Friday, June 12, 2020

Menurut Kajian Saintis, Lelaki Miliki Jari Manis Panjang Kurang Risiko Kematian Akibat Covid-19


Hasil satu kajian sekumpulan saintis di Universiti Swansea melibatkan golongan lelaki di 41 negara yang berdepan dengan penularan wabak Covid-19 berkaitan Covid-19 mendapati, golongan lelaki yang mempunyai saiz jari manis lebih panjang kurang berisiko kematian akibat wabak Covid-19 sekiranya dijangkiti.

Panjang Jari

Hasil kajian tersebut mendapati kadar kematian lelaki yang mempunyai jari manis lebih pendek antara ketiga tertinggi di beberapa negara.

Menurut saintis, saiz jari manis ditentukan oleh berapa jumlah testosteron yang melekat di janin ketika membesar di dalam rahim.

Dipercayai, semakin banyak testosteron lelaki terdedah di rahim, semakin panjang saiz jari manis.

Testosteron dipercayai boleh melindungi daripada risiko kematian Covid-19 dengan meningkatkan bilangan reseptor ACE-2 di dalam badan.

Kumpulan saintis percaya bahawa koronavirus, yang secara rasmi disebut SARS-CoV-2, memasuki tubuh dan menyebabkan jangkitan melalui reseptor ini.

Tetapi kajian juga menunjukkan bahawa tahap reseptor ACE-2 yang tinggi dapat melindungi dari kerosakan paru-paru, yang boleh menyebabkan dijangkiti koronavirus.

Kajian terbaharu ini mendapati lelaki dengan kadar testosteron rendah dua kali berisiko kematian akibat Covid-19 berbanding mereka yang mempunyai tetosteron lebih tinggi.

Kumpulan penyelidik ini telah mengumpul 200,000 data individu di 41 negara dengan mendapatkan saiz jari manis secara sukarela.

Jari telunjuk dan jari manis diukur dengan milimeter terdekat, dengan pengukuran pertama dibahagikan dengan ukuran kedua untuk mendapatkan nisbah 2D:4D dan semakin kecil nisbah digit, semakin panjang jari manis.

Kajian juga mendapati, nisbah digit terkecil tangan kanan lelaki adalah negara Malaysia, dengan 0.976.

Semakin tinggi nisbah digit, semakin pendek jari manis dan Bulgaria mempunyai nisbah digit tertinggi tangan kanan lelaki dengan 0.99.

Jari manis panjang

Penyelidik mendapati, negara-negara yang mempunyai lelaki dengan nisbah digit lebih kecil, termasuk Malaysia, Rusia dan Mexico mencatat kadar kematian kes Covid-19 lebih rendah.

Manakala negara-negara mencatat nisbah angka lelaki lebih tinggi, termasuk United Kingdom, Bulgaria dan Sepanyol mencatat kadar kematian kes lebih tinggi.

Hasil kajian lebih ketara menggunakan tangan kanan lelaki berbanding tangan kidal.

Profesor John Manning yang mengetuai kajian ini memberitahu bahawa golongan lelaki dari negara Australia, New Zealand, Austria dan negara-negara Asia Timur mempunyai saiz jari manis lebih panjang, iaitu 'kelebihan biologi'.

"Penemuan kami ini membawa kepada kemungkinan, lelaki memiliki jari manis yang panjang akan mengalami gejala ringan dan dapat kembali bekerja," katanya.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: mstar

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon