Monday, January 28, 2019

10 Pembohongan Terbesar Media Barat Tentang Negara Haram Israel


Seorang jurnalis dan pengarang yang berasal dari Belgium, Michel Collon, mengecam media Eropah kerana sikap mereka yang telah berabad-abad berbohong kepada masyarakat awam semata-mata untuk memberi sokongan kepada negara haram Israel.

Negara Haram Israel

Melalui buku beliau yang bertajuk, "Israel, let's talk about it", Collon telah menyenaraikan "10 pembohongan besar" yang telah disebarkan oleh media Barat bagi "menjustifikasi kewujudan dan tindakan-tindakan kejam rejim Zionis Israel".

Berikut adalah pembohongan-pembohongan yang dimaksudkan:

1. Negara Israel Ditubuhkan Kerana Pembunuhan Ketika Perang Dunia Ke 2

Pembohongan pertama adalah bahawa negara haram Israel tertubuh sebagai reaksi kepada pembunuhan beramai-ramai kaum Yahudi ketika peperangan dunia kedua.

Dakwaan ini sangat tidak betul, kerana penubuhan Israel pada hakikatnya adalah sebuah perancangan tirani yang kejam dan otokratik, yang telah dipersetujui oleh Kongres Zionis yang pertama di Basel, Switzerland pada tahun 1897.

Dari sinilah puak-puak nasionalis Yahudi memutuskan untuk menakluk dan menzalimi Palestin.

2. Kembali Ke Negara Asal

Justifikasi kedua bagi mereka mendirikan negara haram Israel adalah bahawa kaum Yahudi kembali ke bumi nenek moyang mereka, yang kononnya mereka telah dihalau pada tahun 70 A.D.

Ini hanyalah satu cerita dongeng! Collon telah berbincang dengan beberapa orang tokoh sejarah Israel, termasuklah Shlomo Sand dan mereka semua percaya bahawa tidak pernah berlaku pemindahan beramai-ramai kaum Yahudi.

Jadi, "kembali ke bumi asal" adalah suatu yang tidak benar.

Mereka yang menetap di Palestin pada zaman lampau tidak pernah meninggalkan bumi itu.

Malah, keturunan Yahudi yang berasal dari Palestin adalah mereka yang sekarang ini tinggal di Palestin.

Mereka yang mendakwa untuk kembali ke bumi Palestin adalah sebenarnya berasal daripada Barat, Eropah Timur dan Afrika Utara.

Shlomo Sand menegaskan bahawa tidak pernah wujud sebuah negara Yahudi.

Puak-puak Yahudi tidak pernah mempunyai persamaan dalam sejarah, bahasa mahupun budaya.

Satu-satunya perkara yang mempunyai persamaan antara mereka adalah agama, dan agama tidak membentuk sebuah negara.

3. Negara Tidak Berpenduduk

Pembohongan ketiga adalah bahawa ketika pendatang-pendatang Yahudi memasuki dan menduduki Palestin, bumi tersebut merupakan sebuah negara yang "kosong' dan tidak diduduki.

Sesungguhnya terdapat dokumen-dokumen dan bukti-bukti yang mengesahkan terdapat transaksi mengekspot barangan pertanian daripada Palestin ke negara-negara luar, termasuk Perancis, dalam abad ke sembilan belas.

4. Penduduk Palestin Tinggalkan Negara

Ada pihak yang mendakwa bahawa rakyat Palestin meninggalkan negara mereka secara sukarela.

Ini adalah satu lagi pembohongan besar yang dipercayai ramai, termasuklah Collon sendiri, sehinggalah tokoh-tokoh sejarah Israel seperti Benny Morris dan Ilan Pappe menyatakan bahawa warga Palestin telah dihalau dan dihapuskan dari tanahair mereka melalui kekerasan, jenayah dan kekejaman.

5. Demokrasi Tunggal Di Timur Tengah

Dikatakan bahawa negara Zionis Israel yang wujud hari ini adalah satu-satunya negara yang mengamalkan demokrasi di Timur Tengah, jadi negara itu harus dilindungi kerana ianya adalah sebuah negara yang menegakkan undang-undang.

Tetapi menurut Collon, bukan sahaja Israel sebuah negara yang tidak menegakkan undang-undang, malah Israel juga adalah satu-satunya negara yang tidak mempunyai undang-undang yang dapat menjelaskan di mana wilayah dan sempadan negaranya.

Semua negara di dunia ini mempunyai undang-undang atau konstitusi yang memberi denifisi jelas berkenaan wilayah dan sempadan negara mereka, tetapi perkara ini tidak pernah wujud bagi negara Israel.

Israel hanyalah sebuah projek penaklukan yang berkembang tanpa mengenal sempadan dan undang-undang yang ada bagi negara tersebut benar-benar berbentuk perkauman.

Menurut undang-undang mereka, Israel adalah sebuah negara untuk Yahudi dan penduduk Israel yang bukan daripada keturunan Yahudi tidak diiktiraf sebagai manusia. Adakah undang-undang seperti ini membentuk sebuah demokrasi?

6. Menegakkan Demokrasi

Amerika dikatakan cuba menegakkan demokrasi di Timur Tengah dengan membantu dan mempertahankan negara Israel.

Kita semua maklum bahawa bantuan kewangan tahunan Amerika kepada Israel mencecah sehingga USD 3 bilion.

Dana ini sebenarnya digunakan untuk menghancurkan negara-negara yang berjiran dengan Israel.

Amerika tidak pernah menegakkan demokrasi di Timur Tengah, mereka mungkin hanya membantu mengukuhkan pemerintah sedia ada dan penguasaan kekayaan minyak di wilayah tersebut.

7. Perjanjian Damai

Mereka mendakwa Amerika membantu usaha mencapai persetujuan dalam perjanjian antara Israel dan Palestin. Ini juga suatu yang tidak benar dan pembohongan.

Mantan Ketua Polisi Luar Kesatuan Eropah, Javier Solana pernah menyebut bahawa Israel adalah negara ke-21 dalam Kesatuan Eropah.

Industri pertahanan Eropah bekerjasama dengan industri pertahanan Israel malahan membantu mereka dari segi kewangan.

Tetapi apabila rakyat Palestin memilih pemerintah kerajaan mereka, negara-negara Eropah tidak mahu mengiktirafnya dan membenarkan Israel menyerang dengan dahsyat bumi Gaza.

8. Anti-semitik

Apabila seseorang bercakap tentang perkara-perkara seperti ini dan juga sejarah pergolakan Israel dan Palestin, apabila seseorang mendedahkan kepentingan Amerika terhadap isu ini, dia akan didakwa sebagai anti-semitik untuk memberi tekanan supaya menutup mulut.

Tetapi, kita harus menyebut bahawa bilamana kita mengkritik Israel, itu bukanlah suatu bentuk perkauman atau anti-semitism.

Kita mengkritik sebuah kerajaan yang tidak mengiktiraf persamaan antara penganut-penganut Yahudi, Kristian dan Islam dan seterusnya menghapuskan keharmonian di kalangan penganut-penganut agama yang berbeza.

9. Rakyat Palestin Melakukan Keganasan

Media massa juga mendakwa bahawa rakyat Palestin melakukan jenayah dan keganasan.

Kita percaya bahawa penaklukan secara kejam yang dilakukan oleh tentera Israel adalah sebenarnya satu jenayah dan keganasan, begitu juga dengan polisi mereka merampas tanah dan rumah-rumah milik rakyat Palestin adalah satu keganasan yang nyata.

Rakyat Palestin hanya mempertahankan hak dan bumi milik mereka daripada jenayah dan keganasan Israel.

10. Tiada Perdamaian

Ramai yang mengatakan bahawa tidak ada langsung harapan untuk menyelesaikan konflik ini dan tidak akan ada penyelesaian terhadap kebencian yang terbentuk akibat aksi-aksi ganas Israel dan sekutunya.

Percayalah di sana ada satu penyelesaian. Salah satu perkara yang dapat menghentikan konflik ini adalah dengan memberi tekanan terhadap Israel, Amerika, Eropah dan sekutu-sekutu mereka yang lain.

Media massa perlu diberi tekanan supaya memberitakan apa yang benar dan menghentikan pembohongan.

Gunakan internet dan apa sahaja media yang ada bagi menyebarkan perkara yang sebenarnya berkenaan Palestin dan apa yang berlaku di sana.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: haluan

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon