Wednesday, July 29, 2020

Psoriasis: Penyakit Tidak Berjangkit Yang Belum Di Temui Penawarnya


Psoriasis ialah sejenis penyakit autoimun kronik (berkait dengan imuniti badan), yang menjejaskan kulit dan berlaku apabila sistem imun menghantar isyarat salah yang mempercepatkan kitaran pertumbuhan sel kulit, menyebabkan sel terkumpul pada kulit sehingga menjadi tebal.

Psoriasis dan Eczema

Sel kulit berlebihan ini akan menjadi kering dan berkeruping atau bersisik yang berwarna putih (sel mati).

Ia juga boleh hadir dalam tompokan merah yang gatal dan kadangkala menyakitkan, biasanya terbentuk pada kulit kepala, lutut, siku dan bahagian bawah belakang.

Mereka yang menghidap penyakit ini akan mempunyai permukaan kulit yang seakan-akan bersisik berbanding dengan kulit individu lain yang lebih lembut dan licin.

Penyakit Autoimun Punca Psoriasis

Penyakit autoimun (AI) adalah penyakit dimana sistem imun tubuh seseorang menyerang sel atau tisunya sendiri.

Ia terjadi kerana sistem imun badan gagal membezakan sel atau tisu badan dan menganggap sel tersebut adalah sel asing.

Disebabkan kegagalan tersebut maka ia boleh menyerang pelbagai organ dan tisu.

Sebenarnya sistem imun tubuh atau disebut imuniti (kekebalan) adalah sistem yang berfungsi untuk melindungi tubuh dari 'ancaman' yang membahayakan tubuh seperti jangkitan bakteria, virus dan fungus.

Tidak Berjangkit

Walaupun kelihatan dahsyat dan menakutkan, hakikatnya penyakit ini tidak berjangkit, namun begitu, mereka masih mengalami pelbagai tindakan daripada masyarakat sekeliling yang berbentuk tekanan dan isolasi.

Sukar untuk kita padamkan tabiat sebegitu jika usaha untuk mendidik hilang ditelan arus stigma.

Bayangkan jika seorang penderita psoriasis menghulurkan tangan, mampukah anda membuang tanggapan buruk terhadap rupa kulit tangan yang seakan bersisik dan terus berjabat dengan individu tersebut?

Tanpa ilmu, kebanyakan individu pasti akan mengelak daripada melakukan sebarang perbuatan yang melibatkan sentuhan dengan penderita penyakit psoriasis.

Diskriminasi

Kajian yang telah dijalankan di Universiti Pennsylvania melibatkan 187 pelajar perubatan dan 198 orang dewasa telah menggambarkan betapa kuatnya stigma terhadap individu psoriasis.

Mereka telah dipilih secara rawak dan tidak pernah didiagnosis dengan masalah tersebut. Dalam kajian itu:
  • 54% subjek tidak mahu menjalinkan sebarang hubungan intim dengan pesakit psoriasis.
  • 40% subjek tidak mahu berjabat tangan dengan pesakit psoriasis.
  • 32% subjek tidak mahu menjemput pesakit psoriasis ke rumah mereka.

Sebahagian besar daripada mereka juga berpendapat bahawa penderita psoriasis kelihatan tidak menawan, tampak sakit dan tidak selamat.

Ia disertakan dengan penyataan mitos yang mengatakan bahawa penyakit tersebut hanya melibatkan organ kulit dan ia bukanlah sesuatu yang serius.

Berdasarkan daripada kajian tersebut, ia menunjukkan bahawa pemahaman merupakan perkara yang penting bagi memastikan individu tidak mengaitkan maklumat penyakit ini dengan mitos yang banyak dikongsikan dalam masyarakat setempat.

Penyakit Artritis

Sebanyak 30% daripada jumlah pesakit psoriasis akan mendapat permasalahan artritis (keradangan pada sendi).

Itu hanya salah satu daripada penderitaan yang bakal ditanggung oleh individu yang menghidap keadaan kesihatan ini.

Jika dibiarkan tanpa rawatan, mereka boleh mendapat komplikasi yang lain seperti hipertensi, kencing manis, penyakit jantung dan penyakit mental.

Psoriasis bukanlah penyakit yang hanya melibatkan kulit sahaja, ia dapat memberikan kesan negatif sistemik jika dibiarkan berlarutan.

RAWATAN
1. Antara ubat topikal:

Emolien (pelembap)

Emolien (pelembap) melembutkan dan mengekalkan kelembapan kulit, sebaiknya disapu selepas mandi sementara air masih terperangkap pada kulit untuk mendapatkan lebih hidrasi.

Emolien perlu disapu lembut mengikut arah garis rambut secara kerap sekurang-kurangnya tiga kali sehari mengikut arahan doktor.

Jangan sesekali menggosok ke atas dan ke bawah dengan kuat kerana akan menyebabkan kegatalan, menyumbat folikel rambut atau menyebabkan kulit berasa panas.

Kadangkala, pelembap (krim aqueous) digunakan seperti sabun untuk menggantikan penggunaan sabun mandi.

Tar

Tar melambatkan pertumbuhan sel-sel kulit dan mengurangkan radang, gatal dan sisik-sisik psoriasis, disapu bergantung kepada bahagian tubuh badan yang mengalami psoriasis.

Misalnya, syampu politar dan ung cocois co digunakan untuk psoriasis kulit kepala manakala mandian tar arang 20 peratus dan liquid picis carbonis (LPC) digunakan untuk tompokan di badan.

Syampu Politar

Syampu politar digunakan dua kali seminggu. Setelah rambut dan kulit kepala dibasahkan, syampu digosok pada kulit kepala dengan lembut selama lima hingga 10 minit.

Kemudian bilas dengan air ke belakang tanpa terkena muka. Elakkan menggaru kulit kepala kerana ia boleh memburukkan keadaan.

Penggunaan syampu tar ini boleh menyebabkan kulit merengsa, merah, kering, meninggalkan kesan kotor dan bau tidak menyenangkan.

Uji sediaan tar pada bahagian kecil kulit terlebih dulu. Jika kulit menjadi merah, cuba sapu sediaan tar selepas menyapu pelembap.

Kulit akan menjadi lebih sensitif kepada cahaya matahari, oleh itu sediaan tar perlu dibilas bersih.

Ung Cocois Co

Ung cocois co perlu disapu pada waktu malam dengan menyikat rambut kepada bahagian kecil dan sapu ubat pada tompok psoriasis di kulit kepala.

Balut kulit kepala dengan tuala atau topi mandi. Lapikkan bantal kerana ubat boleh meninggalkan kesan kotor pada bantal.

Biarkan semalaman dan bilas kulit kepala pada keesokan paginya.

Mandian Tar Arang

Mandian tar arang 20% digunakan dengan melarutkan 15 ml tar arang dalam 10 liter air.

Larutan disapu pada kulit menggunakan span/tuala atau merendam bahagian terjejas dalam larutan yang disediakan menggunakan tab mandi selama 15 hingga 20 minit.

Steroid
Steroid adalah rawatan utama psoriasis dan adalah berkesan untuk kebanyakan pesakit, bagi mengurangkan keradangan serta mengurangkan kemerahan pada tompok psoriasis.

Steroid mempunyai pelbagai kekuatan daripada sangat kuat kepada sangat lemah.

2. Rawatan sistemik:

Acitretin (retinoid)

Acitretin (retinoid) adalah analog sintetik vitamin A. Dos permulaan adalah 10mg hingga 30mg sehari mengikut arahan doktor.

Ubat perlu diambil bersama dengan makanan, bagaimanapun ia mempunyai risiko teratogenik yang tinggi.

Pencegahan kehamilan diperlukan empat minggu sebelum rawatan, semasa tempoh rawatan dan sehingga tiga tahun selepas berhenti rawatan.

Kesan sampingan ubat termasuklah bibir dan mulut kering, konjunktivitis dan hidung berdarah. Paras kolesterol juga perlu diperiksa sewaktu rawatan.

Methotrexate (MTX)

Methotrexate (MTX) mengurangkan radang, kemerahan dan sisik serta membantu mengurangkan sakit sendi.

Ubat ini diambil seminggu sekali dan diambil pada hari yang sama setiap minggu. Tablet asid folik diberikan bersama-sama untuk mengurangkan kesan sampingan MTX.

Asid folik tidak boleh diambil pada hari yang sama dengan MTX.

Ciclosporin

Ciclosporin adalah ubat yang mengawal psoriasis dalam jangka masa yang singkat diikuti dengan rawatan ubat yang lain.

Kontraindikasi ubat adalah kerosakan hati, kerosakan buah pinggang dan kelemahan pertahanan badan.

Ubat tidak boleh diberi bersama ubat yang boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang seperti NSAID dan aminoglikosida.

3. Rawatan Biologik:

Rawatan biologik adalah seperti adalimumab etanercept, infliximab atau ustekinumab.

Rawatan biologik hanya digunakan apabila kesemua ubat topikal, fototerapi atau rawatan sistemik tidak menunjukkan respon yang baik.

RASA RENDAH DIRI

Persatuan Psoriasis Malaysia mendedahkan sehingga 800,000 rakyat di negara ini menghidap penyakit ini.

Di peringkat global, dianggarkan 125 juta orang menghidap psoriasis dan di Malaysia, keadaan kulit ini menjejaskan kira-kira satu hingga tiga peratus penduduk.

Kira-kira 20 peratus pesakit psoriasis mempunyai anggota keluarga yang menghidap penyakit ini.

Dalam tinjau selidik global, didapati hampir 40 peratus daripada penghidap psoriasis mengalami masalah psikologi akibat penyakit kulit mereka.

Keadaan kulit yang memalukan itu menyebabkan sesetengah penghidap psoriasis berasa resah dan murung. Ada yang menolak apabila diajak keluar dan ramai pula berasa rendah diri dengan keadaan mereka.

Ternyata, penyakit ini bukan sekadar memberi kesan kepada fizikal malah menjejaskan emosi serta mental seseorang.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: 1 | 2

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon