Sunday, September 22, 2019

Punca Berpeluh Ketika Tidur Pada Waktu Malam


Pada kebanyakan masa, berpeluh pada waktu malam disebabkan oleh faktor luaran seperti suhu bilik tidur atau pakaian. Bagaimanapun, ada juga beberapa sebab lain membabitkan kesihatan dania sememangnya boleh menyebabkan gangguan tidur, apatah lagi jika ia disebabkan akibat peluh secara tiba-tiba.

Punca Berpeluh Waktu Malam
Gambar hiasan.

“Jika peluh pada waktu malam berterusan selama beberapa bulan, anda perlu segera memeriksa kesihatan anda,” kata pakar kesihatan, Neomi Shah, kepada Women’s Health Magzine.

Di bawah disenaraikan beberapa sebab yang mungkin menyebabkan peluh pada waktu malam, terutamanya pada wanita.

Simptom peluh dan sebabnya boleh digunakan sebagai kayu ukur tahap kesihatan anda dan segera jumpa doktor kalau perlu.

1. Suhu bilik

Suhu bilik yang ideal semasa tidur adalah antara 16-21 darjah celcius bagi negara bermusim sejuk, manakala bagi negara tropika seperti Malaysia pula, sekitar 18 hingga 24 darjah celsius.

Pakar Kesihatan W Christopher Winter berkata, tidur bilik yang berhaba dan diikuti pakaian ketat, padat atau tebal juga menyumbang kepada peluh semasa tidur.

2. Hyperhidrosis

Adakah anda selalu berpeluh tanpa sebab? Basah tapak tangan, tapak kaki atau bahagian ketiak? Lebih teruk bila anda sedang tertekan, dalam kebimbangan atau sedang risau memikirkan sesuatu.

Menurut Akademi Dermatologi Amerika, keadaan ini dikenali sebagai hyperhidrosis juga boleh berpanjangan sewaktu tidur. Anda kena kurangkan rasa cemas atau gunakan deodoran yang menyekat liang peluh, atau berjumpa dengan pakar.

3. Perubahan hormon

Salah satu punca penyebab peluh malam bagi wanita adalah tahap estrogen yang berubah-ubah. Menopaus dikaitkan dengan keadaan tubuh ‘naik’ panas. Jadi ia menjadi kebiasaan bagi wanita menopaus yang akui berpeluh secara berlebihan, walaupun semasa tidur.

Selain menopaus, peluh berlebihan pada wanita disebabkan hormon juga biasanya berlaku semasa fasa kehamilan.

4. Badan memerangi jangkitan

Jangkitan adalah salah satu sebab seseorang berpeluh. Salah satu jangkitan yang berkaitan dengan aktiviti peluh malam ialah batuk kering.

Penyakit yang menjangkiti tubuh dan menjejaskan paru-paru akan menyebabkan seseorang berpeluh sebelum mula batuk.

5. Kanser limfoma

Kanser limfoma adalah satu kanser yang menyerang sistem imun. Simptom kanser limfoma ialah penurunan berat badan, demam dan berpeluh.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: fmt

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon