkan kelemahan diri terserlah. Jadi, anda akan berusaha untuk melakukan semua perkara dengan sempurna.

8. Hilang minat terhadap perkara yang digemari

Apa yang selama ini membawa kegembiraaan kepada anda, namun kini tidak lagi. Anda berasakan seperti anda sedang menantikan sesuatu, tetapi anda tak pasti apa. Dan pada masa yang sama anda menyedari bahawa hidup anda terus berlalu begitu sahaja.

9. Kerap fikirkan tentang hidup dan mati

Memang kita akan memikirkan tentang kematian dari masa ke semasa, namun berurusan dengan kemurungan tersembunyi bermakna anda akan sentiasa mempersoalkan tujuan hidup dan berhadapan dengan kematian.

Jika anda kerap kali memikirkan untuk membunuh diri, jangan teragak-agak untuk memberitahu mereka yang rapat atau berjumpa dengan pakar. Anda tidak keseorangan!

10. Tak selesa melihat orang lain berduka

Disebabkan anda tahu bagaimana rasanya, melihat orang lain dalam kesedihan atau kekecewaan adalah faktor yang membuatkan anda cuba tidak menunjukkan perkara sebenar.

Anda tidak mahu orang lain berasa kesal atau kecewa atau membuatkan mereka kasihankan anda. Dengan ini, anda berasa ia sangat penting untuk memastikan orang di sekeliling anda selesa dan gembira.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:
sumber: iluminasi

1 comment

  1. Hi I'm Gnyanesh, this blog is very nice to me and also by reading this article, I notice how people mentally week in their life so, we have to strong in mentally compare to physically in our life. I to work in ISO Standard Company. Thank you, for more information
    ISO Certification in Malaysia

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon