Thursday, January 31, 2013

Negara Manakah Yang Paling Ramai Dihuni Yahudi?


Sudah tentu negara yang pertama paling ramai dihuni oleh bangsa Yahudi adalah Israel dengan jumlah penduduknya 5313800 (40% dari jumlah keseluruhan populasi Yahudi dunia).

Negara haram Yahudi

Data-data ini dapat memberikan sebuah gambaran yang mendalam pada peringkat dasar setiap negara, yang berkaitan dengan politik, ekonomi, perdagangan, pertahanan-keselamatan, budaya, ilmu pengetahuan, teknologi-maklumat, dan bahkan bidang pertanian.

Semakin ramai jumlah orang Yahudi di sebuah negara, semakin kuat pengaruhnya terhadap aspek-aspek polisi pemerintahan di sebuah negara. Ini sudah menjadi fakta yang sifatnya umum.

 Negara-negara yang jumlahnya penduduk Yahudi cukup ramai, bererti negara itu sudah berada dalam 'genggaman' golongan Yahudi.

Ini kerana orang Yahudi selalu membina jaringan yang sangat kuat, berdasarkan hubungan darah (ras), ideologi (agama) dan kepercayaan atau mitos bahawa bangsa Yahudi adalah bangsa pilihan 'tuhan'.

Di luar Israel, sepuluh negara yang jumlah Yahudinya paling ramai adalah;
  • Amerika jumlah Yahudi 5,275,000 (40% dari jumlah keseluruhan populasi dunia)
  • Perancis jumlah Yahudi 491,000 (3.8% dari jumlah keseluruhan populasi Yahudi dunia)
  • Kanada jumlah Yahudi 373,000 ( 2.9% dari jumlah keseluruhan populasi Yahudi dunia)
  • Britain jumlah Yahudi 297,000 (2.3% dari jumlah keseluruhan populasi Yahudi dunia)
  • Rusia 228,000 (1.7% dari jumlah keseluruhan populasi Yahudi dunia)
  • Argentina jumlah Yahudi 184,000 (1.4% dari jumlah keseluruhan populasi Yahudi dunia )
  • German jumlah Yahudi 118,000 (0.9% dari jumlah keseluruhan populasi Yahudi dunia)
  • Australia jumlah Yahudi 103 (0.8% dari jumlah keseluruhan populasi Yahudi dunia)
  • Brazil jumlah Yahudi 96,000 (0.7% dari jumlah keseluruhan populasi Yahudi dunia)

Dari data ini golongan Yahudi yang paling ramai di luar Israel, ialah di Amerika yang jumlahnya seramai 5,275,000 (40% dari jumlah keseluruhan populasi Yahudi dunia), maka Amerika sebagai negara 'super power' yang mempunyai pengaruh secara global, baik di bidang ekonomi, perdagangan, petahanan-keselamatan dan memberi kesan sangat luas.

Di Amerika yang sangat terkenal dengan 'lobi' Yahudi yang sangat berpengaruh seperti AIPAC dan JAC yang semuanya mempengaruhi kehidupan nasional Amerika.

Jadi dengan jumlah golongan Yahudi yang ramai, dan sudah menyerap kedalam semua institusi awam yang ada di Amerika, maka melihat keadaan ini para pemimpin Israel telah menganggap Amerika sebagai tanah air mereka. Israel dengan mudah mengawal dasar terhadap negara dan pemerintah Amerika.

Selain itu, beberapa negara Eropah yang sangat strategik iaitu Perancis, Britain dan Jerman, terdapat populasi Yahudi yang besar (lihat jumlah daftar Yahudi).

Disamping Rusia yang sejak zaman Tzar, orang-orang Yahudi sudah mempunyai pengaruh yang sangat penting dalam kehidupan politik Rusia.

Bahkan, sebahagian pemimpin politik dan ideologi Parti Komunis Rusia adalah Yahudi. Seperti Karl Marx, Lenin, Stalin dan lain-lain.

Malah, orang kedua terkaya di Rusia, Roman Abromovich, yang memiliki kelab Chelsea adalah seorang Yahudi.

Semua negara Barat, bergabung dalam kumpulan G8 (Kumpulan Negara Industri), di negara mereka masing-masing terdapat jumlah Yahudi yang ramai dan pada umumnya mereka mempunyai pengaruh yang sangat penting.

Namun, yang menjadi pusatnya adalah di Tel Aviv. Negara-negara lain, seperti Amerika, Perancis, Kanada, Britain, Rusia dan Jerman, hanya menjadi 'proxy' kepada Israel.

Dalam kes konflik di Timur Tengah, sejak wujudnya negara haram "Israel" pada tahun 1948 sehingga perang 1956, 1967, 1973 serta serangan Israel di Lebanon pada tahun 1982 serta perang di Lebanon Selatan 2006.

Kali terakhir pencerobohan Israel ke Gaza, semuanya menggunakan 'proxy', negara yang sudah di bawah bayang-bayang Israel.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:
-Sentiasapanas.com

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon