Thursday, July 18, 2019

'Tidak Perlu Perbesarkan Perceraian Sultan Muhammad V'


Kerajaan Kelantan setakat ini tidak menerima sebarang maklumat rasmi daripada istana Kelantan berhubung perceraian Sultan Muhammad V dengan isterinya Rihana Oksana Gorbatenko, 27, seperti yang dilaporkan beberapa media.

Perceraian Sultan Muhammad V

Menurut laporan akhbar New Straits Times, sumber mengesahkan perceraian itu dimuktamadkan pada 1 Julai lalu, susulan pemfailan cerai di Mahkamah Syariah Singapura pada 22 Julai 2019.

Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Mohd Amar Nik Abdullah pula berkata, kerajaan negeri tidak berhasrat untuk mendapatkan maklumat lanjut berhubung perkara itu.

"Isu perkahwinan dan perceraian adalah perkara lumrah dalam kehidupan dan tidak perlu dijadikan diperbesarkan atau pun dijadikan sebagai tajuk utama akhbar.

"Saya hairan apabila isu tersebut dijadikan laporan muka hadapan beberapa akhbar utama. Apakah tujuan tindakan itu dilakukan. Kita bimbang jika ada agenda tersembunyi disebalik tindakan itu kerana perkara ini melibatkan seorang Sultan," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Mesyuarat Exco di Kompleks Kota Darulnaim di Kota Bharu.

"Sultan ini ibarat mak ayah, kita kena hormatlah macam kita hormat Perdana Menteri. Kita tidak setuju itu cerita lain tetapi penghormatan perlu ada," katanya.

Sebuah akhbar berbahasa Inggeris menyiarkan laporan muka hadapan mengenai Sultan Muhammad V yang didakwa telah menceraikan Rihana Oksana yang berasal dari Rusia.

Dalam pada itu, Mohd Amar berkata kerajaan Kelantan belum menerima sebarang arahan untuk mengambil tindakan ke atas pihak atau individu tertentu yang menyalahgunapakai gelaran dari istana.

Nota: Segala-galanya dirahsiakan pihak istana, jadi jangan salahkan rakyat yang tertanya-tanya. Kata Nabi SAW, war-warkan perkahwinan. Mmm..

BACA INI JUGA:

sumber: malaysiakini

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon