Thursday, June 20, 2019

Tahukah Anda Maksud Sebenar 'Lebuh Raya'?


Maksud sebenar istilah ‘lebuh raya’ adalah berbeza mengikut negara kerana di negara yang mempunyai rangkaian jalan raya yang baik, istilah lebuh raya merujuk kepada lebuh raya capaian terkawal ataupun lebuh raya ekspres seperti “expressway”, lebuh raya kereta “motorway”, lebuh raya bebas “freeway” dan lain-lain lagi.

Maksud Lebuh Raya

Di Malaysia, apabila disebut tentang istilah ‘lebuh raya’, apa yang terlintas di fikiran anda?

Adakah lebuh raya seharusnya mempunyai kriteria khusus seperti mempunyai sekurang-kurangnya empat lorong setiap hala, dengan had laju sehingga 110km/j, tiada akses terus ke mana-mana premis hartanah, tanpa sebarang lintasan masuk searas dan keluar masuk hanya melalui persimpangan bertingkat yang berlainan aras?

Atau, lebuh raya adalah jalan raya utama jarak jauh yang menghubungkan antara dua lokasi utama?

Sebenarnya, kedua-dua definisi di atas adalah betul kerana menurut Kamus Dewan Bahasa, istilah lebuh raya bermaksud 'jalan raya utama yang lebar, biasanya menghubungkan sebuah bandar (bandar raya) dengan bandar (bandar raya) yang lain'.

Ini bermakna, mana-mana jalan raya utama walaupun jalan tanpa tar, jalan tanah merah sekalipun masih boleh dilabel sebagai lebuh raya jika ia berfungsi untuk menghubungkan antara dua bandar utama.

Sebagai contoh, penggunaan istilah lebuh raya bagi merujuk kepada jalan raya dengan dua lorong utama di beberapa kawasan seperti di Sabah dan Sarawak, kerana tiada jalan raya khusus yang dikenakan kawasan masuk penuh untuk dipanggil sebagai lebuh raya.

Sesetengah lebuh raya juga mempunyai persimpangan lampu isyarat atau bulatan.

Sebagai contoh, terdapat juga lebuh raya yang diklasifikasikan sebagai laluan persekutuan, contohnya seperti Lebuhraya Persekutuan dan Lebuhraya Skudai.

Bagi jalan raya seperti Lebuhraya Utara-Selatan, ia tergolong dalam satu kategori khas yang merujuk kepada ‘lebuh raya ekspres’ atau juga dikenali sebagai “expressway” dalam bahasa Inggeris.

Lebuh raya ekspres ini khusus bagi merujuk kepada jalan raya yang dikenakan kawalan masuk penuh, melalui penggunaan persimpangan bertingkat berlainan aras yang dihadkan bilangannya bagi menggantikan persimpangan searas, pemasangan pagar di sepanjang laluan, direka untuk pemanduan berkelajuan tinggi, serta tiada akses terus ke mana-mana premis hartanah.

Jadi, semua lebuh raya ekspres adalah lebuh raya, tetapi sesebuah lebuh raya tidak semestinya lebuh raya ekspres.

Sebagai kesimpulan, maksud istilah ‘lebuh raya’ adalah laluan jarak jauh yang utama dari satu destinasi ke destinasi yang lain.

Oleh itu, ia boleh merujuk kepada mana-mana jalan raya biasa ataupun jenis jalan raya khusus dengan kawalan masuk penuh.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: careta

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon