Sunday, May 24, 2020

Apa Itu Serotonin Dan Kaitannya Dengan Rasa Gembira, Kemurungan


Serotonin berfungsi sebagai neurotransmitter iaitu sejenis bahan kimia yang membantu menyampaikan isyarat dari satu kawasan otak ke kawasan yang lain dan walaupun serotonin dihasilkan di otak, di mana ia melakukan fungsi utamanya, kira-kira 90% daripada bekalan serotonin terdapat di saluran penghadaman dan platelet darah

Apa Itu Serotonin

Serotonin dihasilkan melalui suatu proses penukaran biokimia yang unik, bermula dengan tryptophan, blok bangunan kepada protein.

Tryptophan adalah asid amino penting yang terdapat dalam banyak makanan berasaskan protein dan protein pemakanan termasuk daging, tenusu, buah-buahan dan biji.

Indeks glisemik tinggi dan makanan beban glikemik juga meningkatkan kewujudan tryptophan.

Tahap tryptophan dalam darah ditentukan oleh keseimbangan antara pengambilan makanan, dan pemindahannya daripada plasma sebagai sebahagian daripada peranan penting dalam biosintesis protein.

Selain daripada peranannya dalam pembentukan protein, tryptophan adalah pelopor untuk beberapa metabolit, terutamanya kynurenine dan neurotransmitter, yang membentuk serotonin.

Sel yang membuat serotonin menggunakan tryptophan hydroxylase, sebuah reaktor kimia yang, apabila digabungkan dengan tryptophan, membentuk 5-hydroxytryptamine, atau dikenali sebagai serotonin.

Apakah peranan serotonin dalam kesihatan kita?

Sebagai neurotransmitter, serotonin membantu menyampaikan mesej dari satu kawasan otak kepada yang lain.

Oleh sebab pengedaran selnya yang meluas, ia dipercayai mempengaruhi pelbagai fungsi badan psikologi dan lain-lain.

Daripada kira-kira 40 juta sel otak, kebanyakannya dipengaruhi sama ada secara langsung atau tidak langsung oleh serotonin.

Ini termasuk sel otak yang berkaitan dengan mood, keinginan dan fungsi seksual, selera makan, tidur, ingatan dan pembelajaran, peraturan suhu, dan beberapa tingkah laku sosial.

Dari segi fungsi badan kita, serotonin juga boleh mempengaruhi fungsi sistem kardiovaskular, otot, dan pelbagai elemen dalam sistem endokrin.

Penyelidik juga mendapati bukti bahawa serotonin boleh memainkan peranan dalam mengawal selia pengeluaran susu dalam payudara, dan bahawa kecacatan dalam rangkaian serotonin mungkin menjadi penyebab utama SIDS (sindrom kematian bayi secara tiba-tiba).

Apakah hubungan antara serotonin dan kemurungan?

Terdapat ramai penyelidik yang percaya bahawa ketidakseimbangan dalam tahap serotonin boleh mempengaruhi mood dengan cara yang membawa kepada kemurungan.

Masalah yang mungkin termasuk pengeluaran sel otak rendah serotonin, kekurangan tapak reseptor yang dapat menerima serotonin yang dibuat, ketidakupayaan serotonin untuk mencapai tapak reseptor, atau kekurangan tryptophan, bahan kimia yang menghasilkan serotonin.

Jika mana-mana glitches biokimia berlaku, penyelidik percaya ia boleh membawa kepada kemurungan, serta gangguan obsesif-kompulsif, kebimbangan, panik dan bahkan kemarahan berlebihan.

Satu teori tentang bagaimana kemurungan dapat menumbuhkan penanda semula sel-sel otak, satu proses yang dipercayai oleh pengantara serotonin, dan berterusan sepanjang hidup kita.

Menurut Princeton neuroscientist Barry Jacobs, PhD, kemurungan mungkin berlaku apabila terdapat penekanan sel-sel otak baru dan tekanan itu adalah precipitator yang paling penting dalam kemurungan.

Beliau percaya bahawa ubat-ubatan antidepresan biasa yang dikenali sebagai SSRIs, yang direka untuk meningkatkan tahap serotonin, membantu memulakan pengeluaran sel-sel otak baru, yang seterusnya menyebabkan kemurungan meningkat.

Walaupun dipercayai bahawa kekurangan serotonin memainkan peranan kepada kemurungan, tidak ada cara untuk mengukur parasnya dalam otak manusia yang masih hidup.

Oleh itu, tidak ada kajian yang membuktikan bahawa tahap otak ini atau mana-mana neurotransmitter berkemungkinan rendah apabila kemurungan atau sebarang penyakit mental berkembang.

Tahap darah serotonin dapat diukur – dan telah terbukti lebih rendah pada orang yang mengalami kemurungan – tetapi penyelidik tidak mengetahui sama ada tahap darah mencerminkan tahap serotonin otak.

Ubat-ubatan antidepresan yang berfungsi pada tahap serotonin – SSRIs (inhibitor serotonin reuptive selektif) dan SNRI (serotonin dan norepinephrine reuptake inhibitors) – dipercayai mengurangkan simptom kemurungan.

Tetapi, bagaimana ianya berfungsi masih tidak dapat difahami sepenuhnya.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: rootofscience

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon