Saturday, June 06, 2020

Apa Itu Lathi Challenge? Benarkah Ia amalan Syirik?


Lathi Challenge di media sosial adalah cabaran kreativiti solekan pada wajah seseorang sebelum berubah menjadi watak yang menakutkan, menggunakan lagu tema yang menggabungkan elemen muzik elektronik dan tradisional budaya Jawa berjudul Lathi, nyanyian Weird Genius dan Sara Fajira.

Lathi Challenge syirik atau tidak

'Lathi Challenge' dikatakan bermula selepas remaja dari Indonesia, Jharna Bhagwani, tampil menyahut cabaran pengikut untuk membuat kandungan klip video menggunakan lagu Lathi pada 18 Mei 2020 yang lalu.

Jharna menghasilkan kandungan memaparkan transformasi solekan dari wajah cantik bertukar menjadi hantu, selain menari mengikut lagu sambil mengenakan pakaian tradisional Jawa.

Laporan itu menyebut, Lathi, sebuah lagu hit di Indonesia yang menggunakan judul dan bahasa Jawa yang bermaksud 'dari lidah, batinku atau tutur kata' diterbitkan pada 27 Februari lalu.

Karya itu didendangkan pemuzik dari Indonesia yang menggelarkan diri mereka, Weird Genius secara kolaborasi bersama rapper dari Surabaya, Sara Fajira.

Walaupun video klip itu dikatakan seolah-olah memuja atau menyeru pontianak, lirik lagu terbabit berkisar wanita yang terjebak dalam hubungan cinta toksik.

Kemudian, Lathi Challenge menjadi hangat di Malaysia selepas seorang selebriti, Mawar Rashid, menyahut cabaran ini dan mendapat perhatian ramai kerana kekreatifan video dalam masa yang sama timbul rasa seram apabila memaparkan solekan seperti hantu.

Maksud Lirik Lagu Lathi

Bagi mereka yang pertama kali mendengar melodi lagu ini, pada awalnya terasa seperti lagu bahasa Inggeris biasa dan sedikit meremang apabila muncul rentak gamelan di pertengahan lagu.

Lagu Lathi merupakan single pertama dari kumpulan pemuzik genre EDM, Weird Genius dengan kolaborasi bersama rapper dari Surabaya, Sara Fajira.

Kumpulan pemuzik ini terdiri daripada dua Youtuber serta seorang DJ yang semuanya berasal dari Indonesia.

Diberi judul Lathi yang mengambil perkataan dari bahasa Jawa Kuno, membawa makna ucapan atau secara harfiahnya bermaksud lidah.

Menurut portal Indonesia, lagu ini diinspirasi daripada pengalaman mereka yang terjebak dengan hubungan percintaan toksik dan didominasi dengan pembohongan serta ego.

Mohon Maaf

Wan Dazrin Lathi Challenge

Sehari selepas membuat teguran mengenai cabaran Lathi Challenge yang menjadi kegilaan netizen pada waktu ini, pendakwah bebas Wan Dazrin Wan Din tampil mengemukakan permohonan maaf.

Ia gara-gara maklum balas netizen khususnya dari negara seberang, Indonesia, yang mendakwa pendakwah tersebut secara tidak langsung menghina bangsa Jawa.

Menerusi posting dengan tajuk 'Permohonan Maaf Terbuka kepada Orang-orang Jawa' pada Sabtu, Wan Dazrin mengakui kekhilafannya dalam penggunaan kata dalam menyampaikan teguran dan nasihat.

"Saya sebenarnya bertujuan menasihati umat Islam di Malaysia untuk berhati-hati dengan 'Sesetengah kepercayaan ritual daripada perbuatan Lathi Challenge dan tidak pernah berhasrat menuduh budaya Jawa secara keseluruhan.

"Saya minta maaf ya. Dengan ini, saya akan memadam nasihat itu. Bertujuan menarik balik perkataan 'Jawa' yang mungkin menyebabkan kemarahan dan sensitiviti orang-orang Jawa yang dikasihi.

"Maafkan saya atas kekhilafan penggunaan perkataan dalam nasihat yang disampaikan," tulis pendakwah itu yang dimuat naik di Twitter.

Wan Dazrin juga menegaskan, dia tidak pernah menghukum mana-mana Lathi Challenge sebagai haram.

"Saya bukan Mufti. Saya minta hentikan perbuatan itu bertujuan atas nasihat-menasihati. Hentikan supaya umat Islam tidak menjadi semakin lalai atau rugikan masa yang ada daripada Allah SWT.

"Jika nasihat saya itu boleh dan sudi diambil, maka ambillah. Jika ingin meneruskan berkarya, membuat Lathi Challenge, maka silakanlah.

"Saya bukan sesiapa untuk menghalangnya. Itu adalah 100 peratus hak dan pilihan kalian sendiri khususnya umat Islam di serata dunia," kata pendakwah ini lagi.

Permohonan maaf tersebut dikemukakan bagi memberi penjelasan di atas perkongsiannya pada Jumaat, sebelum pendakwah itu bertindak memadam posting itu bagi mengelakkan perkara yang lebih buruk.

"Sekali lagi, sebagai ucapan yang terakhir sebelum saya 'padamkan' kesalahan penggunaan perkataan yang menyebabkan orang Jawa mungkin terasa dan sebagainya.

"Saya memohon maaf terbuka ini tandanya saya menerima nasihat kalian. Terima kasih semua buat orang-orang Jawa yang prihatin dan penyayang," tulisnya.

Unsur Syirik?

Terdahulu, Wan Dazrin menerusi perkongsian awalnya meminta orang ramai berhenti melakukan cabaran Lathi Challenge kerana ia mengandungi unsur syirik dan khurafat.

"Hanya Allah SWT saja yang tahu apa yang terlintas dalam hati saya tadi bila saya ditontonkan dengan video #LathiChallenge. Sungguh ia memang menakutkan.

"Bahkan bukan menakutkan saja, hiburan seperti itu cukup mengancam jati diri seorang Muslim dengan bahaya syirik dan khurafat yang wujud dari kepercayaan tarian tradisi sesetengah budaya Jawa yang sangat kuat percaya pada bomoh dan ilmu hitam. Hati-hati kalian," tulis Wan Dazrin.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: 1 | 2

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon