Monday, September 23, 2019

Udara Malaysia Paling Tercemar Di Dunia 2019


Juara dunia. Itulah anugerah tertinggi yang diberikan dalam peringkat dunia, adalah menjadi mimpi setiap orang untuk digelar sebagai juara dunia. Contohnya, bagi pemain badminton negara, Lee Chong Wei. Daripada mula mewakili negara, cita-citanya hanya satu iaitu menjadi juara dunia.

Jerebu Malaysia

Malangnya, selama lebih 10 tahun berusaha, impian Chong Wei untuk meraih juara dunia tetap tidak kesampaian. Begitulah nasib badan.

Namun, tidak semena-mena kita menang satu anugerah bertaraf global. Juara dalam senarai negara dengan pencemaran udara tertinggi di dunia!

Berdasarkan cerapan indeks pencemaran udara (IPU) oleh World Air Quality Index (WAQI) pada 20 September 2019, Malaysia mencatat bacaan IPU 409, diikuti Indonesia (406) dan India (333).

Malaysia merekodkan bacaan IPU tertinggi di dunia susulan jerebu yang melanda sejak beberapa minggu.

Itulah juara dunia yang memalukan. Semua negara tidak ingin terimanya. Tetapi diberikan kepada Malaysia walaupun ia berpunca daripada negara jiran.

Langit di negara kita telah menjadi kelam dan kotor. Jerebu yang menerawang dan menjejaskan pernafasan manusia sesungguhnya tidak diingini oleh semua orang.

Indeks Pencemaran Udara

Indeks Pencemaran Udara (IPU); bahasa Inggeris: Air Pollution Index (API) merupakan suatu kaedah umum dan termudah untuk menghuraikan status kualiti udara khususnya di China, Hong Kong dan Malaysia.

Ia juga dikira dari beberapa set data pencemaran udara. Di Tanah Besar China indeks IPU ditukar dengan Indeks Kualiti Udara yang dikemas kini sejak awal tahun 2012.

Berikutan Indeks Pencemaran Udara (IPU) merupakan salah satu cara untuk mengetahui tahap teruknya jerebu. Ia melibatkan pengukuran kuantiti zarah halus berbahaya seperti karbon monoksida, sulfur dioksida, nitrogen dioksida dan ozon.

Pengelasan tahap kualiti udara mengikut IPU adalah seperti berikut:
  • 0-50 = Baik
  • 51-100 = Sederhana
  • 101-200 = Tidak sihat
  • 201-300 = Sangat tidak sihat
  • 301-400 = Berbahaya
  • 401-500 = Sangat berbahaya
  • Lebih 501=Kecemasan, (perintah berkurung dan Darurat boleh diumumkan oleh kerajaan)

Musim Jerebu

Jerebu yang kembali menghantui Malaysia bagaikan bermusim seperti buah durian.

Setiap kali berlaku, kita akan mendengar pelbagai tindakan hebat akan diambil, tapi lihatlah apa yang berlaku pada hari ini. Sekarang ini. Saat ini.

Kemungkinan pada tahun-tahun kehadapan, pekerja-pekerja syarikat perladangan terbabit akan membakar hutan lagi.

Dan mungkin sekali lagi Malaysia akan menjadi juara dunia; Negara Paling Tercemar Di Dunia!

Itulah anugerah yang kita menangi akibat perbuatan orang lain!

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: sinarharian

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon