Wednesday, May 27, 2020

Lelaki Rendah Hormon Testosteron Berisiko Kematian Akibat Covid-19!


Seorang lelaki yang mempunyai testosteron rendah dan dijangkiti virus Covid-19 berdepan risiko kematian yang lebih tinggi, kerana kajian terbaharu mendedahkan kaum lelaki dua kali ganda mati akibat koronavirus, namun pasukan doktor masih belum dapat menjelaskan sebab-sebabnya.

Bahaya rendah Testosteron

Kajian yang telah dilakukan di hospital Jerman terhadap 45 orang pesakit Covid-19 yang sedang dalam rawatan rapi mendedahkan, hormon testosteron seks lelaki memainkan peranan penting.

Hormon diketahui membantu mengatur tindak balas imun badan tetapi apabila seorang lelaki mempunyai kadar testosteron yang rendah, sistem kekebalan tubuh tidak dikendalikan dan terkena infeksi akibat jangkitan.

Ini seterusnya akan membawa kepada masalah cytokine storm (kumpulan sel yang terlibat dengan imunisasi badan) yang berlaku apabila sistem kekebalan tubuh tidak terkawal ketika cuba membunuh patogen.

Cytokine storm akhirnya mula merosakkan badan itu sendiri dan jika dibiarkan ia boleh membawa maut.

Golongan lelaki berisiko kematian lebih tinggi jika dijangkiti Covid-19 jika mengalami hormon testosteron rendah.

Tahap hormon setiap pesakit dinilai pada hari pertama mereka di berada ICU, sebelum menerima prosedur invasif.

Sampel dari pesakit Covid-19 diuji untuk 12 hormon, termasuk testosteron dan dihydrotestosteron.

Testosteron adalah kunci utama, bagaimana tubuh memulakan dan mengatur pelbagai tindak balas imun, termasuk memerangi jangkitan virus.

Ia memainkan peranan penting dalam imuniti lelaki kerana adalah hormon seks lelaki utama.

Dari pesakit Covid-19 lelaki yang dihantar ke ICU di hospital Jerman, lebih daripada dua pertiga (68.6 peratus) mencatatkan tahap testosteron yang rendah.

Sebaliknya, majoriti pesakit wanita (60 peratus) mengalami peningkatan kadar testosteron.

Walaupun tahap testosteron rendah tidak dapat mengawal tindak balas imun pada lelaki, kajian mendapati bahawa pada pesakit Covid-19 wanita, tahap testosteron yang lebih tinggi dikaitkan dengan tindak balas keradangan yang lebih ketara.

Profesor Gülsah Gabriel dari Institut Leibniz dari Virologi Eksperimen di Hamburg, yang terlibat dalam penyelidikan itu memberitahu, sebilangan besar pesakit Covid-19 lelaki mempunyai tahap testosteron yang rendah dan pesakit Covid-19 lelaki yang meninggal, majoritinya juga mempunyai tahap testosteron yang rendah.

Oleh itu, tahap testosteron yang rendah pada lelaki didapati menjadi faktor risiko untuk penyakit yang teruk dan bahkan membawa maut kepada lelaki apabila dijangkiti dengan virus pernafasan yang disebut 'cytokine inducing'.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: mstar

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon