Thursday, May 16, 2019

Hari Nakbah, Kekejaman Zionis Dan Penubuhan Negara Haram Israel


Hari Nakbah yang bermaksud "hari kecelakaan" adalah merujuk kepada hari bagi memperingati pencerobohan dan pemusnahan lebih 500 bandar dan kampung di Palestin oleh tentera Israel yang menyebabkan lebih 750,000 warga Palestin menjadi pelarian.

Hari Nakbah negara haram israel ditubuhkan

Hari Nakbah disambut pada 15 Mei setiap tahun, iaitu satu hari selepas perisytiharan penubuhan negara haram Israel dan hari berakhirnya mandat Britain di Palestin pada tahun 1948.

Hari ini pelarian Palestin atau keturunan mereka dianggarkan berjumlah lebih 4 juta orang.

Hari ini mula diraikan pada tahun 1998 oleh Yasser Arafat, dengan kehadiran lebih satu juta orang dalam perarakan.

Hari Nakbah dirai dengan ucapan dan perarakan di Tebing Barat, Gaza dan di negara-negara Arab.

Malah, tunjuk perasaan juga pernah diadakan di London pada tahun 2003 dan bandar raya New York pada tahun 2004.

An-Nakbah

“Sebuah masyarakat yang telah menetap lebih 1,000 tahun di situ telah dimusnahkan, dihalau dan dipaksa merempat di serata Timur Tengah.

"Rakyat Palestin lari atas sebab yang sama semua pelarian perang lari – untuk menyelamatkan nyawa dan melindungi anak-anak mereka, juga kerana di sesetengah tempat Israel melakukan jenayah penghapusan etnik.” – Jeremy Bowen, Six Days

Mimpi indah Zionis Yahudi untuk memiliki sebuah negara khusus untuk orang-orang Yahudi akhirnya terlaksana pada malam 14 Mei 1948 setelah lebih setengah abad Theodore Hertzl mengilhamkan idea penubuhan negara Yahudi di Palestin.

Bumi yang mendapat julukan ‘tanah yang diberkati’ itu kini beralih-tangan kepada Yahudi setelah hampir 1,300 tahun berada di bawah naungan kerajaan Islam; pemerintahan paling lama dan paling cemerlang di Palestin.

Pelan Dalet, Pembunuhan Beramai-ramai

Mimpi indah Zionis Yahudi ini tidak mungkin terlaksana tanpa operasi penghapusan etnik (ethnic cleansing) dan pembunuhan beramai-ramai (massacre) rakyat awam Palestin oleh tentera gerila Zionis – Haganah, Irgun, Stern Gang (Lehi) dan Palmach melalui satu pelan yang dikenali sebagai ‘Pelan Dalet’.

Dianggarkan sekurang-kurangnya 750,000 orang rakyat Palestin menjadi pelarian ekoran keganasan Zionis Yahudi ini.

Jumlah sebenar korban an-Nakbah pula sehingga hari ini tidak dapat dipastikan. Dengan kata lain, permulaan kegembiraan Zionis Yahudi adalah permulaan derita buat rakyat Palestin.

Penderitaan ini setanding – jika tidak lebih teruk, dengan penderitaan masyarakat Yahudi yang hidup bertaburan di seluruh dunia kesan daripada rasisme (anti-semitisme) di Eropah dan holocaust semasa Perang Dunia Kedua.

Justeru, bagi memperingati penderitaan ini rakyat Palestin mengisytiharkan 15 Mei (sehari selepas penubuhan Israel) sebagai hari an-Nakba (malapetaka besar/catastrophe).

Malapetaka besar ini masih menghantui rakyat Palestin yang terus dibunuh dan dibelenggu penjajahan sehingga hari ini.

Sejak Disember 2009, kita menyaksikan 3 ‘massacres’ ke atas Gaza yang mana di Tebing Barat yang dikuasai tentera Zionis, melaksanakan sistem pemerintahan apartheid versi Israel.

Masjid al-Aqsa dicemari dan diceroboh hampir setiap hari. Gaza terus dikepung. Pelarian Palestin pula masih dinafikan hak untuk pulang ke kampung halaman. Jumlah mereka kini telah mencecah 7 juta orang!

Hari ini dunia sibuk memperkatakan tentang keperluan mengakhiri konflik Israel-Palestin.

Malangnya, pemimpin dunia dilihat tunduk kepada tuntutan Zionis supaya rakyat Palestin mengiktiraf kewujudan negara Israel sebagai salah satu daripada syarat perdamaian sedang dalam waktu yang sama tidak ramai yang bersedia menuntut Zionis Yahudi mengakui jenayah an-Nakbah yang ia dilakukan ketika menubuhkan negara mereka.

Perbincangan tentang an-Nakbah sebaliknya dilihat sebagai tidak produktif dan ancaman kepada inisiatif damai.

Malah, mereka yang membangkitkannya akan dituduh sebagai anti-semitik!

Perdamaian Israel-Palestin tidak akan dapat dicapai tanpa pengiktirafan ke atas an-Nakbah.

Jenayah Kejam Zionis Israel

An-Nakbah tidak lain dan tidak bukan adalah bagi menuntut seluruh dunia agar mengiktiraf jenayah kejam yang berlaku ke atas rakyat Palestin agar nasib mereka yang dizalimi benar-benar dapat dibela.

An-Nakbah dapat menjelaskan dengan jujur dan komprehensif bentuk ganti-rugi yang berhak mereka peroleh.

Hutang an-Nakbah perlu dilangsaikan sebelum sebarang usaha damai akan mendapat sokongan penuh rakyat Palestin. Jika tidak, usaha damai akan hanya tinggal omong kosong politikus populis.

Persidangan Zionis Antarabangsa Pertama

Idea penubuhan negara khas Yahudi telah dipelopori oleh Theodor Herzl, seorang warga Hungary yang merupakan pengasas fahaman Neo-Zionisme.

Idea tersebut telah dibukukan dalam sebuah buku bertajuk Die Judem Stat (Negara Yahudi) pada tahun 1896.

Theodor Herzl berjaya menubuhkan Pertubuhan Zionis Antarabangsa (WZO) dan membuat persidangan pertama pada 29-31 Ogos 1897 di Basel, Switzerland.

Pada hari kedua persidangan suatu kata putus telah dicapai:

“Zionisme bertujuan untuk menubuhkan rumah orang-orang Yahudi di Palestin yang dijamin di bawah undang-undang awam.”

Maka bermulalah langkah gerakan Zionis dalam usaha membentuk sebuah Negara Yahudi di Palestin.

Theodor Herzl pernah menulis dalam diarinya bertarikh 1 September 1897:

“At Basel I founded the Jewish State. If I said this out loud today I would be greeted by universal laughter. In five years perhaps, and certainly in fifty years, everyone will perceive it.”

Cubaan membeli tanah Palestin dari Khalifah

Pada tahun 1901 Theodor Herzl telah menghantar seorang wakil bernama Lewinsky kepada Sultan Abdul Hamid II untuk mendesak baginda menjual tanah Palestin, namun telah ditolak secara keras oleh baginda.

Sultan Abdul Hamid II berkata:

“Aku tidak akan menjual walau seinci dari tanah ini (Palestin), kerana tanah ini bukan milikku tetapi milik umat Islam, mereka telah membayar tanah ini dengan darah mereka dan kami akan menebus tanah ini dengan darah kami.”

Theodor Herzl sekali lagi cuba berunding dengan pergi sendiri menghadap sultan pada tahun 1902, dengan melakukan beberapa tawaran iaitu:

1. Memberi 150 juta pound sterling Inggeris khusus untuk Sultan.

2. Membayar semua hutang pemerintah Uthmaniyyah yang mencapai 33 juta pound sterling Inggeris.

3. Membangunkan kapal induk untuk menjaga pemerintah dengan biaya 120 juta frank.

4. Memberi pinjaman 5 juta pound sterling tanpa bunga.

5. Membangun Universiti Uthmaniyyah di Palestin.

Tawaran itu turut ditolak oleh Sultan Abdul Hamid II dengan jawapan:

“Jika engkau mahu membeli Palestin, ketahuilah harganya adalah seluruh darah umat Islam.”

Theodor Herzl meneruskan usaha jahatnya itu dengan membuat rundingan dengan pelbagai pihak, antaranya adalah raja German, satu-satunya rakan pakatan Kerajaan Uthmaniyyah, yahudi Zionis ini juga berjaya menghasut pemimpin-pemimpin dalaman Uthmaniyyah sehingga berlakunya penggulingan khilafah secara sempurna pada 1924.

Deklarasi Balfour 1917

Deklarasi Balfour merupakan sebuah surat bertarikh 2 November 1917 daripada Setiausaha Luar British Arthur James Balfour kepada pemimpin Yahudi British Lord Rothschild untuk dikirimkan kepada Persekutuan Zionis British dan Ireland.

Surat ini menggambarkan kedudukan yang diambil oleh Kabinet British seperti yang dipersetujui semasa mesyuarat pada 31 Oktober 1917. Ia juga menyatakan deklarasi ini sebagai isyarat “simpati kepada aspirasi Zionis Yahudi.”

Deklarasi ini kemudiannya disiarkan secara umum pada 9 November 1917 dan menjadi kenyataan rasmi dasar kerajaan British menyokong penubuhan negara orang Yahudi di Palestin.

Ini merupakan usaha paling jahat dalam sejarah peradaban dunia kerana dengan jelas ianya mencabuli perjanjian antarabangsa.

Holocaust dan kedatangan Yahudi ke Palestin

Holocaust adalah satu peristiwa yang dirancang secara sistematik oleh Nazi German yang diketuai oleh Hitler dengan kerjasama pemimpin Zionis di Eropah pada Perang Dunia Kedua.

Pembunuhan Yahudi di Eropah secara beramai-ramai itu adalah bertujuan untuk mempercepatkan perpindahan Yahudi Eropah bagi mempercepatkan penubuhan negara yang dikhususkan untuk Bangsa Yahudi iaitu di Palestin.

Pemimpin Zionis mempunyai terlalu banyak peluang untuk menyelamatkan bangsa Yahudi Eropah jika mereka mahu berbuat demikian.

Namun, jenayah terancang ini dilakukan demi cita-cita besar mereka untuk membina negara Israel dan kemudiannya Israel Raya.

Sejak tahun 1933 berlakulah penghijrahan beramai-ramai secara sistematik yang melibatkan ratusan ribu Yahudi Eropah ke Palestin.

Seterusnya menjadikan perubahan demografi buat tanah Palestin di mana pada asalnya seramai 55,000 orang yahudi meningkat mendadak kepada 646,000 orang Yahudi pada tahun 1948.

Akhirnya, kebanyakan dari pendatang Yahudi adalah di perlukan untuk berkhidmat menjadi tentera tentera underground seperti Haganah, Irgun dan Stern yang di tugaskan untuk memusnahkan kampung kampung penduduk asal Palestin bagi memudahkan laluan untuk membina sebuah Negara Israel.

Negara haram Israel Direstui Britain dan PBB

Negara Palestin sebelum dan selepas negara Israel

Penubuhan sebuah negara untuk Yahudi di Palestin disokong penuh oleh kerajaan British dan PBB.

Pada 29 November 1947, sidang pleno PBB telah mengeluarkan ‘ketetapan 181’ yang mengakibatkan 2/3 tanah negara Palestin telah dibahagikan kepada pendatang Yahudi manakala bakinya yang hanya 1/3 keluasan tanah pula diberikan kepada penduduk asal Palestin yang sah.

Kesan peristiwa ini menyebabkan penduduk Palestin terus dinafikan hak untuk bersuara, manakala Liga Negara Arab pula gagal membantu perjuangan rakyat Palestin bagi mempertahankan hak-hak asasi mereka dalam mempertahankan kedaulatan Negara Palestin yang telah mereka diami sejak 4,500 tahun lamanya.

Akhirnya, pada 14 Mei 1948 yahudi Zionis dengan angkuhnya telah membuat pengumuman penubuhan negara Israel dan secara rasminya pada 15 Mei 1948 negara haram Israel telah diisytiharkan.

British telah mengundurkan tenteranya dari Palestin selepas pengisytiharan itu berlaku.

Kesan dari penubuhan negara haram ini ialah, pasukan tentera pengganas Yahudi Zionis telah bertindak kejam mengusir 60% rakyat Palestin iaitu lebih kurang 750,000 ke luar negara manakala 30,000 yang lain telah diusir ke daerah-daerah yang ditakluki mereka.

Inilah yang disebut sebagai Nakbah atau Malapetaka Besar Palestin.

FAKTA NOMBOR AN-NAKBAH
 1. 78% tanah Palestin dirampas.
 2. 750,000 penduduk Palestin menjadi pelarian.
 3. 34 tragedi pembunuhan beramai-ramai direkodkan termasuk di Deir Yassin, Naser al-Din, Beit Daras, Masjid Dahmash dan Dawayma.
 4. 426 terkorban dalam ‘massacre’ terbesar di Masjid Dahmash, Lydda-Ramlee.
 5. 530 (91%) perkampungan Arab dimusnahkan.
 6. 96,500 tentera Zionis menentang 25,000 tentera Arab.
 7. 20 bulan pertempuran antara tentera Zionis dan tentera Arab (Perang Arab-Israel 1948) pasca penubuhan Israel.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: 1 | 2 | 3

1 comment

 1. satu info yang sangat berat..

  memang sangat menyedih untuk rakyat Palestin

  ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon